Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Mikä on edelläkävijäratkaisu ja kuinka se hankitaan? Uusi työkalu helpottaa hankinnan haasteita

Miktech Oy

Mikä on edelläkävijäratkaisu ja kuinka se hankitaan? Uusi työkalu helpottaa hankinnan haasteita

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2013 klo 09:00
Julkaisija: Miktech Oy

Uuden teknologian hankinta on vaikeampaa kuin tyytyminen perinteisiin ratkaisuihin. Viisi osaamiskeskusta kehitti yhdessä menetelmän, jolla tunnistaa edelläkävijäratkaisu ja parantaa edellytyksiä sen hankkimiseen. Työkalut esiteltiin Tekesin Huippuostajat-seminaarissa Helsingissä 28.8.2013.

Edelläkävijäratkaisu on uudenlainen tuote, palvelu, teknologia tai toimintatapa, joka tarjoaa tavallista enemmän lisäarvoa hankkijalle ja loppuasiakkaalle. Edelläkävijäratkaisuiden hankinnan helpottamiseksi Osken tuloksilla edelläkävijämarkkinoille -projektissa on kehitetty arviointimenetelmä, jonka avulla hankintaorganisaatio voi tarkastella tarjolla olevan teknologian edelläkävijäpotentiaalia. Tarkoitus on tunnistaa markkinoiden innovatiivisimmat ratkaisut, joiden hankinta edistää tarjoajien liiketoiminnan lisäksi myös ostajan omaa osaamista.

Arviointimenetelmän avulla haetaan ratkaisuja, joilla on myös laajempaa edelläkävijäpotentiaalia eli edellytyksiä täysin uusien markkinoiden ja liiketoiminnan synnyttämiseen. Tätä arvioidaan mm. tarkastelemalla, onko ratkaisu monistettavissa ja onko sillä vientimahdollisuuksia. Lisäksi työkalulla arvioidaan niin hankkijaorganisaation kuin hankintaprosessin soveltuvuutta edelläkävijäratkaisun hankintaan.

Menetelmää on jo testattu erilaisissa investointikohteissa. Palautteen mukaan edelläkävijäratkaisujen hankintaan liittyy esteitä niin ratkaisun hankkijan kuin tarjoajan näkökulmasta. Hankkijat korostivat mm. edelläkävijäratkaisujen testaamisen haasteita, hankinnan vaatimaa perehtymistä sekä hankintaa rajoittavia viranomaisvaatimuksia ja lupaehtoja. Tarjoajat painottivat mm. referenssipuutteita, vaikeuksia vastata julkisten kilpailutusten vaatimuksiin, investointitukien heikkoa saatavuutta sekä sitä, että hankkijat eivät tunne riittävästi uudenlaisia hankintamalleja kuten palvelusopimuksia. Testausvaiheen jälkeen työ pilottikohteissa jatkuu edelläkävijäteknologian ja ekotehokkaiden ratkaisujen edistämiseksi.

– Edelläkävijäratkaisujen hankinnan haasteet osoittavat, että uusille työkaluille on todellista tarvetta. Hankintaprosessia voi helpottaa myös käyttämällä apuna välittäjäorganisaatiota, joka tuntee hankintaprosessin ja voi viedä hankintaa eteenpäin sekä hankkijan että tarjoajan etujen mukaisesti, toteaa kehitysjohtaja Juha Kauppinen Miktech Oy:stä.   

Osken Tuloksilla edelläkävijämarkkinoille -projektin toteuttavat Mikkelin, Kaakkois-Suomen, Varkauden, Kainuun ja Kokkolan osaamiskeskukset yhteistyössä Gaia Consulting Oy:n kanssa. Projektia koordinoi innovaatio- ja teknologiakeskus Miktech Oy. Valmis toimintamalli levitetään osaamiskeskusverkoston kautta kansalliseen käyttöön julkisissa ja teollisuuden hankinnoissa. Työtä jatketaan tulevina vuosina myös Kajaanin, Kokkolan ja Mikkelin yhteisen WITERA- eli Vihreämmän teollisuuden ratkaisut -kehittämisohjelman puitteissa.

Lisätiedot:

Juha Kauppinen, kehitysjohtaja, Miktech Oy, 0440 361 616, juha.kauppinen@miktech.fi

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs