Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Pohjoismaiset asiantuntijat pohtivat digitaalisten kokoelmien käyttöä seminaarissa helmikuussa

Museovirasto

Pohjoismaiset asiantuntijat pohtivat digitaalisten kokoelmien käyttöä seminaarissa helmikuussa

Tiedote.
Julkaistu: 29.01.2016 klo 09:30
Julkaisija: Museovirasto

Pohjoismaiden ministerineuvoston kulttuuriyhteistyön strategian 2013-2020 yksi pääalue on Digitaalinen Pohjola. Suomi toimii tänä vuonna ministerineuvoston puheenjohtajana. Osana Suomen puheenjohtajuusvuotta ja kulttuurin sektoriohjelmaa järjestetään 9.-10.2.2016 Kansallismuseossa pohjoismainen seminaari "Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola". Seminaarissa pohditaan digitaalisen kokoelmatyön kysymyksiä sekä museoiden verkostoitumisen merkitystä.

Seminaarin järjestävät museoiden tallennus- ja kokoelmatyön verkosto TAKO yhteistyökumppaneinaan pohjoismainen Norsam-verkosto, Työväenmuseo Werstas ja Kansallismuseo. Seminaari järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja Pohjoismaiden ministerineuvoston taloudellisella tuella. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen tuo seminaariin opetus- ja kulttuuriministeriön tervehdyksen.

Digitaalisessa muodossa olevien kokoelmien käytön kysymyksiä tarkastellaan niin kokoelma- kuin yleisötyönkin näkökulmista. Pohjoismaiset museot ovat pitkälti samankaltaisessa vaiheessa keskustelussa digitoinnin mahdollisuuksien hyödyntämisestä, mutta eri maissa on kuljettu asiaan liittyvissä kokeiluissa hieman eri polkuja. Seminaarin keynote-puhujat ovat professori Dagny Stuedahl Norjan ympäristö- ja biotieteellisestä yliopistosta, tarkastaja Jacob Westergaard Madsen Tanskan Rock-museosta, museonjohtaja Susanna Pettersson Ateneumin taidemuseosta, ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä, digitaalinavigaattori Kajsa Hartig Nordiska museetista sekä kuraattori Helga Maureen Gylfadóttir Reykjavíkin kaupunginmuseosta.

Neljän pohjoismaisen puhujan esitelmissä kuullaan kiinnostavista digitaalisen aineiston käytön hankkeista ja niiden tuloksista. Kotimaisissa keynote-esitelmissä kuvataan mikä juuri nyt on ajankohtaista omassa museologisessa ja museopoliittisessa keskustelussamme. Toinen seminaaripäivä avaa näkökulmia suomalaisten museoiden kokoelmanhallinnassa meneillään oleviin hankkeisiin, joiden kautta avautuu vertailukohtia muista pohjoismaista saatuihin hankekuvauksiin ja niiden tuloksiin.

Paneelikeskustelussa pohditaan museoiden verkostoitumista digitaalisessa maailmassa. Pohjoismaiset kohtaamispisteet -nimisessä osiossa osallistujilla on mahdollisuus verkostoitua valtakunnanrajojen yli pohjoismaisella tasolla. Kuudessa aihepiireittäin toteutettavassa kohtaamispisteessä on mahdollisuus tutkailla yhteisiä museotyön intressejä tulevaa yhteistyötä silmälläpitäen ja solmia kontakteja, joita sellaisessa yhteistyössä tarvitaan. Yhdessä kohtaamispisteessä teemana on pohjoismainen rahoitus ja läsnä on asiantuntija Pohjoismaisesta Kulttuuripisteestä.

Kaikki seminaarin puhujat käyttävät esityksissään omaa äidinkieltään. Seminaarissa on täydellinen skandinaaviska – islanti – suomi -simultaanitulkkaus.

TAKO-verkoston pohjoismainen yhteistyöverkosto Norsam pitää seminaaria edeltävänä päivänä 8.2. kokouksen Kansallismuseossa.


Digitaaliset kokoelmat – avoimempi Pohjola -seminaarin ohjelma
suomeksi http://tako.nba.fi/File/2812/tako-fi.pdf
ruotsiksi http://tako.nba.fi/File/2813/tako-sv.pdf

Lisätietoja:
Kokoelmapäällikkö Teemu Ahola, teemu.ahola@tyovanemuseo.fi, puh. 050 440 1164
Amanuenssi Antti Metsänkylä, antti.metsankyla@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6384

TAKO on suomalaisten ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto.
TAKO-verkoston verkkosivut
http://tako.nba.fi/index

Norsam on pohjoismaisten kulttuurihistoriallisten museoiden nykyajan ja lähimenneisyyden tallennuksen ja tutkimuksen verkosto.
Norsamin Facebook-sivut
https://www.facebook.com/Norsam-samtid-ogoch-museer-samt%C3%ADmi-og-s%C3%B6fn-449343371917514/info/?tab=page_info

Museovirasto on aineellisen kulttuuriperinnön ja kulttuuriympäristön asiantuntija, palvelujen tuottaja, toimialansa kehittäjä ja viranomainen.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs