Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Ukkoskausi heinäkuussa toistaiseksi keskimääräinen; Lapissa rajuja ukkosia

Ilmatieteen laitos

Ukkoskausi heinäkuussa toistaiseksi keskimääräinen; Lapissa rajuja ukkosia

Tiedote.
Julkaistu: 16.07.2014 klo 12:46
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Viime päivien aikana on ukkostanut kauttaaltaan lähes koko maassa.

Kuluvan kesän salamaennätys meni rikki tiistaina, kun salamoita paikannettiin vuorokauden aikana noin 13 600. Tämä ei ollut vuorokautiselle kokonaissalamamäärälle mitenkään poikkeuksellista. Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian vuorokausiennätys on 40 000 salamaa, joka saatiin 29.6.1988.

Salamatiheydeltään ukkonen oli poikkeuksellisen rajua tiistaina Lapissa, Kittilän Pokassa salamatiheys oli 97 maasalamaa sadalla neliökilometrillä. Suuria arvoja havaittiin ympäri Länsi-Lappia. Myös lännessä muodostui päivän aikana ukkosia, mutta nämä olivat heikkoja verrattuna pohjoisen ukonilmoihin. Myös maanantaina helteiset ja epävakaiset säät mahdollistivat laaja-alaisia ukkosia, kun Lappia ja Etelä-Suomea lukuun ottamatta lähes koko maassa salamoi.

Tilastollisesti heinäkuu on ylivoimaisesti vilkkain ukkoskuukausi.  Tähän mennessä on heinäkuussa paikannettu noin 30 000 maasalamaa. Tämä on puolet kuun pitkän jakson keskiarvosta, joten toistaiseksi heinäkuu on ollut ukonilmoiltaan varsin tyypillinen.

Rankkasateita Lapissa

Paikallisista rankkasateista huolimatta suurimmassa osassa maata kuluvan heinäkuun alkupuolisko on ollut tavanomaista vähäsateisempi.

Eniten sadetta tuli tiistaina Kittilän Pokan havaintoasemalla, jossa vuorokautinen sademäärä kohosi 53,5 millimetriin. Toiseksi eniten sadetta, 39,6 millimetriä, tuli Savukosken kirkonkylän havaintoasemalla ja kolmanneksi eniten Kittilän kirkonkylän havaintoasemalla, jossa vuorokautinen sademäärä oli 31,2 millimetriä. Kittilän Pokan havaintoasemalla mitattiin myös suurin tuntisademäärä 38,3 millimetriä, mikä on poikkeuksellisen paljon. Suurin koskaan mitattu vuorokautinen sademäärä, 198 millimetriä, on mitattu Espoossa 21.7.1944.

Kuluvan heinäkuun alkupuolisko on ollut suurimmassa osassa maata tavanomaista lämpimämpi, Lapissa jopa harvinaisen lämmin. Kuluvan kesän korkein lämpötila, 31,1 °C, mitattiin maanantaina 14.7. Oulussa Pellonpään havaintoasemalla.

Hellepäiviä on heinäkuussa ollut tähän mennessä 10 kappaletta. Koko heinäkuun aikana jossain päin Suomea hellettä mitataan keskimäärin 16 päivänä.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://fmi.fi/rss.xml.

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit

Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2234.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs