Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » EU:n päätös glyfosaatin hyväksyttävyydestä siirtyy

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

EU:n päätös glyfosaatin hyväksyttävyydestä siirtyy

Tiedote.
Julkaistu: 23.09.2015 klo 16:35
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

 

Kasvinsuojelussa yleisesti käytetyn glyfosaatin hyväksymisaikaa on jatkettu 30.6.2016 asti. Asiasta päätettiin EU:n pysyvän komitean kasvinsuojeluainejaoston kokouksessa Brysselissä tällä viikolla. Alun perin päätös aineen käytöstä kasvinsuojelutehoaineena piti tehdä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tutkimustulokset ovat nostaneet esiin glyfosaatin mahdollisen syöpävaarallisuuden. Maailman terveysjärjestön (WHO) alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC julkaisi elokuussa raportin, jossa se esittää yleisesti käytössä olevan kasvinsuojelutehoaineen glyfosaatin luokittelemista todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi.

EU:ssa kasvinsuojeluaineiden tehoaineiden arviointityö on jaettu jäsenmaiden kesken. Glyfosaattia koskevan arvion on tehnyt Saksa. Saksalaiset ovat  arvioineet IARC:n  tekemän tutkimusraportin, ja arvio on ollut muiden jäsenvaltioiden  kommentoitavana.

- Antamassaan päätöksessä komissio on joutunut myöntämään aikalisää glyfosaatin lisäksi myös usealle muulle tehoaineelle. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että komissiolla on päätettävänään satoja tehoaineita ja resurssit päätösten valmistelemiseksi ovat rajatut. Glyfosaatin saaman julkisuuden vuoksi komissio joutuu erityisesti paneutumaan asiaan, jotta erilaiset väittämät siitä saadaan läpinäkyvästi ja perusteellisesti käsiteltyä EU-tasolla, Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Kaija Kallio-Mannila sanoo.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA järjestää syyskuun lopulla asiantuntijakokouksen, missä glyfosaatin syöpävaarallisuutta käsitellään seuraavaksi. Komission päätös glyfosaatin käytöstä voidaan tehdä vasta, kun EFSA on saanut päätelmät kaikista arvioinnin osa-alueista valmiiksi.

Kuinka paljon tavallinen ihminen altistuu glyfosaatille? Saako lasten leikkipaikoilla käyttää glyfosaattia ja onko glyfosaatista vaaraa lemmikeille? Tukesinfo-verkkolehdestä löytyy vastauksia pinnalla oleviin kysymyksiin (linkki: http://verkkolehti.tukes.fi/glyfosaatin-kaytto-kasvinsuojelussa-puhuttaa/#post-658 )

 

 

Lisätietoja:

johtaja Kaija Kallio-Mannila, p. 029 5052 036

sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fi

 

Tukesin aiemmat tiedotteet aiheesta:

EU:n päätös glyfosaatin hyväksyttävyydestä valmistuu syksyn aikana

Glyfosaatin käyttö kasvinsuojelussa puhuttaa

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.  Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo

Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto

LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Instragram: @tukesinfo

Youtube: Tukesinfo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs