Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Koko maan ilveskannassa pientä kasvua – kannan kehityksessä kuitenkin alueellisia eroja

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Koko maan ilveskannassa pientä kasvua – kannan kehityksessä kuitenkin alueellisia eroja

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2013 klo 10:07
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) arvioi Suomen ilveskannan kooksi ennen ensi talven metsästyskautta vähintään 2500 – 2800 yli vuoden ikäistä ilvestä. Viime vuoden vastaava arvio oli 2340–2610 aikuista ilvestä. Arviot kertovat kannan minimikoon. Todellinen määrä saattaa olla suurempi, sillä ilvespentueita voi jäädä havaitsematta tai havaintoja jäädä kirjaamatta järjestelmään. Ilveskanta on kasvanut etenkin läntisessä Suomessa. Arvio ei sisällä tänä keväänä syntyviä pentuja.

Vuonna 2012 havaitun pienen notkahduksen jälkeen ilvesten määrä on suunnilleen sama kuin vuonna 2011. Viime vuonna syntyneiden pentueiden määrän arvioidaan olevan vähintään 450–540, mikä on noin 50 pentuetta enemmän kuin vuonna 2011. Ilvespentueiden määrä kasvoi viime vuonna erityisesti Etelä-Hämeen, Kaakkois-Suomen, Kainuun, Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen alueilla. Itäisessä Suomessa, minne suurin osa viime vuosien pyyntiluvista on kohdistettu, kasvuvauhti oli hitaampaa ja joillain alueilla kanta pieneni hieman.

RKTL:n ilveskanta-arvio muodostuu usean eri tahon tuottamista tiedoista. Aineiston muodostavat esimerkiksi petoyhdyshenkilöiltä, Metsähallitukselta sekä rajavartijoilta kerätyt havainnot. Kannan kokoa arvioitiin syyskuun 2012 ja huhtikuun 2013 välisenä aikana tehtyjen havaintojen sekä viime ja toissa talvena toteutettujen riistakeskuksen koordinoimien RKTL:n ja metsästäjien yhteisten lumijälkilaskentojen tulosten perusteella.

Yhteisiä lumijälkilaskentoja on nyt tehty yhdeksällä Suomen riistakeskuksen alueella. Viime talvena laskentoihin osallistui noin 5500 metsästäjää ja luontoharrastajaa, vuotta aiemmin hieman enemmän.  Yhteisiä laskentoja tullaan jatkamaan ensi syksyn ja talven aikana muun muassa Pohjanmaan, Rannikko-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Hämeen alueilla. Laajaa havaintoaineistoa tukee GPS-laitteilla merkittyjen ilvesten antama paikkatieto.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta:
Katja Holmala, tutkija, puh 0295 327 206, etunimi.sukunimi@rktl.fi

Kuvateksti liitteenä olevaan kuvaan: Ilveksen vähimmäiskannan kehitys Suomessa 2000-luvulla.

Linkki lausuntoon

Ilvesten kanta-arvioinnista yksityiskohtaisemmin

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs