Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Saimaannorppakannan koko kasvanut hieman

Metsähallitus

Saimaannorppakannan koko kasvanut hieman

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2015 klo 15:00
Julkaisija: Metsähallitus

Saimaannorppakanta on nyt noin 320 hyljettä. Pesälaskennoissa löydettiin 56 poikasta eli kuuttia. Kevään nopean etenemisen takia kaikkia lisääntymisalueita ei pystytty käymään läpi kattavasti, koska jäät sulivat tutkijoiden alta. Metsähallitus arvioi, että koko lisääntymisalueella syntyi viime talvena noin 70 kuuttia. Pesälaskentatulosten lisäksi arviossa on otettu huomioon edellisinä vuosina syntyneiden kuuttien määrä tarkistamatta jääneillä alueilla.

Tämä oli jo kolmas peräkkäinen, pesimäoloiltaan epävakaa talvi. Kahtena edellisenä vuonna kannan kasvua ei ole havaittu. Tänä vuonna syntyneiden kuuttien määrä viittaa kuitenkin kannan koon lievään kasvuun, jonka perusteella kannan voidaan arvioida kasvaneen 10–15 yksilöllä vuodesta 2012.

Talvella 2015 kaikille norpan lisääntymisalueille ei muodostunut riittävästi kinoksia saimaannorppien luontaiseen pesintään eikä pesämäärän avulla pystytä arvioimaan tarkkaa kannan kokoa. Osa kuuteista syntyi luonnonkinospesiin ja osa apukinoksiin, joita tehtiin vähälumisimmille alueille yhteensä 68 kappaletta. Kuutteja syntyi myös ilman pesäkinoksen suojaa. Kuuteista yhdeksän on löydetty pesistä kuolleina.

Vuonna 2015 havaittu ja arvioitu poikasten määrä Saimaan vesialueittain:

Vesialue

Havaittu syntyvyys

Arvioitu syntyvyys

Pyhäselkä- Jänisselkä

0

0

Orivesi

0

2

Pyyvesi Enonvesi

0

2

Kolovesi

2

2

Joutenvesi

5

5

Haukivesi

15

17

Pihlajavesi

20

25

Puruvesi

0

0

Tolvanselkä Katosselkä

7

7

Luonteri

0

0

Lietvesi

2

3

Petraselkä Yövesi

4

6

Suur-Saimaa

1

1

Yhteensä

56

70

 

Lisätietoja:
Metsähallitus, luontopalvelut

Ylitarkastaja Tero Sipilä, puh. 0400 659 668 

Suojelubiologi Jouni Koskela, puh. 0400 188 825

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs