Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Kansalaishavainnoinnista apua häiriötilanteisiin – uusi tilannekuvatekniikka menestyi testissä talvimyrskyharjoituksissa

Miktech Oy

Kansalaishavainnoinnista apua häiriötilanteisiin – uusi tilannekuvatekniikka menestyi testissä talvimyrskyharjoituksissa

Tiedote.
Julkaistu: 18.02.2013 klo 14:30
Julkaisija: Miktech Oy

Etelä-Savon Pelastuslaitos, innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy ja Observis Oy ovat kehittäneet tilannekuvajärjestelmää kansalaishavaintojen keräämiseen ja tilannekuvan muodostamiseen häiriötilanteissa. Kyseessä on avoin, verkossa toimiva palvelu, joka toimii erillään viranomaisjärjestelmistä. Palvelun kansalaishavainnointisovellusta testattiin 16.-17.2. viranomaisten yhteisharjoituksessa Mikkelissä.

Etelä-Savon tilannekuvajärjestelmän kehitystyö on paikallinen pilottihanke, joka vastaa tarpeeseen palvella eri viranomaisia ja kansalaisia häiriötilanteissa. Kehitystyön taustalla on laajempi kansallinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa eri viranomaisten toimintakykyä ja tarkentaa vastuita sekä toiminnan koordinointia laajoissa poikkeustilanteissa. Kansallisen hankkeen määrittelyvaihe käynnistyy tänä keväänä.

Etelä-Savon iNEMIS-pilottihankkeessa (Intelligent National Emergency Management Information System) kehitetään ja toteutetaan tilannekuva- ja tiedotuspalvelu viranomaisten ja kansalaisten käyttöön. Teknologian kehitys ja halpeneminen viime vuosina on mahdollistanut tämän kaltaisten järjestelmien kehittämisen. Pilottihankkeella kerätään käytännön kokemuksia järjestelmän toiminnasta laajaa kansallista hanketta varten.

iNEMIS-tilannekuvajärjestelmä koostuu tiedonkeruualustasta sekä älypuhelin- ja web-käyttöliittymistä. Järjestelmä tarjoaa viranomaisille ja kansalaisille helppokäyttöisen työvälineen kriisitilannetta koskevien havaintojen ilmoittamiseksi. Tiedonkeruualusta kerää havainnot yhteen ja muodostaa niistä tilannekuvat verkkokäyttöliittymään eri viranomaisten ja kansalaisten tarpeisiin. Palvelun tarkoitus on parantaa tilannekuvan muodostamista sekä nopeuttaa tilanteen palauttamista ennalleen. Seuraavassa vaiheessa kehitetään ja testataan tekniikkaa, jolla eri viranomaiset voivat antaa tilanteen vaatimia toimintaohjeita kansalaisille älypuhelimiin.

Tilannekuvajärjestelmän kansalaishavainnointisovellusta testattiin osana laajaa talvimyrskyharjoitusta, johon osallistui mm. Etelä-Savon Pelastuslaitos, Puolustusvoimat, maakuntakomppaniat sekä Mikkelin kaupunki ja Kangasniemen kunta. Harjoituksessa maakuntakomppaniat saivat käyttöönsä älypuhelimet, joihin oli asennettu sovellus havaintojen ilmoittamiseksi tilannekuvajärjestelmään.

Teknologia osoittautui harjoituksessa toimivaksi, ja saatua tietoa hyödynnetään nyt järjestelmän jatkokehityksessä. Viranomaiset ovat kaivanneet työnsä tueksi järeiden viranomaisjärjestelmien rinnalle tällaista palvelua, joka sitoo vain vähän resursseja", toteaa pelastusjohtaja Seppo Lokka Etelä-Savon Pelastuslaitokselta.

iNEMIS-hankkeen teknologiademon toteutusta on koordinoinut Miktech Oy osana Safesaimaa-klusterin toimintaa. Testattu teknologia perustuu mikkeliläisen Observis Oy:n Obshare-palveluun, joka on kehitetty ympäristöhavaintojen keräämiseen.

Teknologiamme soveltuu erinomaisesti kansalaishavaintojen keräämiseen ja käsittelyyn. Yksinkertainen käyttöliittymä helpottaa havaintojen ilmoittamista, ja havaintojen avulla tilannekuva voidaan muodostaa selvästi entistä nopeammin häiriötilanteissa, toteaa Observis Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kainulainen.

Demon toteutus on rahoitettu Mikkelin kaupungin Lupaus 2016 -ohjelmasta, jonka puitteissa Mikkelin kaupunki tähtää ensimmäiseksi avoimeksi digitaaliseksi kaupungiksi Suomessa. Lupaus 2016 -ohjelmassa uudistetaan kaupungin hallintorakenne ja palveluiden tuottamisprosessit. Ohjelman tavoitteena on tehdä Mikkelistä edelläkävijäkaupunki, jossa tuottavuutta, kuntalaisten osallistumista ja hyvinvointia parannetaan digitaalisilla ratkaisuilla. Parhaita ratkaisuja voidaan skaalata ja monistaa muualla Suomen kunnissa.

Lisätiedot:

Heikki Silvennoinen, ohjelmakoordinaattori, Miktech Oy, puh. 0440 365 704, heikki.silvennoinen@miktech.fi

Liitetiedostot

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

Safesaimaa on ympäristöturvallisuuden klusteri, joka edistää alan liiketoiminnan ja osaamisen kehitystä Etelä-Savon alueella. Klusteriin kuuluu ympäristöturvallisuusalan yrityksiä ja julkisia organisaatioita. Safesaimaa toteuttaa osaltaan Mikkelin kaupungin elinkeinostrategiaa, jossa ympäristöturvallisuus on nostettu yhdeksi kehittämisen kärkialueista. Safesaimaan toimintaa koordinoi Miktech Oy. Safesaimaa-klusterin toimintaa rahoittavat Euroopan unionin aluekehitysrahasto, kunta ja yritykset. EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. http://www.safesaimaa.fi/                                     

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs