Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomi on ilmakehätieteissä maailman paras. 19.9 julkaistava kirja kertoo, miksi.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Suomi on ilmakehätieteissä maailman paras. 19.9 julkaistava kirja kertoo, miksi.

Tiedote.
Julkaistu: 13.09.2016 klo 11:29
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Yhdessä ilmakehässä – tieteen huipulle ydinturman jäljiltä valottaa, miten muutaman tutkijan haparoivasta ideasta kasvoi kansainvälisesti tunnustettu ja palkittu tieteen huippuyksikkö.   

Helsingin yliopiston fysiikan professori Markku Kulmalan luotsaama tutkijaverkosto menestyy, käytetään mittarina sitten julkaistua perustutkimusta tai sen teollisia sovelluksia. Kulmala johtaa Suomen Akatemian ilmakehätieteen huippuyksikköä, jossa työskentelee yli 200 luonnontieteilijää.  Tämä joukkue on ylittänyt Sciencen ja Naturen julkaisukynnyksen kymmeniä kertoja ja kehittänyt lisäksi markkinakelpoisia laitteita, kuten hiukkaslaskureita.

Parhaiten huippuyksikkö tunnetaan teknisesti erityislaatuisista havaintoasemistaan eli niin kutsutuista SMEAR-asemista. Havaintoasemateknologiaa viedään myös Suomen ulkopuolelle.

Huippuyksikkö ei ole aina ollut suuri tai tunnettu. Nykytilanteeseen pääsemiseksi on tehty 40 vuotta töitä. Yhtälöiden ratkomisen lisäksi on pitänyt rämpiä korvessa, raivata ja lapioida, nostella kojeita helikopteriin – ja epäonnistua moneen kertaan. Lisäksi on tarvittu aimo annos poliittista pelisilmää ja kabinettitaktiikkaa. 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema kirja pohtii syitä ilmakehätieteen huippuyksikön menestykselle. Yleistajuinen kirja kurkistaa tulevaisuuteen, mutta avaa myös havaintoasemien mutkikkaita syntyvaiheita. Kirja paljastaa muun muassa, miten kokonaisen tutkimusohjelman johtolanka löytyi Tšernobylin ydinkatastrofin jäljiltä.

Kirjan kirjoittaja Mai Allo on työskennellyt Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen tuntiopettajana ja tutkimusavustajana vuodet 2013-2016.  Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on taloustieteen lisensiaatti ja viimeistelee nyt kandidaatintutkintoa fysiikasta.

Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään maanantaina 19.9. klo 10.00 Kumpulan tiedekampuksen fysiikan laitoksella (Physicumin sali E 204, Gustaf Hällströmin katu 2, Helsinki). Julkistamisen yhteydessä ilmakehätieteen huippuyksikkö kertoo Global SMEAR -hankkeen edistymisestä.

Mai Allo
Yhdessä ilmakehässä
Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä
240 sivua | SKS 2016

Linkki kirjan kansikuvaan.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu noin 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs