Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Vaasan yliopiston arvotutkimuksen yksi onnistujista: ”Arvoilla on merkitystä”,

FSP

Vaasan yliopiston arvotutkimuksen yksi onnistujista: ”Arvoilla on merkitystä”,

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2016 klo 06:00
Julkaisija: FSP

Vahvalla arvopohjalla, vahvoja tuloksia

Vaasan yliopistolle tekeillä olevan väitöskirjan tutkimuksessa on tutkittu arvojen tunnettuutta yrityksissä. Tuoreet tutkimustulokset ovat tuoneet esille, että arvoja kyllä määritetään, mutta ne unohtuvat helposti korulauseiksi. Heikot tunnettuustulokset olivat varsinkin niillä yrityksillä, joissa arvot on jätetty elämään omaa elämää, eikä niitä ole viety osaksi arjen toimintaa.  

Tutkimuksessa oli mukana teollisuuden pintakäsittelyalalla toimiva FSP Oy, jonka arvojen tunnettuus oli positiivinen poikkeus tutkimuskohteina olleissa yrityksissä. ”Nyt insinöörikin uskoo, että yksinkertainen toimii ja että arvoilla on merkitystä”, toteaa toimitusjohtaja Pentti Virtanen katsellessaan tutkimustuloksia arvojen tunnettuudesta oman yrityksensä osalta.

”Lähtökohta meilläkin oli, että arvoja ei tunnettu ja niitä oli liikaa. Näin voidaan sanoa, että sananhelinäksi jäivät\" tiivistää Virtainen. Tuloksista otettiin kuitenkin opiksi. Arvot kirkastettiin Kissconsultingin avulla arvot muutettiin yksinkertaiseksi kolmen sarjaksi mukailemaan firman nimeä: Fiksusti, Sovitusti ja Palvelualttiisti. Tunnettuus nousi läpiviennin jälkeen 90 prosentin luokkaan”.

”Yritykset kertovat innokkaasti arvoistaan ja niiden määrittelemiseen käytetään paljon aikaa, mutta silti niitä ei muisteta tai osata viedä osaksi yrityksen arjen toimintaa”, kertoo tutkimuksen tekijä Maury. ”Arvot unohtuvat usein pöytälaatikkoon tai ne on ripustettu kokoushuoneen seinälle. Päinvastoin arvot pitäisi tuoda osaksi toimintaa, eikä jättää niitä sananhelinäksi tai korulauseiksi. Arvot ovat tärkeitä siinä missä strategiakin”, muistuttaa Maury. 

”Arvonäkökulman kautta varmistetaan yhtenäinen toimintatapa”, muistuttaa tutkimuksen tekijä, Kissconsulting Oy:n Maarika Maury. ”Myös niissä tilanteissa, joissa haetaan selkeää kulttuurimuutosta, arvojen ilmaisulla ja läpiviennillä saadaan toivottuja muutoksia aikaan. Tutkimusten mukaan vahvoissa menestyvissä organisaatioissa on yleensä vahvat arvot, jota seikkaa tämäkin tutkimus vahvistaa”, Maury jatkaa. 

”FSP:llä toisena lähtökohtana oli että, arvot muuttuvat paperinmakuisista versioista oikeasti mielessä, puheessa ja teoissa oleviksi asioiksi. Tässä onnistuttiin hyvin”, kertoo Virtanen tavoitteen saavuttamisesta.

”Vahva arvomaailma on tuottanut myös tulosta. Tutkimuksen aikana FSP:n toimiala meni alaspäin 10 prosenttia, mutta yrityksen toiminta samaan aikaan pystyi nousemaan 10 prosentin kasvuun. Porukkaa saatiin ideoimaan arvojen mukaisten asioiden teemoissa, miten toimia entistä fiksummin ja miten vahvistaa joustavaa palvelua. Samalla asiakastyytyväisyys ja henkilöstön tyytyväisyys paranivat”, toteaa Virtanen arvojen toiminnallisuuden vaikutuksesta yrityksen tulokseen.

”Se, että arvot tunnetaan, edistää sitä, että niistä myös keskustellaan arjessa sekä toimitaan niiden mukaisesti, kertoo tutkimuksen tekijä ja arvovalmentaja Maarika Maury. Niissä tutkimukseen osallistuneissa yrityksissä, joissa arvot tunnettiin hyvin, ne myös ymmärrettiin ja niiden mukaan toimittiin”, jatkaa Maury kokemuksistaan. Mitä yhtenäisemmin organisaation kaikkien tasojen jäsenet tuntevat organisaation yhteiset arvot, sen yhtenäisemmäksi saadaan yrityskulttuuri. Tällä on todettu olevan myös vaikutuksia yritysten menestykseen.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt:

• Pentti Virtanen FSP Oy toimitusjohtaja, 040 0811674 pentti.virtanen@fspcorp.com

• Tutkija Kissconsulting toimitusjohtaja Maarika Maury p. 050 5900 412 maarika@kissconsulting.fi

Tutkimuksen tekijä, KTM Maarika Maury työskentelee valmennusyritys Kissconsulting Oy:n toimitusjohtajana ja valmentajana. Strategiatutkimus on osa Vaasan yliopistoon valmistuvaan väitöskirjatutkimukseen. Kissconsulting Oy on  valmennusyritys, joka toteuttaa asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä yritysvalmennuksia sekä johdon konsultointia mm. arvo ja strategia hankkeissa. www.kissconsulting.fi 

 

Liitetiedostot

FSP Finnish Steel Painting Oy (FSP) tarjoaa teollisuuden pintakäsittely- ja engineering- sekä erilaisia lisäarvopalveluita, kuten osakokoonpano-, pakkaus- ja logistiikkapalveluja. Toimintatapana on FSP:llä fiksusti, sovitusti ja palvelualttiisti. www.fspcorp.com

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs