Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Uutta molekyylitason tietoa eturauhassyövän avaingeenien säätelystä

Oulun yliopisto

Uutta molekyylitason tietoa eturauhassyövän avaingeenien säätelystä

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2016 klo 18:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta ja Biocenter Oulu
Tiedote 7.3.2016

 

Uutta molekyylitason tietoa eturauhassyövän avaingeenien säätelystä

Ruotsin Karoliinisen instituutin ja Oulun yliopiston tutkijat ovat selventäneet molekyylimekanismeja, jotka selittävät, kuinka sata tunnettua geenimuunnosta vaikuttavat eturauhassyövän riskiin. Nature Genetics -lehdessä julkaistut löydöt paljastavat laajan androgeenireseptorien toiminnan häiriön, joka on eturauhassyövän tärkeä tekijä.

Valtaosa ihmisen genomin eli perimän kolmesta miljardista emäsparista on yksilöiden välillä identtisiä, mutta pieniä yhden tai muutaman emäksen eroavaisuuksia kuitenkin löytyy tietyiltä geenialueilta. Nämä genomin sekvenssin vaihtelualueet voivat vaikuttaa merkittävästi yksilön alttiuteen sairastua esimerkiksi syöpään.

Vertailevan geneettisen tutkimuksen avulla on tunnistettu sata geneettisen muuntelun aluetta, joista jokaisella on pieni mutta merkittävä vaikutus eturauhassyövän riskiin. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden näiden genomialueiden ja eturauhassyövän välillä, mutta molekyylitason mekanismeja, jotka selittäisivät yhteyksien syyn, ei ole vielä löydetty.

Bioinformaatikko Thomas Whitington yhdessä Karoliinisen instituutin tutkijoiden kanssa kehitti menetelmän, jossa laskennallisen ja tilastollisen analyysin avulla tutkittiin näihin genomialueisiin liittyviä molekyylitason prosesseja. Tutkijat tunnistivat mekanismeja, joilla voidaan selittää monet tunnetut yhteydet geneettisen vaihtelun ja eturauhassyövän riskin välillä. Nämä löydöt vahvistettiin kokeellisesti akatemiatutkija Gong-Hong Wein johtaman Oulun yliopiston tutkimusryhmän menetelmien avulla.

”Erityisen tärkeä havainto oli, että androgeenireseptorin eli mieshormonin sitovan signaalinvälittäjämolekyylin sisältävien geeninsäätelykompleksien sitoutuminen DNA:han oli usein häiriytynyt genomialueilla, joissa esiintyi eturauhassyövälle altistavaa DNA-sekvenssin muuntelua. Androgeenireseptorin tiedetään olevan eturauhassyövän tärkeä transkriptiotekijä”, kertoo Thomas Whitington, yksi tutkijoista Karoliinisen instituutin lääketieteellisen epidemiologian ja biostatistiikan laitoksesta.

”Yhdistämällä kokeellisen ja kliinisen tiedon analyysimenetelmämme osoitti, että eturauhassyövälle altistavat genomialueen vaihtelut vaikuttivat transkriptiotekijäkompleksien sitoutumiseen ja sitä kautta säätelivät useita tunnettuja eturauhassyövän kasvuun ja leviämiseen vaikuttavia geenejä”, sanoo Gong-Hong Wei Oulun yliopistosta.

Transkriptiotekijät ovat solujen keskeisiä molekyylikomponentteja, jotka liittyvät DNA:han ja vaikuttavat siten geenien aktiivisuuteen. Androgeenireseptori on transkriptiotekijä, joka edistää eturauhassyöpäsolujen lisääntymistä ja selviytymistä. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että poikkeava androgeenireseptorien liittyminen näissä geneettisen muuntelun kohdissa oli ominaista kasvaimille eikä sitä esiintynyt normaalissa eturauhaskudoksessa.

”Tutkimuksemme tarkentaa tietämystämme siitä, miten androgeenireseptori-kompleksien säätely vaikuttaa tautiprosesseihin”, sanoo Thomas Whitington. ”Tieto androgeenireseptorien sitoutumisesta tiettyihin genomialueisiin saattaa osoittautua erityisen hyödylliseksi, sillä se voi kertoa syövän aktiivisuudesta, mikä on ratkaisevan tärkeää myöhäisen vaiheen aggressiivisen eturauhassyövän hoidossa.”

”Näillä tuloksilla on vaikutusta kansanterveyteen, koska niitä voidaan soveltaa varhaisessa vaiheessa löydetyn epäillyn eturauhassyöpälöydöksen riskinarviointiin sekä varsinaisten syöpähoitojen kehittämiseen”, arvioi Gong-Hong Wei.

Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Karoliinisen instituutin, Oulun yliopiston ja Cambridgen yliopiston tutkijat. Tutkimus tehtiin Fredrik Wiklundin, Johan Lindbergin ja Gong-Hong Wein tutkimusryhmissä. Työn päätekijät ovat Thomas Whitington ja Ping Gao. Rahoittajina olivat mm. Ruotsin syöpäyhdistys, Ruotsin tutkimusneuvoston (Vetenskapsrådet) Linneaus-stipendi ja Suomen Akatemia.

Artikkeli:

Gene regulatory mechanisms underpinning prostate cancer susceptibility, Thomas Whitington, Ping Gao, Wei Song, Helen Ross-Adams, Alastair Lamb, Yuehong Yang, Ilaria Svezia, Daniel Klevebring, Ian Mills, Robert Karlsson, Silvia Halim, Mark Dunning, Lars Egevad, Anne Warren, David Neal, Henrik Grönberg, Johan Lindberg, Gong-Hong Wei, Fredrik Wiklund, Nature Genetics, online 7.3.2016, doi: 10.1038/ng.3523

Lisätietoja:

Thomas Whitington, PhD, bioinformaatikko
Lääketieteellisen epidemiologian ja biostatistiikan laitos, Karoliininen instituutti
puh.: +46 (0) 8-524 822 48 or +46 (0)70-274 66 48
sähköposti: thomas.whitington@ki.se
http://ki.se/en/people/thowhi

Fredrik Wiklund, vanhempi lehtori
Lääketieteellisen epidemiologian ja biostatistiikan laitos, Karoliininen instituutti
puh.: +46 (0)8-524 839 79
sähköposti: Fredrik.Wiklund@ki.se
http://ki.se/en/people/frewik

Gong-Hong Wei, PhD, akatemiatutkija
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, Biocenter Oulu, Oulun yliopisto
puh. +358 50 4288 121
sähköposti: Gonghong.Wei@oulu.fi
http://www.oulu.fi/biocenter/groups/wei

Karoliinisen instituutin lehdistötoimiston yhteystiedot ja kuvien lataus: http://ki.se/en/news/press-office

 

----------------------------------------

Oulun yliopiston viestintä
Tiina Pistokoski, tiedottaja
puh. 0294 48 4091
etunimi.sukunimi@oulu.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs