Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomen jäsenyys MAX IV-laboratoriossa vakiintumassa

Oulun yliopisto

Suomen jäsenyys MAX IV-laboratoriossa vakiintumassa

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2015 klo 08:52
Julkaisija: Oulun yliopisto

Suomen jäsenyys Ruotsin Lundissa toimivassa MAX IV-synkrotronisäteilylaboratoriossa on vakiintumassa, kun Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on tehnyt päätöksen osallistua laboratorion kuluihin yhteensä 700 000 eurolla vuosien 2016–2018 aikana.

Kansallinen sitoutuminen MAX IV-laboratorioon antaa suomalaistutkijoille mahdollisuuden pysyä kansainvälisessä kärjessä laaja-alaisessa fysiikan, kemian, materiaali-, ympäristö-, bio- ja lääketieteen alojen tutkimuksessa. Ensi vuonna valmistuvaa laboratoriota on rakennettu vuodesta 2010 lähtien. Suomen Akatemia on rahoittanut myös rakentamista.

Suomalaistutkijoiden MAX IV-laboratorion käyttöä ohjataan hankkeessa, jota koordinoi Oulun yliopisto. Hankkeessa ovat mukana Helsingin, Jyväskylän ja Turun yliopistot, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi. Oulun yliopisto myös solmii Lundin yliopiston kanssa sopimuksen laboratorion toimintaan osallistumisesta, mitä Suomen Akatemian päätös pitkäjänteisestä jäsenyyden rahoituksesta edellyttää.

Synkrotronisäteily on kiihtyvässä liikkeessä olevien varattujen partikkelien synnyttämää valoa. Sitä hyödynnetään laajasti ja monipuolisesti yliopistojen perus- ja soveltavassa tutkimuksessa ja myös teollisuuden tuotekehitystyössä. Tyypillisiä tutkimuskohteita ovat esimerkiksi fysiikan ja kemian atomi-, molekyyli- ja materiaalitutkimuksen aiheet, biomolekyylien rakennemääritykset ja terästeollisuuden pintamateriaalit.

MAX IV on valmistuessaan maailman kirkkain uuden sukupolven synkrotronisäteilylähde, joka laajentaa käytettävissä olevan säteilyspektrin ultraviolettialueelta koviin röntgensäteisiin saakka. Se korvaa Lundin nykyiset MAX II- ja MAX III-laboratoriot. Suomalaistutkijat ovat käyttäneet MAX-laboratorioita vuodesta 1991 lähtien.

Lisätietoja:
professori Marko Huttula, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 1324, marko.huttula@oulu.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs