Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » ”Me kaikki jaamme yhdessä kaupungin, ja sen ymmärtämällä voimme tehdä kaupungista kaikille turvallisen paikan”

LähiTapiola

”Me kaikki jaamme yhdessä kaupungin, ja sen ymmärtämällä voimme tehdä kaupungista kaikille turvallisen paikan”

Tiedote.
Julkaistu: 08.09.2015 klo 09:30
Julkaisija: LähiTapiola

LähiTapiolan ja Helsinki Design Weekin yhteisessä Elämänturva-hankkeessa pohditaan muotoilun roolia turvallisuudessa

Kun ihmisiltä kysytään, mitä turvallisuuteen liittyvää he haluaisivat omassa elinympäristössään muuttaa, hyvin moni nostaa esille liikenteen. Liikenneturvallisuus on ollut viime aikoina otsikoissa, mutta ihmiset myös liittävät turvallisuuden helposti liikenteeseen, kertoo muotoilija Kristos Mavrostomos. Hän ja muotoilija Anna van der Lei ovat päämuotoilijoita LähiTapiolan ja Helsinki Design Weekin yhteisessä Elämänturva-hankkeessa, jossa selvitetään muotoilun roolia tulevaisuuden turvallisuuden luomisessa.

Hankkeen tuloksia nähdään Helsinki Design Weekin aikana LähiTapiolan tilassa L3 Muotoilumakasiinissa Helsingin Jätkäsaaressa 9.–13.9.2015. Luvassa on muun muassa esimerkkejä tulevaisuuden ”liikennemerkeistä”, joissa on otettu huomioon ihmisten kokemuksia liikenteestä heidän ympäristössään.

–Olemme halunneet liikennemerkeissämme tuoda empatiaa liikenteeseen ja ylipäätänsä kaupunkiin. Merkeillä ei vain kielletä tai vaadita noudattamaan sääntöjä, vaan pyrimme saamaan ihmiset ymmärtämään, että liikenteessä kaikki on jaettua ja että kaupunki on meidän yhteinen ympäristömme. Olennaista on, että pystyy astumaan toisen saappaisiin - ja päinvastoin. Tätä haluamme tuoda esille emme pelkästään liikenteessä vaan koko projektissa, Mavrostomos sanoo.

Liikennemerkit käsittelevät liikenteen turvallisuutta, yksinäisyyttä, digitaalista turvallisuutta ja suvaitsevaisuudesta.

–Näitä asioita on vaikea muuttaa minkään tietyn tuotteen tai palvelun kautta, usein on enemmänkin kyse asenteista. Haluamme synnyttää keskustelua. Muutos lähtee siitä, että ensin on joku kipinä. Haluamme painottaa, että me kaikki jaamme yhdessä kaupungin ja sen ymmärtämällä voimme tehdä kaupungista kaikille turvallisen paikan asua, työskennellä sekä nauttia elämästä.

Keskustelun tueksi LähiTapiolan tilaan Muotoilumakasiinille tulee myös 4x2-metrinen Helsingin kartta, johon kävijät voivat merkitä paikkoja, jotka he kokevat mukaviksi, turvallisiksi tai päinvastaisiksi. Tältä pohjalta yhdessä kävijöiden kanssa piirretään tulevaisuuden kartta.

Turvallisuus, terveys ja hyvinvointi mietityttävät

LähiTapiolalle turvallisuus ja Elämänturva-teema ovat liiketoiminnan ydinaluetta. Asiakkaiden ja asukkaiden osallistaminen on keskeinen tapa päästä kiinni arjessa askarruttaviin aiheisiin. LähiTapiola Pääkaupunkiseutu on tänä vuonna yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista.

–Projektiin liittyvän tutkimuksen myötä saimme paremman käsityksen siitä, mitkä asiat huolestuttavat tai luovat turvattomuuden tunnetta. Liikenteeseen liittyvät seikat korostuivat, ja moni kantoi huolta erityisesti lasten liikenneturvallisuudesta. Myös terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat mietityttivät. Moni pohti esimerkiksi vanhempien tai isovanhempien pärjäämistä tai sitä, mistä saa nopeasti apua, jos itse sairastuu. Oma ja läheisten terveys koettiin tärkeimmäksi asiaksi. Turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat ovat luonnollisesti myös meille tärkeitä ja haluamme olla asiakkaidemme apuna niitä edistämässä, sanoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tanja Rintala.

Millainen on sinun turvaverkkosi?

Elämänturva-hankkeen pohjaksi suunnittelijat tekivät kyselyn, jossa pääkaupunkilaisilta kysyttiin lähiympäristön turvallisuuden lisäksi sitä, millaisia heidän arkiset turvaverkkonsa ovat.  Perhe ja ystävät olivat ylivoimaisesti yleisimpiä vastauksia onlinekyselyssä. Jotkut kokivat sosiaaliturvan osaksi turvaverkkoaan ja toiset lisäsivät esimerkiksi poliisin. Positiivinen yllätys oli, että monille naapurit ovat osa heidän turvaverkkoaan.

Muotoilijat kysyivät asiaa myös katuhaastatteluissa Lasipalatsin kulmilla Helsingin keskustassa LähiTapiolan kesän pop-up-toimistolla. Haastatteluissa he näyttivät ihmisille turvaverkkokarttaa, josta jokainen saattoi valita omakohtaisimmat.

–Ihmiset alkoivat miettiä, mitä turvaverkkoon oikeastaan kuuluukaan. Ehkä kartan avulla mukaan tuli jotain sellaista, jota ei muuten olisi tullut ajatelleeksi. Jotkut valitsivat Kelan tai vakuutusyhtiön huomatessaan, että näihinkin voi turvautua. Onlinekyselyssä taas mieleen tulivat ensimmäisenä ihmiset, joihin on fyysinen kontakti. Toisaalta kysely ja haastattelu toivat myös esille yksinäisyyden. Joidenkin turvaverkossa ei ollut ketään, Mavrostomos kertoo.

Positiivista oli, että yllättävän moni mainitsi naapurin.

–Jos jotain sattuu, lähin tuki voi hyvinkin olla se tyyppi naapurin oven takana. Tukiverkkoa voi alkaa rakentaa vaikkapa siten, että tervehtii naapuriaan!

Lisätiedot:

Elämänturva-hankkeen etenemistä voi seurata Elämänturva-blogista (http://elamanturva.tumblr.com/), jota Kristos Mavrostomos ja Anna van der Lei kirjoittavat.

Tanja Rintala
markkinointi- ja viestintäpäällikkö, LähiTapiola Pääkaupunkiseutu
040 832 6386
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi
http://www.facebook.com/lahitapiola.pks

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs