Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kutsu Lehdistötilaisuuteen 17.7. / Heurekan arkeologisilla yleisökaivauksilla on löytynyt poikkeuksellisen paljon upeita kiviesinelöytöjä

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Kutsu Lehdistötilaisuuteen 17.7. / Heurekan arkeologisilla yleisökaivauksilla on löytynyt poikkeuksellisen paljon upeita kiviesinelöytöjä

Tiedote.
Julkaistu: 16.07.2015 klo 10:11
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

TIEDOTE JA KUTSU LEHDISTÖTILAISUUTEEN
Pe 17.7.2015 klo 10.00

Kokoontuminen Tikkurilan Hietapellonkujan kääntö-/parkkipaikalla josta lyhyt kävely kaivauspaikalle.

Heurekan arkeologisilla yleisökaivauksilla on löytynyt poikkeuksellisen paljon upeita kiviesinelöytöjä

Vantaan Jokiniemessä on käynnissä Heurekan arkeologisten yleisökaivausten viimeiset päivät. Kaivaukset ovat tänä vuonna olleet peräti yhden kuukauden mittaiset ja niihin on osallistunut noin 170 arkeologian harrastajaa eri puolilta Suomea. Innokkaat kaivajat ovat löytäneet varsinaisen kivikauden aarreaitan jonka löydöt kertovat neoliittisen kivikauden yltäkylläisyydestä Suomen ehkä laajimmalla kampakeraamisen ajan asuinpaikalla Vantaan Jokiniemessä.

Tiedekeskus Heurekan, Helsingin yliopiston ja arkeologi Jan Fastin yhteistyössä järjestämät arkeologiset yleisökaivaukset Vantaan Jokiniemessä alkoivat maanantaina 22.6. ja jatkuvat 19.7.2015 asti. Kaivauskohteena oleva Vantaan Jokiniemi on merkittävin ja laajin kampakeraaminen asuinpaikka Etelä-Suomessa. Alue, joka nyt on lähellä Keravanjoen rantaa, oli kivikaudella meren rannalla.

Kaivauksilla on kuukauden aikana häärinyt noin 170 arkeologiasta kiinnostunutta maallikkoa noin 90 neliömetrin kaivausalueella, neljän arkeologian opiskelijan ja yhden arkeologin johdolla. Löydöt ovat olleet mykistävän runsaita ja näyttäviä. Tuhansittain upeasti koristeltuja saviastianpaloja jotka edustavat ainakin kolmea eri kivikauden kulttuuriryhmää. Ehjiä kiviesineitä kuten kivikirveitä ja niiden katkelmia, piikivistä valmistettuja nuolenkärkiä ja liuskekivestä valmistettuja korurenkaita… Jokiniemessä kivikaudella asuneilla ihmisillä on ollut yhteyksiä joka ilmansuuntaan.

– Voisi sanoa että tämä kaivaus kruunaa kaikki Tiedekeskus Heurekan kaivaukset Jokiniemessä. Nyt on sitten aika julkaista seitsemän kaivauskesän löydöt, arkeologi Jan Fast kertoo.

Jokiniemen kivikautinen asuinpaikka löydettiin vuonna 1962. Alueella on suoritettu arkeologisia kaivauksia aiemmin sekä Museoviraston että tiedekeskus Heurekan toimesta. Heurekan kaivauksilla vuosina 1990–1994 alueelta löydettiin erittäin runsaasti merkkejä kivikautisesta asutuksesta ajalta noin 4 000–3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Suurimman löytöryhmän muodostivat tuolloin kivikautiset saviastianpalat, joita löydettiin kymmeniätuhansia. Kaivausalueilta löytyi silloinkin myös melko runsaasti kiviesineitä, nuolenkärkiä, kaapimia, kivikirveiden kappaleita sekä niiden valmistuksessa syntynyttä jätettä eli niin sanottuja iskoksia.

Kaivauskohteella käytetään Leica Geosystems Oy:n mittausvälineistöä, jonka avulla löytöpaikat pystytään mittaamaan ja tallentamaan tarkasti.

Lehdistötilaisuudessa on nähtävillä kaivauslöytöjä ja niitä saa kuvata. Osa tämän kesän kaivausten löydöksiä on esillä Heurekassa.

Kuvia sekä lisätietoa kaivauksilta ja tärkeimmistä löydöksistä:
http://www.heureka.fi/fi/kuvapankki
https://www.facebook.com/events/399198530253850/
http://janfast.blogspot.fi/

Lisätietoja:
Arkeologi, FM Jan Fast, jfarcheology@gmail.com, puh. 050 339 0058

Saapumisohjeet Heurekasta kokoontumispaikalle:

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs