Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Ilotulitteita ammuttaessa on huolehdittava turvallisuudesta

Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Ilotulitteita ammuttaessa on huolehdittava turvallisuudesta

Tiedote.
Julkaistu: 31.12.2015 klo 08:52
Julkaisija: Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Vuodenvaihteen ilotulituksiin on varauduttava suojalaseilla, olipa sitten rakettien ampujana tai yleisönä. Ikäviä loukkaantumisia ja vahinkoja voidaan välttää myös lukemalla ilotulitepakkauksen käyttöohjeet huolella, sillä jokainen ilotulite voi olla vaarallinen, jos sitä käytetään ajattelemattomasti.

Ilotulitteiden sallittu käyttöaika on 31.12. klo 18.00–1.1. klo 02.00. Kaikkien ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille ja päihtyneille on kiellettyä, samoin niiden hallussapito. Kielto koskee myös papatteja ja tähtisadetikkuja.

Huomio paikalliset käyttörajoitukset ja ympäristö

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kieltää tulipalovaaran vuoksi ilotulitteiden ampumisen Turun, Uudenkaupungin ja Naantalin keskusta-alueilla sekä Naantalissa lisäksi kylpylän alueella.

Turun keskustassa alue rajoittuu Aninkaistenkatuun, Uudenmaankatuun, Itäiseen pitkäänkatuun, Kuninkaankartanonkatuun, Martinkatuun, Puistokatuun ja Ratapihankatuun, mainitut kadut mukaan lukien. (kartta)

Uudessakaupungissa alue rajoittuu Pakkahuoneenrantaan, Rantakatuun, Vakka-Suomenkatuun, Ajurinkujaan, Myllyrinteeseen, Myllykatuun, Viikaistenkatuun, Mäyhälänkatuun, Merimiehenkatuun, Pietolankatuun, Kaarikatuun ja Vekarantiehen, mainitut kadut mukaan lukien. (kartta)

Naantalissa alue rajoittuu Raatihuoneenaukiolla Kristiinankatuun, Alikatuun, Torikatuun, Katinhäntään, Raatihuoneenkatuun ja Tavastiankatuun sekä Naantalin kylpylän alueella Rantaruonankatuun, Ruonanpolkuun, Aurinkotiehen ja Venevalkamatiehen, mainitut kadut mukaan lukien. (kartta)

Sisäasianministeriön pelastusosaston internetsivuilta (www.pelastustoimi.fi) löytyy lista kunnista, joissa on annettuja rajoituksia ilotulitteiden käyttöön.

Ilotulitejätteet on hävitettävä turvallisesti

Huomaavainen ilotulitteiden käyttö sekä pakkausjätteiden ja ilotulitteiden jäänteiden siivoaminen tuo juhlamieltä myös toisille. Ilotulitejätteet on syytä hävittää turvallisesti, sillä hehkuvat raketinosat saattavat sytyttää tulipalon.

Jos tuli kaikesta huolimatta syttyy, pyri sammuttamaan palo nopeasti tukahduttamalla tai vedellä. Apua saat hätänumerosta 112. Hätänumeroon voit soittaa ilman suuntanumeroa myös kännykästä.

Yleisiä ohjeita ilotulitteiden käytöstä

 • Älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita.
 • Älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta.
 • Älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista.
 • Älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia.
 • Älä käytä paukkupommeja, ne ovat kokonaan kiellettyjä.
 • Älä muuntele tai yhdistele kaupasta saatavia tuotteita millään tavalla.
 • Älä käytä muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista.
 • Älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi. Vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
 • Muista, että ilotulitteita ampuessa on aina käytettävä suojalaseja.
 • Valitse turvallinen, riittävän aukea käyttöpaikka, huomioi että taivaalle ammutun raketin jäänteet tippuvat takaisin maahan ja voivat aiheuttaa vahinkoja.
 • Tue padat hyvin ja käytä raketeille asianmukaisia ampumatelineitä.
 • Ampumispaikalle on syytä varata sammutusvälineet, esimerkiksi käsisammutin, sammutuspeite tai vettä.

Lisätiedot:

päivystävä palotarkastaja p. 050 433 0260 tai pelastuslaitos.palotarkastaja@turku.fi

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa pelastustoiminnasta maakunnan kaikissa 27 kunnassa. Palvelut tuotetaan vuorokauden ympäri toiminta-alueella, joka käsittää noin 20 000 neliökilometriä. Lähes puolet alueesta on vesistöä. Lisäksi pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalveluita viiden kunnan alueella: Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Paraisilla sekä Naantalissa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs