Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity asennusliike

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity asennusliike

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2015 klo 09:12
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)


Ilmalämpöpumput, maalämpöpumput ja ajoneuvojen ilmastointilaitteet sisältävät ilmastolle haitallista kylmäainetta. Sen vuoksi niitä sisältäviä laitteita saavat käsitellä vain ammattilaiset, joilla on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukesin) myöntämä kylmäalan pätevyys. Asennusliikkeellä tulee olla myös kylmälaiteliiketodistus eli kylmäalan toimintaoikeus Tukesin rekisterissä (linkki). Esitäytetyn ilmalämpöpumpun saa myydä loppukäyttäjälle vain silloin, kun voidaan osoittaa, että laitteen asentaa pätevä asennusliike. Ilmalämpöpumppu kannattaakin ostaa asennettuna.

Pätevyysvaatimuksilla suojellaan ilmastoa 

Laadukas, Suomen olosuhteisiin soveltuva, oikein asennettu ja säännöllisesti huollettu lämpöpumppu on energiatehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto. Lämpöpumppujen määrä onkin kasvanut Suomessa nopealla vauhdilla yli puoleen miljoonaan.

Lämpöpumput sisältävät kuitenkin yleensä F-kaasuja, jotka ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja. On tärkeää, ettei näitä aineita pääse karkaamaan asennuksen tai huollon aikana ilmakehään. Osana ilmastonmuutoksen hillitsemistä EU:ssa on säädetty, että F-kaasuja sisältäviä laitteita saa asentaa ja huoltaa vain yritys, joka täyttää kylmäalan pätevyysvaatimukset. Suomessa näitä pätevyyksiä rekisteröi ja valvoo Tukes.

Esitäytetyn lämpöpumpun saa ostaa vain, jos käyttää pätevää asennusliikettä

Esitäytetty lämpöpumppu tulee ostaa yritykseltä, joka myy laitteen asennuksen kanssa. Jos laitetta ei osteta asennuksen kanssa, ostajan on osoitettava laitteen myyjälle, että asennuksen tulee tekemään pätevä asennusliike.

 Tukes suosittelee, että asennusliike tarjoaa lisäksi laitteelle huolto- ja korjauspalveluja. Tällöin asennusliike vastaa laitteen oikeasta toiminnasta. Vastuullinen asennusliike myös opastaa ja neuvoo asiakasta laitteen käytössä.

Tarkista asennusliikkeesi taustat ja toimintaoikeus

Tukesin rekisteristä voi tarkistaa, että asennusliikkeellä on tarvittavat kylmä- ja sähköurakointioikeudet.  Tukes on rekisteröinyt nykyisen asetuksen mukaisia kylmäalan pätevyyksiä vuodesta 2009 lähtien. Tukesin kylmäalan rekisterissä on tällä hetkellä 4 500 yritystä ja 14 800 pätevää henkilöä.

Kylmäalan pätevyysvaatimukset koskevat F-kaasuja sisältäviä ilmalämpöpumppuja, ilma-vesilämpöpumppuja, maalämpöpumppuja ja ajoneuvojen ilmastointilaiteita. Yrityksellä tulee olla kylmälaiteliiketodistus eli kylmäalan toimintaoikeus Tukesin rekisterissä. Asentajilta vaaditaan lainsäädännön mukainen pätevyys.

Toiminnanharjoittajarekisteristä löytyvät yrityksen toimintaoikeus sekä vastuuhenkilön nimi. Kylmäalan pätevyysrekisteristä löytyvät kylmäalan henkilöpätevyydet sekä myönnetyt pätevyysluokat. Pätevyysluokat on jaettu laitteen sisältämän kylmäainemäärän mukaan seuraaviin luokkiin:

  • ajoneuvojen      ilmastointilaitteet (ku)
  • kylmäainetta      alle 3kg sisältävä laitteet (e3)
  • kylmäainetta      vähintään 3kg sisältävät laitteet (y3)

Toimintaoikeuden jäljessä oleva a-kirjain tarkoittaa asentajan pätevyyttä.


Pyydä todistus asennustyöstä

Vastuullinen asennusliike antaa asiakkaalle todistukset kylmä- ja sähkötöistä. Kylmäasennuksesta annettava todistus osoittaa, että laitteen on asentanut pätevyysvaatimukset täyttävä asennusliike. Sähköasennuksista on annettava tarkastuspöytäkirja, joka on asennusliikkeen antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti. Todistukset on syytä säilyttää, koska niitä tarvitaan mahdollisissa reklamaatio- tai riitatilanteessa. Todistuksesta tulee käydä ilmi, mitä asennus on koskenut. Jos laite on asennettu laittomasti, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvaamasta siitä aiheutunutta vahinkoa. Huonosti asennettu tai huonolaatuinen laite ei myöskään välttämättä tuo toivottuja säästöjä lämmityskustannuksiin.

Lisätietoja:

Turvallisuusinsinööri Nina Vuontisjärvi, puh. 029 5052 053
Yli-insinööri Markus Kauppinen, puh. 029 5052 519
etunimi.sukunimi@tukes.fi

kylmalaite@tukes.fi

 

 

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.  Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo

Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto

LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Instragram: @tukesinfo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs