Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Uutuuskirja: Kuningatar Anna Jagellonica nousi varjoista valtaistuimelle

Gaudeamus

Uutuuskirja: Kuningatar Anna Jagellonica nousi varjoista valtaistuimelle

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2016 klo 09:15
Julkaisija: Gaudeamus

Anna Jagellonica kruunattiin Puola-Liettuan suurvallan kuningattareksi myöhäisellä iällä. Dynastian viimeisen jäsenen elämä kietoutui osaksi 1500-luvun Itämeren valtapeliä, diplomatiaa ja uskonnollista kulttuuria. Sisarensa, Ruotsin kuningatar Katarinan varjossa elänyt Anna jäi pitkään jälkipolville tuntemattomaksi.

Puola-Liettua sijaitsi keskeisellä paikalla Ruotsin, Venäjän ja Osmani-imperiumin välissä. Sijaintinsa ansiosta valtakunta vaikutti merkittävällä tavalla Itä-Euroopan ja Itämeren valtapolitiikkaan. Liittolaissuhteiden muodostamista ohjasivat ensisijaisesti poliittiset edut, mutta uskontokin väritti diplomaattista peliä. Liittolaisuudet solmittiin usein valtakuntien ylimystön keskinäisillä naimakaupoilla.

Politiikan sivustakatsojana kasvanut Anna toimi avioliittoruletin yhtenä pelinappulana ja päätyi lopulta Puola-Liettuan valtaistuimelle. Ylhäisönainen oli muodostanut vahvan suhteen katoliseen kirkkoon ja pystyi valtansa huipulla vaikuttamaan jopa Puola-Liettuan hallitsijan valintaan.

Varjoista valtaistuimelle kertoo historian katveeseen jääneen Anna Jagellonican vaiheiden kautta kuninkaallisen naisen elämästä ja valintamahdollisuuksista uuden ajan alun Euroopassa. Teoksessa tarkastellaan samalla vallankäyttöä, diplomatian syntyä sekä poliittista ja uskonnollista kulttuuria renessanssiajan Puolassa ja Itämeren valtapiirissä.

Anna, 51-vuotias itsenäinen ja naimaton nainen, oli poikkeuksellinen yksilö

Uskonto oli toki tärkeä osa jokaisen aikalaisen elämää, mutta myöhemmät viitteet Annan elämästä ja persoonasta osoittavat, että Annan suhtautuminen kristilliseen uskoon ja katolisen kirkkoon oli erityisen kiihkeää. Kirkosta muotoutui Annan elämän kenties ainut pysyvä tukipylväs.

51-vuotias Anna, itsenäinen ja naimaton nainen, oli poikkeuksellinen yksilö. Asemansa ja sukunsa puolesta Anna kuului eliittiin, mutta naimattomana naisena, muiden sukulaisten kuoltua tai muutettua pois hän jäi tämän eliitin marginaaliin. Tämä teki hänen asemastaan epävarman ja vaikeutti hänen toimintamahdollisuuksiaan.”

Habsburgien ja Moskovan välissä Puola-Liettuan hallitsija ja osmanien sulttaani löysivät yhteiset intressinsä ja solmivat keskinäisen rauhan vuonna 1533 siitäkin huolimatta, että yhteistyö turkkilaisten kanssa herätti katolisissa piireissä yleensä paheksuntaa.”

Tervetuloa Helsingin kirjamessuille seuraamaan kirjaan liittyvää keskustelua

La 29.10.2016 klo 14.30, Minna Canth -lava

Millaista oli ylhäisönaisen elämä uuden ajan alun Euroopassa? Historian katveeseen jääneen kuninkaallisen Anna Jagellonican elämä kietoutui osaksi 1500-luvun Itämeren valtapeliä, diplomatiaa sekä kuohuvaa uskonnollista ja poliittista kulttuuria. Miia Ijästä haastattelee Anna-Liisa Haavikko.

Miia Ijäs
Varjoista valtaistuimelle
Anna Jagellonica ja Itämeren valtapiiri 1500-luvulla
ISBN 978-952-495-400-6
Gaudeamus 2016

Lisätietoa kirjasta (mm. sisällys) Gaudeamuksen verkkosivuilta.

Kirjoittaja

Miia Ijäs, FT, on historiantutkija Tampereen yliopistossa. Hän on erikoistunut itäisen Keski-Euroopan ja Itämeren alueen, erityisesti Puolan, historiaan.

Arvostelukappaleet:
lasse.leminen@gaudeamus.fi
p. 050 466 4910

Liitetiedostot

Gaudeamus on Helsingin yliopiston omistama tieto- ja tiedekirjakustantamo. Erikoisalojamme ovat yhteiskunta, filosofia, historia, ympäristö, talous ja kasvatus.

www.gaudeamus.fi

Gaudeamus | Tiedon puolella

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs