Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Suomalais-ugrilaiset kansat valloittavat Lahden Sibeliustalon kesäkuussa 2016

Suomi-Venäjä-Seura

Suomalais-ugrilaiset kansat valloittavat Lahden Sibeliustalon kesäkuussa 2016

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2016 klo 14:44
Julkaisija: Suomi-Venäjä-Seura

Suomalais-ugrilaiset kansat valloittavat Lahden Sibeliustalon kesäkuussa 2016

Suomalais-ugrilaisten kansojen VII Maailmankongressi järjestetään 15.-17.6.2016 Sibeliustalossa Lahdessa. Maailmankongressin pääteema on Suomalais-ugrilaiset kansat kohti kestävää kehitystä. Kongressiin odotetaan noin 600 osanottajaa.

Maailmankongressin tarkoituksena on koota uralilaiset kansat (suomalais-ugrilaiset ja samojedit) yhteiseen foorumiin käsittelemään kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja elvyttämiseen sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Kongressi on kansalaisjärjestöjen tapaaminen. Venäjällä toimivat suomalais-ugrilaiset kansojen kansalliset organisaatiot, Virossa, Suomessa ja Unkarissa kansalaisjärjestöt.

Kongressin osallistujat edustavat seuraavia kansoja: suomalaiset, virolaiset, unkarilaiset, saamelaiset, kveenit, setukaiset, liiviläiset, karjalaiset ja Tverin karjalaiset, vepsäläiset, inkeriläiset, inkerikot, komit, komipermjakit, nenetsit ja Jamalin nenetsit, hantit, vatjalaiset, mansit, nganasanit, enetsit, selkupit, udmurtit, mordvalaiset (moksha ja ersä) ja marilaiset. Kansojen delegaattien lisäksi kongressiin osallistuu maiden arvovaltaisia vieraita, viranomaisia, tutkijoita ja taiteilijoita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa kongressin ja toimii sen suojelijana.

Kongressi työskentelee yleisistunnoissa ja teemaistunnoissa. Temaattisten istuntojen tärkeimmäksi keskustelun aiheeksi noussevat kysymykset oikeudesta oman kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja kehittymiseen. Istunnoissa pohditaan myös suomalais-ugrilaisen informaatioympäristön kehitysnäkymiä, talous -ja ympäristöasioita, demograafisia prosesseja sekä uusia ja vanhoja diasporia. Kullakin kansalla on omat ongelmansa, mutta on myös paljon asioita, jotka koskettavat kaikkia suomalais-ugrilaisia kansoja. Assimiloituminen eli sulautuminen valtaväestöön on eräs pienten suomalais-ugrilaisten kansojen ongelma.
Työskentelykielet ovat suomi, englanti ja venäjä.

Suomalais-ugrilainen kulttuuri tulee tänä vuonna tutuksi suomalaisille myös runsaan kulttuuriohjelman kautta. Suomalais-ugrilainen valtakunnallinen räppikiertue starttaa toukokuussa. Kongressissa esiintyy saamelaisräppäri Ailu Valle ja muita suomensukuisia artisteja. Maailmankongressin aikana tapahtuvaan suomalais-ugrilaiseen flash-mob-tempaukseen pääsevät osallistumaan myös kaupunkilaiset. Suomalais-ugrilaisaiheisia näyttelyjä tulee Sibeliustaloon ja kaupungin museoihin. 

Aiemmat Suomalais-ugrilaisten kansojen Maailmankongressit on järjestetty:

-          I Maailmankongressi järjestettiin vuonna 1992 Syktyvkarissa, Komin tasavallassa

-          II Maailmankongressi vuonna 1996 Budapestissa

-          III kongressi Helsingissä 2000

-          IV kongressi Tallinnassa 2004

-          V kongressi Hanty-Mansijskissa 2008

-          VI kongressi Siófokissa 2012

Maailmankongressin pääjärjestäjä on Suomi-Venäjä-Seura yhteistyössä muiden suomalais-ugrilaisessa toiminnassa mukana olevien suomalaisten järjestöjen kanssa. Kansainvälisesti valmisteluista vastaa Kansainvälinen Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea, jonka puheenjohtajana toimii komilainen Valeri Markov. Maailmankongressia rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoa: www.lahti2016.fucongress.org; www.venajaseura.com; facebook.com/fucongress2016; @fucongress2016

Merja Hannus, pääsihteeri, Suomi-Venäjä-Seura, puh. +358 400 416 353,
merja.hannus@venajaseura.com      

Olga Kauppinen, projektipäällikkö, Suomi-Venäjä-Seura puh. +358 45 7732 4445, olga.kauppinen@venajaseura.com 

 

Media-akkreditointi: http://www.lahti2016.fucongress.org/yhteystiedot/media-akkreditointi-media-accreditation

Liitetiedostot

Suomi-Venäjä-Seura on Suomen ja Venäjän välillä kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä sekä kulttuuri-, ympäristö- ja taloudellisia suhteita rakentava järjestö.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs