Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Lasten lomakoteja kaivataan lisää

Pelastakaa Lapset ry

Lasten lomakoteja kaivataan lisää

Tiedote.
Julkaistu: 30.01.2012 klo 10:12
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

TIEDOTE 30.1.2012

Lasten lomakoteja kaivataan lisää

Pelastakaa Lapset ry etsii uusia lomakoteja lapsille. Lomakodin lapselle voi tarjota luotettava perhe tai aikuinen, joko maaseudulla tai kaupunkiympäristössä.

Lomakotitoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jolla tuetaan lapsia ja lapsiperheitä. Lapset voivat tarvita lomakotia erilaisissa elämäntilanteissa, kun oman perheen voimavarat ovat heikentyneet. Lomakoti tarjoaa lapsille mahdollisuuden virkistäytymiseen ja loman viettoon mukavan aikuisen tai perheen kanssa.

”Lomakotitoiminta on lapsiperheiden hyväksi tehtävää, ongelmia ennalta ehkäisevää työtä. Haluamme olla tukemassa lapsia ja heidän perheitään hyvissä ajoin ja erilaisissa elämäntilanteissa. Lapsen lomakotijakso voi merkitä esimerkiksi yksinhuoltajalle arvokasta omaa aikaa ja hengähdystaukoa. Lomakodissa lapsella on mahdollisuus saada osakseen aikuisen yksilöllistä huomiota ja hyväksyvää läsnäoloa. Samalla lapsi saa uusia kokemuksia muiden ihmisten parissa. Tämä on erityisen tärkeää tänä päivänä, jolloin perheiltä usein puuttuu luonnollinen tukiverkosto”, sanoo ehkäisevän työn koordinaattori Paula Kyttälä Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lomakoti voi löytyä myös kaupungista

Lomakodin voi lapselle tarjota luotettava ja turvallinen perhe tai aikuinen, jolla on aikaa lapselle.  Uutta on se, että lomakoteja etsitään nyt paitsi maaseudulta myös taajama-alueilta ja kaupungeista.

”Olemme saaneet hyviä kokemuksia myös yksin elävien kaupunkilaisten luona vietetyistä lomista. Lapsen ja aikuisen yhdessä vietetty aika on usein hyvin vastavuoroista - siitä jää elämyksiä molemmille osapuolille. Kaupunki ympäristönä voi tarjota monenlaista toimintaa lapselle. On puistoja, uimarantoja ja tapahtumia”, Kyttälä kertoo.

Lapset voivat saada mukavia lomaelämyksiä aivan tavallisista asioista, kuten ulkoilusta, metsäretkistä ja kotitöistä yhdessä aikuisen kanssa. Lomakotitoimintaan osallistuminen antaa paljon myös vapaaehtoistyöntekijälle ja hänen perheelleen.  Lomakodin omat lapset saavat leikkikaverin ja oppivat ehkä uusia asioita ja jakamisen iloa.

Lomakotitoimintaan osallistuminen on helppo tapa osallistua tärkeään vapaaehtoistyöhön lapsen hyväksi. Lomakotijakso voi olla lyhytkin aika, muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Lomakodit valmennetaan ja ne saavat toiminnalleen Pelastakaa Lasten ammattitaitoisen tuen sekä jokaiselta lomapäivältä kulukorvauksen, jonka on tarkoitus kattaa lasten ruoka- ja hygieniakulut.

Pelastakaa Lasten lomakoteja oli viime vuonna yli 150 eri puolilla Suomea. Lomakotia haki kaikkiaan yli 470 lasta ja paikan sai 350 lasta vuonna 2011.

Lomakotitoimintaa jo yli 60 vuotta

Pelastakaa Lapset ry on järjestänyt lomakotitoimintaa Suomessa jo vuodesta 1949 alkaen, jolloin maassamme elettiin vaikeaa ja työntäyteistä, sodanjälkeistä jälleenrakennuksen aikakautta. Lapsille haluttiin lomakotitoiminnan avulla tarjota mahdollisuus viettää virkistävää ja voimaannuttavaa lomaa turvallisessa ympäristössä leikkien ja maaseudun tavalliseen arkeen osallistuen. Tuolloin lapset viettivät lomakodissa jopa koko kesän.

”Nyt ajat ovat muuttuneet ja lomakotitoiminta sen mukana. Nyt tiedetään, että lapsen ei ole välttämättä hyväksi olla koko kesää poissa omasta kodistaan, joten lomajaksot ovat huomattavasti lyhentyneet. Lisäksi ymmärretään, ettei lapsen kannalta ole kaikkein olennaisinta, missä tai millaisessa ympäristössä lomakoti sijaitsee. Tärkeintä on, että hän saa viettää aikaa turvallisen aikuisen kanssa, joka aidosti on hänelle läsnä”, Paula Kyttälä toteaa.

Miten lomakodiksi voi ryhtyä?

Pelastakaa Lapset ry:n nettisivuilta löytyy linkki/yhteydenottopyyntö, jossa voi ilmoittaa kiinnostuksensa lomakotitoimintaan:

http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/lastensuojelutyo/lomakotitoiminta/tilaa-hakulomake/

Toiminnasta kiinnostuneet täyttävät hakukaavakkeen, jonka jälkeen kunnalta pyydetään lausunto, josta ilmenee, ettei lomakotina toimimiselle ole estettä. Pelastakaa Lasten työntekijät haastattelevat ja valmentavat lomakodin tarjoavan perheen kotikäynnillä.

Miten lapsi voi päästä lomakotiin?

Lomakotitoiminta on luonteeltaan ehkäisevää lastensuojelua. Lomakotipaikkaa voi hakea Pelastakaa Lapset ry:n aluetoimistojen kautta. Jos lapsella on lastensuojelun asiakkuus, sosiaalitoimi voi huolehtia hakemuksesta ja maksusitoumuksesta. Lapsi voi ohjautua lomakotitoiminnan piiriin myös muiden toimijoiden kuten koulun, neuvolan, perheneuvolan tai päiväkodin kautta. Lapsen vanhemmat voivat myös itse toimittaa hakemuksen aluetoimistoon.

Lisätietoja:

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221

Paula Kyttälä, ehkäisevän työn koordinaattori, Pelastakaa Lapset ry, Länsi-Suomen aluetoimisto, puh. 040 532 1663

Paula Marjomaa, kehittämispäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 539 8945

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä muutoksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs