Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Teknologisten apuvälineiden esittelypiste avattu Lahdessa

Lahden kaupunki

Teknologisten apuvälineiden esittelypiste avattu Lahdessa

Tiedote.
Julkaistu: 26.01.2016 klo 14:53
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin asiakasohjausyksikkö Siiriin on perustettu uusi teknologiapiste, jossa asiakkaille tarjotaan tietoa ikäihmisten turvallisuutta parantavista ja arkea helpottavista teknistä apuvälineistä.

Tällaisia apuvälineitä ovat mm. turvapuhelinpalvelu, hälyttävä lääkedosetti, GPS-seurattava ranneke, lukollinen lääkelaatikko, muistuttaja, esinepaikannin ja kalenterikello.

Teknologiapisteessä voi tutustua laitteisiin ja saada ohjeita ja neuvontaa niiden käyttämiseen. Siellä kerrotaan, mistä laitteita voi hankkia ja minkä hintaisia ne ovat.

Kaupunki yhteistyössä yritysten ja opiskelijoiden kanssa

Kaksi kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin, esittelypisteessä on joko Lahden Ammattikorkeakoulun opiskelijoita tai Lahden Kaupungin Etähoiva- ja teknologia –yksikkö Severin henkilökuntaa paikalla opastamassa laitteiden käytössä. Severin henkilökuntaa voi myös kutsua kertomaan, mitä kaikkea teknologiaa tarjolla ja mihin ja miten sitä voi käyttää. Tällaista uutta teknologiaa edustaa esimerkiksi hyvinvointirobotti Ilona.

Esittelypiste on toteutettu yhdessä alan yritysten ja Lahden Ammattikorkeakoulun tekniikan laitoksen kanssa, jotka ovat lähteneet toimintaan innolla mukaan. Yhteistyö myös innostaa palvelutuottajia ja opiskelijoita kehittämään uusia innovaatioita.

Turvateknologiasta tukea ikäihmisen arkeen

Kotona asumisen turvallisuuden varmistaminen on tärkeää etenkin silloin, kun ikäihmisen terveys tai voimavarat alkavat heiketä. Avun tarpeen tunnistaminen on tärkeää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

”Kotona asumista tukevaa turvateknologiaa tulisi ottaa rohkeasti käyttöön, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.”, korostaa vanhusten palvelujen ja kuntoutuksen johtaja Ismo Rautiainen Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalta.

Suurin osa asiakasohjausyksikkö Siirin asiakkaista on ikäihmisiä, jotka pärjäävät vielä omin neuvoin kotonaan.  Pitkään kotona asuminen onkin yleensä myös ikäihmisten oma toive. Turvateknologian avulla voidaan edistää ja tukea asiakkaan omatoimisuutta ja toimintakykyä. Samalla se voi vähentää riippuvuutta omaisista ja hoitohenkilöstöstä.

Ikääntyvien kotona asuminen mahdollisimman pitkään on myös kuntien ja valtion tavoittelema päämäärä. Turvateknologia tukee tätä rakennemuutosta, jossa voimavaroja ohjataan laitosvaltaisesta hoidosta kotona asumisen tukemiseen.

Siiristä palvelua ja neuvoja

Huhtikuussa 2014 avattuun asiakasohjausyksikkö Siirin on keskitetty useita aiemmin erillään toimineita ikäihmisten palveluita, kuten ikääntyvien palveluneuvonta PalveluSantra sekä kaupungin palveluiden asiakasohjaus. Siirin toiminta on kehittynyt voimakkaasti ikäihmisten kotona asumisen tukemiseen.

Tavoitteena on tarjota saman katon alta kaikki keinot arjessa selviytymisen tukemiseen ja löytää oikeanlaista apua oikeaan aikaan. Arkea sujuvoittavia ratkaisuja etsitään yhdessä asiakkaan kanssa. Neuvonta on asiakkaalle maksutonta ja Siirissä voi halutessaan asioida anonyymisti.

 

Lisätietoja:

Eija Kakko
Projektipäällikkö
Lahden kaupungin sosiaali-ja terveystoimi
Etähoiva-ja teknologia yksikkö Severi
p. 044 716 1683
eija.kakko@lahti.fi

Corinne Soini
Asiakasohjauspäällikkö
Lahden kaupunki, Ikäihmisten asiakasohjaus
p. 050 387 8746
corinne.soini@lahti.fi

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs