Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Pelko dotcom-kuplasta osoittautui turhaksi – ainakin toistaiseksi

BDO Oy

Pelko dotcom-kuplasta osoittautui turhaksi – ainakin toistaiseksi

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2015 klo 12:09
Julkaisija: BDO Oy

Yrityskaupoissa teknologiayrityksiä kohtaan edelleen kiinnostusta

Teknologiakupla ei ole alkuvuoden ennusteista huolimatta puhjennut, vaan teknologiayritysten valuaatiot ovat päinvastoin pysyneet varsin korkeina ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, kertoo BDO:n julkaisema kansainvälinen TECHtalk-raportti.

Teknologiayritysten valuaatiot olivat erityisen korkeita USA:ssa ja edelleen tappiota tekevien, yksityisessä omistuksessa olevien, yritysten kohdalla. Näiden yritysten kohdalla mahdollinen kuplariski on enemmän yksityisillä sijoittajilla ja isoilla uuteen teknologiaan sijoittavilla yrityksillä kuin markkinoilla laajasti.

TMT-yritysten (Technology-Media-Telecom) kauppoja tehtiin vilkkaasti ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Yrityskauppojen globaali kokonaisarvo oli 84,3 biljoonaa dollaria, joka on enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Niiden kokonaisvolyymi oli korkein yli 10 vuoteen. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä tehtiin yli 400 alan yrityskauppaa, mikä on lähes tuplamäärä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. 

 

Teknologia ja teknologinen muutos lisää kiinnostusta yrityskauppoihin

Teknologia koskettaa kaikkia aloja ja nopea teknologinen muutos löytyy tausta-ajurina useissa yrityskaupoissa. Tällä hetkellä Internet of Things (”teollinen internet”) on erityisen kiinnostava alue sijoittajille ja yrityskauppoja tehtäessä. Myös markkinointiteknologia ja mobiiliapplikaatio-ohjelmistoyritykset ovat kuumia aloja, joiden valuaatiot ovat olleet korkeita 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. 

 

Suomessakin teknologiayritysten kauppa käy vilkkaasti

Myös Suomessa tehtiin useita kiinnostavia yrityskauppoja teknologia-, media- ja tietoliikennealalla ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Useita suomalaisia TMT-alan yrityksiä myytiin Yhdysvaltoihin. Amerikkalainen teknologiayritys Trimble osti erityisesti metsäteollisuuden ja logistiikan ratkaisuihin erikoistuneen ohjelmistotalo Fifth Elementin koko osakekannan. F-Secure Oyj myi 52 miljoonalla eurolla vasta reilu vuosi sitten lanseeraamansa pilvitallennuspalvelu Younitedin liiketoiminnan amerikkalaiselle Synchronoss-yhtiölle. Aura Capital Oy ja toimiva johto myivät helmikuussa 54 miljoonalla eurolla Bluegiga Technologies Oy:n Yhdysvaltalaiselle, Nasdaqissa noteeratulle Silicon Labsille. Bluegiga toimittaa lyhyen kantaman langattomia ratkaisuja.

Lisäksi tammikuussa pääomasijoitusrahasto Verdane Capital myi suomalaisen CRF Healthin brittiläiselle pääomasijoittaja Vitruvian Partnersille. CRF Health toimittaa hoitotulosten sähköisiä arviointiratkaisuja (eCOA) maailmanlaajuisiin kliinisiin lääketutkimuksiin.

Suomalaiset viestintäkonserni Nordic Morning Oyj ja ICT-yhtiö Anvia tekivät yrityskauppoja Ruotsissa. Nordic Morning osti ruotsalaisen Ottobonin, joka on Ruotsin johtavia digiviestintätoimistoja. Kaupan jälkeen Nordic Morningin Ruotsista tulevan liikevaihdon osuus on kaksi kolmasosaa konsernin liikevaihdosta. Anvia puolestaan osti helmikuussa ruotsalaisen TV-operaattori Sappan koko osakekannan. 

 

Tietoa Global TECHtalk-raportista

BDO:n Global TECHtalk raportti on kattava maailmanlaajuinen katsaus teknologia-, media- ja tietoliikennealalta. 26.5.2015 julkaistussa raportissa tarkastellaan vuoden 2015 ensimmäistä vuosineljännestä. BDO tilasi tutkimuksessa käytetyn tiedon Pitch Book and The Deal-tutkimusyritykseltä ja BDO:n omat kansainväliset asiantuntijat vastasivat tiedon analysoinnista. Raportti on englanninkielinen ja luettavissa kokonaisuudessaan verkkosivuillamme osoitteessa www.bdo.fi/julkaisut. 

TECHtalk-raporttien sarja käsittelee valittuihin alueisiin tai maihin liittyvää tutkittua tietoa. Aasian osuudessa tutkimusmaat ovat Intia, Kiina, Japani, Australia ja Hong Kong, EMEA-alueelta tarkastelussa ovat Iso-Britannia, Venäjä, Ranska, Saksa, Alankomaat, Belgia, Tanska, Suomi, Ruotsi ja Norja. Pohjois-Amerikan osuuden tutkimusmaat ovat Yhdysvallat ja Kanada. Nyt julkaistun TECHtalk-raportin tutkimus on tehty alueellisesta näkökulmasta. 

 

Lisätietoja ja haastattelut

Jan Kovero
Johtaja, Liikkeenjohdon konsultointi
050 370 3536
jan.kovero@bdo.fi

Liitetiedostot

BDO on voimakkaasti kasvava tilintarkastus-, vero- ja neuvonantopalvelujen asiantuntija. Tarjoamme tutkitusti toimialamme parasta asiakaspalvelua. Kansainvälisesti tuemme asiakkaidemme menestystä yli 150 maassa 60 000 asiantuntijamme voimin.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs