Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Tutkimus: elintarvikkeiden hintakilpailu toimii kansainvälisesti vertaillen hyvin

Työ- ja elinkeinoministeriö

Tutkimus: elintarvikkeiden hintakilpailu toimii kansainvälisesti vertaillen hyvin

Julkaistu: 01.02.2010 klo 12:59
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Elintarviketeollisuus ja kauppa ovat keskittyneitä toimialoja. Tästä huolimatta niillä kilpailu toimii Suomessa kansainvälisesti vertaillen hyvin. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen 1.2.2010 julkaisemassa tutkimuksessa ”Elintarvikkeiden hinnanmuodostus ja markkinoiden toimivuus”.

Elintarviketeollisuus ja kauppa ovat keskittyneitä toimialoja. Tästä huolimatta niillä kilpailu toimii Suomessa kansainvälisesti vertaillen hyvin. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen 1.2.2010 julkaisemassa tutkimuksessa ”Elintarvikkeiden hinnanmuodostus ja markkinoiden toimivuus”.

 

– Vilkas keskustelu elintarvikkeiden hinnoista on varmasti hyödyttänyt kuluttajia. Keskittymisestä huolimatta elintarvikkeiden hintakilpailu näyttäisi toimivan hyvin, valtiosihteeri Katariina Poskiparta totesi tiedotustilaisuudessa.

 

Elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat Suomessa kansainvälisesti vertaillen varsin korkeat. Merkittävä syy tälle on elintarvikkeiden arvonlisäveron kireys. Arvonlisäveroton hintataso oli joulukuussa 2009 noin 7 prosenttia korkeampi kuin vanhoissa EU-maissa (EU15) keskimäärin, mutta huomattavasti korkeampi kuin uusissa EU-maissa ja Yhdysvalloissa.

 

– Hallitus on tarttunut tutkimuksen tehtyyn havaintoon. Kaupparuoan arvonlisäveroa laskettiin lokakuussa 12 prosenttiin. Ravintolaruoan arvonlisävero tullaan laskemaan heinäkuussa ja samalla kaikkia alv-kantoja nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä, Poskiparta sanoi.

 

Suomessa elintarvikkeiden kuluttajahinnat ovat keskimäärin reagoineet melko nopeasti tuottajahintojen muutoksiin ja samansuuntaisesti kuin vertailumaissa. Maitotuotteiden, rasvojen, lihan, kalatuotteiden ja ruokavalmisteiden hinnat laskivat kahtena edellisenä vuotena kuitenkin selvästi vähemmän ja hitaammin kuin vertailumaissa.

 

Elintarviketeollisuuden tuottavuus kunnossa

 

Vuoden 2005 tilastoaineistolla tehdyn analyysin mukaan hieman EU15-maita korkeampi arvonlisäveroton hintataso johtuu maatalouden kilpailukyvyn heikkoudesta. Tämä taas aiheutuu epäedullisista luonnonolosuhteista ja pienestä tilakoosta. Sen sijaan elintarviketeollisuuden tuottavuus on korkeampi kuin vanhoissa EU-maissa ja lähellä Yhdysvaltojen tasoa

 

Pienten tuottajien markkinoille pääsy on tärkeää kilpailullisuuden ja kuluttajan valintamahdollisuuksien kannalta. Tutkijat arvioivat, että markkinoille pääsyä voidaan edistää parhaiten ketjun toimijoiden yhteistyöllä ja keskinäisen informaation parantamisella.

 

ETLA selvitti TEM:n toimesta Suomen elintarvikeketjun hinnanmuodostusta ja markkinoiden toimintaa. Merkittävä osa raportista koostuu kansainvälisestä vertailusta. Keskeisiä vertailumaita ovat ns. vanhat EU-maat (EU15), uudet EU-maat (EU12) ja Yhdysvallat.

 

Elintarvikkeiden hinnanmuodostus ja markkinoiden toimivuus -selvitys

 

Lisätiedot

tutkimusjohtaja Markku Kotilainen, ETLA, puh. + 358 -9-609 900

tutkimusneuvonantaja Olavi Rantala, ETLA, puh. +358-9-609 900

hallitusneuvos Elise Pekkala, TEM, puh. 010 606 3731

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs