Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Oulun yliopiston avajaiset: Yliopistot yhteistyöhön ja tukemaan uusien yritysten syntymistä

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston avajaiset: Yliopistot yhteistyöhön ja tukemaan uusien yritysten syntymistä

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2015 klo 15:15
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 31.8.2015

Julkaisuvapaa klo 15.30

 

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki lukuvuoden avajaisissa:

Vaikea taloustilanne haastaa yliopistot yhteistyöhön ja tukemaan uusien yritysten syntymistä

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki totesi tänään yliopiston lukuvuoden avajaispuheessaan, että yliopistot joutuvat kantamaan raskaan taakan julkisen sektorin leikkauksista, joiden avulla Suomen velkaantumista hidastetaan. Tämä edellyttää toimintojen järjestelyä siten, että käyttöön jäävillä resursseilla saadaan tehtyä se mitä nykyisinkin ja vielä enemmän.

”Koulutuksen ja tutkimuksen heikentäminen ei lisää työpaikkoja Suomessa, vaan pikemmin lisää työttömyyttä ja rapauttaa innovaatiojärjestelmäämme”, Jouko Niinimäki sanoo.

Yliopistojen välinen sekä muiden toimijoiden kanssa tehtävä yhteistyö nousee entistäkin tärkeämmäksi.

”Tutkimuksessa yliopistojen on keskityttävä vahvuuksiinsa ja oltava valmis täydentämään hankkeissa tarvittavaa osaamista kumppanuuksien kautta. Infrastruktuurit on rakennettava alueellisessa ja valtakunnallisessa yhteistyössä siten, että tarpeettomia resursseja tuhlaavia päällekkäisyyksiä ei synny.”

Huippututkimuksen lisäksi on varmistettava laadukas laaja-alainen opetus, joka perustuu tutkimukseen. Niinimäki ehdottaa, että osan koulutusohjelmien opetuksesta voidaan antaa toinen yliopisto tai muu toimija. Opettajien on liikuttava ja koulutuksen on pystyttävä hyödyntämään tieto- ja viestintätekniikkaa nykyistä paremmin.

”Yhdistämällä voimia keskeisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa, meidän on mahdollista paitsi palvella työmarkkinoita nykyistä paremmin, myös ylläpitää ja parantaa koulutuksen laatua ja saatavuutta jopa aikoina, jolloin rahalliset resurssit eivät sallisi nykyisen koulutusrakenteen säilyttämistä.”

Jouko Niinimäki totesi, että vaikeassa taloustilanteessa myös yliopistojen on niiden niukkenevista resursseista huolimatta pystyttävä panostamaan aikaisempaa enemmän uusien yritysten syntymiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen erityisesti kasvuyrityksiin. Uusien työpaikkojen luominen vaatii Niinimäen mukaan uutta otetta. Yrittäjyyteen ja liiketoimintaosaamiseen liittyvää koulutusta ja tutkimusta tulee vahvistaa.

”Yrittäminen on tehtävä realistiseksi ja houkuttelevaksi vaihtoehdoksi työllistyä ja menestyä. Silloin sekä opiskelijat että tutkijat suuntaavat enemmän huomioita löytääkseen ideoita, joiden varaan voi lähteä rakentamaan kannattavaa toimintaa. Yliopistolla on oltava tukimuotoja, jotka auttavat arvioimaan kaupallista potentiaalia ja saamaan idealle teollisoikeuksien suojaa. Jo alkuun päässeille yrityksille on löydyttävä foorumeita, joissa yritys saatetaan kasvuun”, Niinimäki sanoo.

Oulun yliopistossa on jo käynnistetty työelämä- ja yrittäjyysopintoja, järjestetty tutkimuksesta liiketoimintaan -vaiheen sparrausta, erilaisia verkostoitumisfoorumeja sekä aktivoitu pk-yritysyhteistyötä.

Rehtori Jouko Niinimäen lukuvuoden avajaispuhe 31.8.2015 on luettavissa kokonaisuudessaan verkko-osoitteesta  www.oulu.fi/tieteenpaivat/avajaispuheet2015/

Lisätietoja:

Marja Jokinen, viestintäjohtaja, p. 0294 484083, marja.jokinen@oulu.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs