Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Merivesi nousi paikoin erittäin korkealle Suomen rannikolla

Ilmatieteen laitos

Merivesi nousi paikoin erittäin korkealle Suomen rannikolla

Tiedote.
Julkaistu: 07.12.2015 klo 11:58
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Viikonlopun aikana merivesi nousi Suomen rannikolla paikoin erittäin korkealle. Korkein havainto tehtiin Haminassa, jossa vesi nousi 1,5 metrin korkeudelle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan merivesi nousi viikonloppuna tasolle, jonka toistuvuus on kerran vuodessa. Paikoin merivesi kävi myös kerran viidessä vuodessa toistuvissa korkeuksissa. Korkein havainto tehtiin Haminan mareografilla, missä vesi nousi perjantain ja lauantain välisenä yönä 150 cm:in. Suomenlahden itäosassa, kuten myös Perämerellä merivedenkorkeuden vaihtelu on suurinta Suomessa.

”Vesi heilahteli korkealle useaan otteeseen noin vuorokauden sykleissä. Itämeren kokonaisvesitilanne on ollut lähtökohtaisesti koholla ja viikonlopun myrsky nostatti meriveden tästä vielä ylemmäs”, kertoo Anni Montonen Ilmatieteen laitoksesta.

Jatkossa vedenkorkeuden heilahtelu on vaimenemaan päin ja vedenkorkeus asettuu lähipäivinä +50 cm tietämille. Paikoin vesi voi käydä vielä korkealla, mutta kuitenkin korkeudet jäävät selvästi viikonlopun lukemia alhaisemmalle tasolle.

Korkealle vedelle on kolme varoitustasoa, varoituksen ollessa voimassa rantaviivan väri muuttuu varoituskartalla. Alimman vaaratason varoitusten toistuvuus on kerran vuodessa, toisen vaaratason kerran viidessä vuodessa ja ylimmän vaaratason kerran 20 vuodessa. Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Merivedenkorkeus vaihtelee Suomen rannikolla karkeasti -150 ja +200 senttimetrin välillä. Vedenkorkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine, veden liikkeet ja heilahtelut sekä Itämeren kokonaisvesimäärän muutokset.

Lisätietoja:

Meriveden korkeusvaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-merivedenkorkeusvaroitus

Meriveden korkeus tällä hetkellä: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tulvakeskus; http://ilmatieteenlaitos.fi/tulvakeskus

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs