Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Viljan tuotanto ja käyttö kolme miljardia kiloa

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljan tuotanto ja käyttö kolme miljardia kiloa

Tiedote.
Julkaistu: 30.09.2011 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Vuoden 2010 viljasato 3 miljardia kiloa oli noin kolmasosan pienempi kuin vuonna 2009. Vehnän ja kauran tuotanto oli kotimaista kulutusta suurempi, mutta ohran tuotanto laski alle kotimaisen kulutuksen. Kaikkien viljojen varastot vähenivät. Eniten vähenivät ohravarastot, kun tuotanto aleni ja samalla vienti kasvoi.

 Tiedot ilmenevät Tiken eli Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen viljataseen ennakkotiedoista satovuodelta 2010–2011. Viljataseeseen on koottu viljan tuotanto- ja käyttömääriä syksyn sadonkorjuusta seuraavan syksyn sadonkorjuuseen.

Satovuonna 2010–2011 sekä tuotanto että kulutus olivat poikkeuksellisesti lähes yhtä suuret eli noin 3 miljardia kiloa. Lähes 65 prosenttia Suomessa kulutetusta viljasta käytettiin kotieläinten ruokintaan. Kotimainen elintarviketeollisuus käytti viljaa yhteensä 0,44 miljardia kiloa, joka on noin 15 prosenttia vuoden kokonaiskulutuksesta. Noin 11 prosenttia viljasta meni etanolin ja maltaan tuotantoon. Loput viljasta käytettiin pääosin siemenviljana kylvöihin.

 Ohravarastot käyttöön

Ohra on Suomen päävilja, jonka tuotanto yleensä kattaa kotimaisen kulutuksen. Vuoden 2010 ohrasato oli yhteensä 1,34 miljardia kiloa, joka on 38 prosenttia edellisvuotta pienempi. Sato ei riittänyt kotimaiseen kulutukseen, mutta edellisvuotista satoa purettiin varastoista kotimaiseen käyttöön. Pääosa ohrasta käytettiin kotieläinten rehuksi, osa etanolin ja maltaan valmistukseen. Ruoaksi ohraa käytettiin vain noin 9 miljoonaa kiloa.

Kauraa tuotettiin toiseksi eniten (810 miljoonaa kiloa) ja se oli myös toiseksi eniten käytetty rehuvilja Suomessa. Kaurasta lähes 80 prosenttia käytettiin rehuksi. Kauran kokonaiskäytöstä ruoaksi meni noin 9 prosenttia eli 66 miljoonaa kiloa. Suomi on kansainvälisesti suuri kaurantuottaja, joka myi ulkomaille 260 miljoonaa kiloa kauraa.

Syysvehnän ja rukiin tuotanto kasvoivat

Rukiin tuotanto ei riittänyt kattamaan kotimaan kulutusta, sillä vuonna 2010 rukiin tuotanto oli 68 miljoonaa kiloa ja käyttö yhteensä noin 107 miljoonaa kiloa. Ruista käytetään Suomessa lähinnä leipäviljaksi, sillä ruokakäytön osuus oli noin 98 miljoonaa kiloa.

Vehnän tuotanto vuonna 2010 oli noin 724 miljoonaa kiloa. Vehnää käytettiin viljoista eniten ruoaksi, noin 267 miljoonaa kiloa. Vehnän rehukäyttö laski hieman edellisestä vuodesta ja oli nyt 302 miljoonaa kiloa.

Viljavarastot vähenivät

Satovuoden 2010–2011 alkaessa varastoissa oli runsaasti viljaa ja etenkin ohraa. Ohran vienti moninkertaistui ja oli nyt 538 miljoonaa kiloa. Kasvaneen viennin ja alentuneen sadon johdosta ohran varastot vähenivät noin 1,5 miljardista kilosta 0,8 miljardiin kiloon. Kauran varastot vähenivät 333 miljoonaan kiloon.

Vehnän ja rukiin varastot vähenivät ohra- ja kauravarastoihin nähden maltillisemmin, 703 miljoonasta kilosta noin 606 miljoonaan kiloon ja rukiin varastot 141 miljoonasta kilosta 129 miljoonaan kiloon.

Tilaston taustaa

Viljataseen ennakkotiedot (satovuosi 1.7.2010–30.6.2011) perustuvat Tiken satotilastoon,Teollisuuden ja kaupan viljan osto-, käyttö- ja varastotilastoon sekä Tullihallituksen ulkomaankauppatilastoon. Maatilojen sadonkäyttötilasto ei ollut vielä käytettävissä, joten maatiloja koskevat tiedot perustuvat asiantuntija-arvioihin ja edellisiin taseisiin. Tullihallitus vahvistaa vuoden 2011 ennakkotiedot vuonna 2012, joten myös viljataseen ulkomaankauppatietoihin voi vielä tulla muutoksia vuoden 2011 osalta.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät Matilda-maataloustilastopalvelusta viljatasetilaston kotisivulta.

Lisätietoja:

Tutkija Lauri Juntti, puh. 020 77 21 251

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs