Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Tavarat pois portailta, sammalet ulkorappusilta - Portaissa sattuu paljon tapaturmia

LähiTapiola

Tavarat pois portailta, sammalet ulkorappusilta - Portaissa sattuu paljon tapaturmia

Tiedote.
Julkaistu: 16.07.2015 klo 10:00
Julkaisija: LähiTapiola

Portaissa sattuu verrattain paljon vapaa-ajan tapaturmia. LähiTapiolan vahinkotilastoista ilmenee, että tavallisia porrasvahinkoja ovat tilanteet, joissa henkilö kompastuu portailla säilytettyihin tavaroihin. Ulkoportaiden kehno kunto aiheuttaa myös usein kaatumisia.

LähiTapiola tutki tilastoistaan keväällä 2015 sattuneita tapaturmia. Portaisiin liittyviä vahinkoja, kaatumisia ja nyrjähtämisiä oli kaikista tapaturmista hieman vajaat 10 prosenttia.

–Vaikka määrällisesti ei puhuta isosta vahinkosumasta, oli kuitenkin merkillepantavaa, että portaissa ja rappusissa sisä- ja ulkotiloissa sattuu paljon tapaturmia. Tärkein ohje on, että kodin portaissa ei saa säilyttää ylimääräistä tavaraa. Niihin kompastuminen voi olla kohtalokasta. Monet tapaturmista sattuivat, kun henkilö kantoi tavaraa portaissa ja kompastui jaloissa pyörivään esineeseen. Tämä voi olla tavallista etenkin lapsiperheissä. Eräässä tapauksessa henkilö kaatui portailla olleisiin superpalloihin, sanoo LähiTapiolan turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen.

Kodin portaissa juostaan usein kiireessä, mutta tutuissakin portaissa voi sattua vahinko. Kiireen välttäminen on keskeinen asia tapaturmien ehkäisemisessä. Portaisiin kiinnitettävä karhennustarra vähentää portaitten liukkautta. Myös hyvällä valaistuksella on merkitystä.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmista vuositasolla valtavat kustannukset

Pelastustoimen tilastojen mukaan kotitapaturmat ja vapaa-ajan tapaturmat ovat kesäaikana selvästi yleisempiä kuin muut onnettomuudet. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen arvion mukaan koti- ja vapaa-ajantapaturmat aiheuttavat vuositasolla Suomessa jopa 1,2–1,5 miljardin euron kustannukset, kun huomioidaan muun muassa hoitokulut, sairauspäivärahat ja muut etuudet, pelastustoimen kulut ja aineelliset vahingot.

LähiTapiolan tilastojen mukaan porrastapaturmista seuraa tyypillisimmin jalkojen nyrjähdyksiä tai murtumia. Myös päävammoja syntyy jonkin verran. Vakavammat vammat ovat harvinaisia, mutta pahimmillaan portaissa kaatuminen tai putoaminen voi aiheuttaa jopa kuoleman.

Sammaltuneet ja huonokuntoiset ulkorappuset ovat turvallisuusriski

Toinen vahinkotilastoista esiin noussut, portaisiin liittyvä ilmiö ovat kaatumiset huonokuntoisissa ulkoportaissa. Monet vahingot sattuvat vapaa-ajan asunnoilla.

–On tapauksia, joissa talven jälkeen mennään kesämökille ja portaat pettävät alta. Tai sammaltuneet portaat ovat märkinä niin liukkaat, että niissä on kaaduttu. Ulkorappusten kunto on syytä tarkistaa säännöllisesti ja varsinkin talven jälkeen, kun lumi ja kosteus ovat voineet tehdä tuhoja rakenteisiin, Määttänen sanoo.

Lisätiedot:

Antti Määttänen
projektijohtaja, turvallisuus, LähiTapiola-ryhmä
0400 568 588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs