Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Tamperelaisen monitoimimiehen Matti Arjanteen arkisto Hämeenlinnan maakunta-arkistoon

Kansallisarkisto

Tamperelaisen monitoimimiehen Matti Arjanteen arkisto Hämeenlinnan maakunta-arkistoon

Tiedote.
Julkaistu: 01.07.2014 klo 09:00
Julkaisija: Kansallisarkisto

Toimittaja, kirjankustantaja Matti Arjanteen (1933–2011) arkisto on luovutettu Hämeenlinnan maakunta-arkistoon.

 

Arjanne oli Aamulehden pitkäaikainen toimittaja, suomentaja, kirjailija ja kirjakustantaja sekä merkittävä taustavaikuttaja Tampereen kunnallispolitiikassa. Arjanne kirjoitti pakinoita Aamulehteen nimimerkillä ”Malakias”.

 

Hän tuli tunnetuksi myös suomettumispolitiikan äänekkäänä kriitikkona. Vuonna 1971 Arjanne perusti kustannusyhtiö Kustannuspisteen, joka julkaisi muun muassa neuvostoliittolaisten toisinajattelijoiden teoksia. Itse hän käänsi ja kirjoitti useimmiten eri salanimien suojissa.  Arjanne oli mukana kehittämässä tamperelaista kaapelitelevisiotoimintaa Tampereen Tietoverkko Oy:ssä, jossa hän toimi muun muassa varatoimitusjohtajana. Hän vastasi yhtiön ohjelmatuotannosta vuosina 1983–1994.

 

Hämeenlinnan maakunta-arkistoon luovutettu aineisto sisältää Arjanteen kirjeenvaihtoa, lehtileikkeitä, käsikirjoituksia sekä hänen keräämäänsä tausta-aineistoa poliittisista vaikuttajista. Sen lisäksi aineistoa on sekä Kustannuspisteen että Tampereen Tietoverkko Oy:n toiminnasta. Arkisto sisältää myös jonkin verran A.I. Arwidsson -seuran ja Tampereen puolesta -ryhmän toiminnassa kertynyttä aineistoa.

 

Arjanteen arkistoa järjestetään paraikaa, joten se on työn keston ajan rajoitetusti käytettävissä. Järjestämistyön päätyttyä arkisto tulee tutkijoiden käyttöön arkistolaitoksen normaalien tietopalvelukäytäntöjen mukaisesti. Arkiston laajuus on runsas kaksi hyllymetriä.

..

Matti Arjanne Puhemylly -ohjelmassa vuonna 1972 (Lähde: Yle Elävä Arkisto, alkaa 5min. kohdalla):

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/informaatiosota_2414.html#media=2424

 

Lisätietoja: Hämeenlinnan maakunta-arkisto, p. 029 533 7140, sähköposti arkisto[@]narc.fi

 

 

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs