Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietokoneet » USA tavoittelee 3D-suunnittelulla rattikelkkailun olympiakultaa

USA tavoittelee 3D-suunnittelulla rattikelkkailun olympiakultaa

Tiedote.
Julkaistu: 18.02.2014 klo 11:15
Julkaisija: Dassault Systemes

USA tavoittelee 3D-suunnittelulla rattikelkkailun olympiakultaa

 

Solidworks-ohjelman avulla toteutettua Night Train -kelkkaa

testattiin virtuaalisesti ennen sen rakentamista.

 

Helmikuu 18, 2014 – Amerikkalaisten neljän miehen rattikelkkailujoukkue hakee Sotshissa etumatkaa muihin Dassault Systèmesin tarjoaman 3D-suunnittelun turvin ensi lauantaina. USA:n joukkueelle tehdyn Night Train -rattikelkan takana on entisestä Nascar-autokuljettajasta Geoff Bodinesta ja insinööri Bob Cuneosta koostuva suunnittelutiimi. Tiimi käyttää apunaan työssään ohjelmistoyritys Dassault Systèmesin kehittelemää 3DEXPERIENCE-alustaa ja SolidWorks-sovellusta.

 

Sama tiimi suunnitteli amerikkalaisille näiden olympiakultaa voittaneen Night Train -kelkan jo viime olympiakisoissa Vancouverissa. Nascar-tähti Bodine tarjosi aikoinaan apuaan amerikkalaisille, kun näki, miten joukkue kamppaili eurooppalaisvalmisteisen kelkan kanssa vuoden 1992 olympialaisissa. Yhdessä entisen huippukuskin ja muotoiluinsinööri Cuneon avulla syntyikin rattikelkkojen uusi sukupolvi. Ensimmäinen Night Train -kelkka siivitti amerikkalaiset olympiavoittoon Vancouverissa ensi kertaa 62 vuoteen.

 

Rattikelkka voi saavuttaa kisoissa jopa yli 140 kilometrin tuntinopeuden ja kilpailut voitetaan usein vain sekunnin sadasosilla. Bodine ymmärsi, että kelkoille asetetut tiukat suunnittelumääräykset sekä yhä kasvavat nopeudet vaatisivat avukseen 3D-suunnittelutekniikkaa. 2D-suunnittelu oli käymässä vanhanaikaiseksi.

 

Night Train -rattikelkasta nähdään Sotshissa viritetty versio. Ensimmäinen Night Train -kelkka suunniteltiin Vancouverin kisoja varten nopealle alamäkiradalle. Sotshin rata sen sijaan pitää sisällään kolme hankalaa ylämäkiosiota, jotka vaativat erityistä suunnittelua, jotta kelkka kulkee parhaassa vauhdissa läpi kurvien aina radan loppuun asti.

 -Rakensimme kelkasta tarkan 3D-mallin, jotta pääsimme testaamaan kustannustehokkaasti ja realistisesti Night Train -kelkan toista prototyyppiä. Apunamme oli SolidWorks-sovellus, jonka avulla saimme kokeiltua virtuaalisesti kevyitä rakennusmateriaaleja ennen kuin aloitimme varsinaiset rakennustyöt, kertoo Bodine.

 

Hän jatkaa, että SolidWorksin avulla saatiin myös testattua kelkan painoa ja sitä, miten paino vaikutti kelkan käsittelyyn.

-Kisat voitetaan minimaalisilla aikaeroilla ja voiton avain piilee usein siinä, miten kelkka on suunniteltu. SolidWorksin avulla saimme nopeasti tehtyä tarvitsemamme muutokset, Bodine iloitsee.

 

SolidWorks on Night Train -suunnittelutiimille jopa niin tärkeä työkalu, että tiimin mukana matkustava pääsuunnittelija on koulutettu käyttämään ohjelmaa ja tekemään kelkkaan nopeita muutoksia ja korjauksia ohjelman avulla välittömästi.

-SolidWorksin 3D-tekniikan avulla toteutettu Night Train -kelkka kilpailee Sotshissa ja inspiroi ihmisiä luomaan uutta. Toivotamme joukkueelle menestystä, sanoo Bertrand Sicot, Dassault Systèmesin alaisen SolidWorksin toimitusjohtaja.

 

###

 

Lisätiedot Mari Kuusinen, mari.kuusinen@osg.fi, 040 1964374

Liitetiedostot

Dassault Systèmes on maailman johtava 3D-mallintamiseen ja tuotteen elinkaaren hallintaratkaisuihin (PLM) keskittynyt ohjelmistoyritys. Dassault Systèmesin 3DEXPERIENCE-ratkaisujen avulla on mahdollista digitaalisesti mallintaa ja simuloida sekä tuotteita että prosesseja, mutta myös resursseja, joita käytetään tuotteiden valmistamiseen, ylläpitämiseen ja kierrättämiseen ympäristöystävällisellä tavalla. Dassault Systèmesillä on noin 190.000 asiakasta yli 140 maassa. Suomessa Dassault Systèmes on toiminut huhtikuusta 2010. Lisätietoja: www.3ds.com

 

CATIA, SOLIDWORKS, SIMULIA, DELMIA, ENOVIA, GEOVIA, EXALEAD, NETVIBES, 3DSWYM ja 3D VIA ovat Dassault Systèmesin tai yrityksen alihankkijoiden rekisteröimiä ohjelmistoja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs