Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Kotiuima-altaissa piilee vaara pikkulapsille

SFS

Kotiuima-altaissa piilee vaara pikkulapsille

Tiedote.
Julkaistu: 03.05.2016 klo 10:20
Julkaisija: SFS

Kesällä 2015 sattui kaksi pienen lapsen hengen vaatinutta onnettomuutta, joissa molemmissa lapsi hukkui naapurin kotiuima-altaaseen. Kotipihojen uima-altaiden turvallisuutta pyritään lisäämään myös  eurooppalaisen standardin avulla. Sen vaatimuksia ja testimenetelmiä sovelletaan maan päälle asennettaviin, maahan upotettaviin ja muurattaviin uima-altaisiin sekä niiden asennukseen ja altaaseen pääsyn apuvälineisiin.

Standardissa painotetaan erityisesti pienten lasten turvallisuutta. Se korostaa vanhempien vastuuta lasten valvonnassa sekä altaan omistajan huolellisuutta altaan hankinnassa ja käytössä.  Lasten altaaseen pääsy on estettävä, kun allas ei ole käytössä. Standardi esittää tähän useita tapoja. Allas suositellaan myös aidattavaksi tai peitettäväksi lukittavalla kannella. Jos altaasta poistuminen vaatii erityisen pääsyn apuvälineen, ei apuvälinettä saa poistaa uima-altaan ollessa käytössä.

Kuluttajalle on esitettävä ennen hankintaa seuraava varoitus: ”Hukkumisen estämiseksi on suositeltavaa rajoittaa altaaseen pääsyä pääsyn estävällä laitteella”, ja saman tiedon on löydyttävä myös turvallisuusohjeista.

Altaiden ja niiden lisävarusteiden mukana tulee olla selkeät ja ymmärrettävät ohjeet niiden turvallisesta käytöstä suomeksi ja ruotsiksi. Ymmärtämisen helpottamiseksi suositellaan kuvien käyttöä. Kaikissa uima-altaissa – sekä tehdasvalmisteisissa että paikalla rakennetuissa – on oltava  kansainvälinen lasten valvonnasta muistuttava symboli ja/tai seuraava teksti: ”Valvo lapsia, jotka oleskelevat altaan läheisyydessä”.

Uusi standardi helpottaa uima-altaiden valmistajia, koska siihen on kirjattu selkeästi altaiden tekniset vaatimukset sekä käyttöohjeiden vaatimukset.

Suomen Standardisoimisliitto SFS on julkaissut standardin suomeksi tunnuksella SFS-EN 16582. Kolmiosaisen standardin ensimmäinen osa sisältää altaiden yleiset vaatimukset, turvallisuusvaatimukset ja testimenetelmät.

Lisätietoa:
Yleinen Teollisuusliitto YTL
Asiantuntija Suvi Pasanen
Puh. 050 328 5413

Kansainvälinen lasten valvonnasta muistuttava symboli on standardista
ISO 20712-1:2008 Water safety signs and beach safety flags -- Part 1: Specifications for water safety signs used in workplaces and public areas

Liitetiedostot

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry edistää standardisointia ja standardien hyödyntämistä. Lisäksi se tarjoaa yrityksille ja muille sidosryhmille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa kansalliseen ja kansainväliseen standardisointiin, jotta yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimintaedelytykset ja kilpailukyky paranevat.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs