Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Läpinäkyvä dokumentointi ratkaisu rakentamisen laatuongelmiin – EKE näyttää suuntaa

Advice Ky

Läpinäkyvä dokumentointi ratkaisu rakentamisen laatuongelmiin – EKE näyttää suuntaa

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2014 klo 07:00
Julkaisija: Advice Ky

Läpinäkyvällä ja ajantasaisella dokumentoinnilla on suora vaikutus rakentamiseen. Kun tiedonkulku reaaliaikaistuu, sählääminen vähentyy sekä laatu nousee. Ammattiylpeys nostaa oikealla tavalla jälleen päätään. Kun valvoja dokumentoi kohteensa sanoin ja kuvin suoraan nettiin kaikkien asianosaisten nähtäville, työn tekijä haluaa tehdä parhaansa. Onhan kyseessä hänen maineensa sekä myös tulevat projektit. Kun vedeneristyksestä on kuvat jokaisesta vaiheesta ennen kaakelointia, työn tekijä ei voi hutiloida eikä oikoa työvaiheissa. Kun kaikki on dokumentoitu kuvallisesti, työvaiheeseen voidaan palata myöhemmin milloin tahansa. Dokumentointi auttaa myös myöhemmin saman kohteen remonttien suunnittelussa.

Sundsbergissa Kirkkonummella läpinäkyvä ja ajantasainen dokumentointi on jo arkipäivää. Nyt viimeistelyvaiheessa oleva 27 asunnon Majakka-asuinalue on alusta asti dokumentoitu kuvallisesti ja sanallisesti nettipohjaiseen järjestelmään.

”Haastellista tällaisella pienellä tontilla on se että miten saamme kaikki asiat kulkemaan jouhevasti aikataulussa ja kirjaamaan kaikki vaiheet läpinäkyvästi niin, että voidaan olla jatkossa varmoja siitä, että kaikki on tehty kuten on sovittu ja suunniteltu”, kertoo EKE Rakennus Oy:n varatoimitusjohtaja Tapio Kalliola. Rakennusprojekti dokumentoidaan Kotopron kehittämällä dokumentointijärjestelmällä. Kaikki työnjohtajat ja alihankkijat on velvoitettu kirjaamaan kaikki työvaiheet järjestelmään. Dokumentointi tapahtuu suoraan työmaalla puhelimella tai tabletilla. Tiedot ovat saman tien kaikkien asianosaisten, myös viranomaisten, nähtävillä. ”Kun asuinalue on valmis, dokumentaatio jatkaa elämäänsä talon huoltokirjana ja kaikki rakennusaikainen tieto on asukkaan nähtävillä. Tiedoista tulostetaan myös valvoville viranomaisille tarvittavat tarkistusasiakirjat”, sanoo Tapio Kalliola. Kotopro-järjestelmä tuottaa kaikki pöytäkirjat, tarkastusraportit ja muut dokumentit automaattisesti. Järjestelmään voidaan tallentaa sertifikaatit, takuutodistukset, käyttöohjeet ja muu tärkeä tieto, joka aiemmin on ollut levällään eri paikoissa.

”Tämä asuinalue on jo viides kohde jossa käytämme läpinäkyvää dokumentointia. Jyväskylään valmistui juuri kohde, joka dokumentoitiin alusta loppuun Kotoprolla. Pystyimme tekemään ja luovuttamaan kaikki tarkastusasiakirjat viranomaisille järjestelmän avulla”, kertoo varatoimitusjohtaja Kalliola. 

EKE Rakennuksella alkaa piakkoin Vantaan Kivistön asuntomessujen oheiskohde, jossa myös rakennusvalvonta on kiinteästi mukana tämän järjestelmän kanssa. Teemme sillä kaikki pöytäkirjat, tarkastukset ja muut dokumentit. Rakennusvalvonnalla on käyttöoikeudet järjestelmään, jolla he voivat seurata ajantasaisesti rakentamisen edistymistä. ”Samaa asiaa ajetaan täällä Kirkkonummella sisään, sillä viikko sitten luovutimme yhden kohteen jossa luovutettiin myös tarkastusasiakirjat tuotettuna Kotopro-järjestelmästä. Se otettiin virastossa kiitollisuudella vastaan ja haluttiin viedä malliesimerkkinä rakennusvalvontaan esiteltäväksi, ” kuvailee Tapio Kalliola viranomaisten kiinnostusta uuteen tekniikkaan. 

”Suurin hyöty meille tästä Kotopro-järjestelmästä täällä työmaalla on, että kaikki tieto on meillä kaikilla osallisilla käytössä reaaliaikaisesti. Nähdään heti välittömästi mitä on tapahtunut ja saadaan myös kaikki dokumentit tallennettua”, summaa Kalliola ajantasaisen dokumentoinnin etuja. Läpinäkyvä dokumentointi on tärkeässä osassa EKE Rakennuksen laadunhallintaa. Kun kaikki tieto on ajantasaisena saatavilla, sitä voidaan hyödyntää esim. urakoitsijakokouksissa. Tämä vähentää erimielisyyksiä ja mahdollistaa myös myöhemmin johonkin työvaiheeseen palaamisen vaikka nurmikko jo vihertää ja pionit kukkivat.   

Kerran viikossa tehtävä lakisääteinen työturvallisuuden viikkotarkastus, TR-mittaus, voidaan tehdä suoraan työmaalla kuvallisena tämän järjestelmän avulla. Työtunteja säästyy kun paperin pyöritys loppuu eikä tarvitse enää toimistolla tehdä yhteenvetoraporttia.

 

Lisätietoa Kotopro-järjestemästä antaa Samuli Suomala 0400 518 501, samuli.suomala@kotopro.fi

Liitetiedostot

Advice muokkaa mielenkiintoisia yritysmaailman asioita ja ilmiöitä luettavaan muotoon. Teemana Suomi nousuun.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs