Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kohtuullinenkin fyysinen kunto vähentää kuolemanriskiä

Oulun yliopisto

Kohtuullinenkin fyysinen kunto vähentää kuolemanriskiä

Tiedote.
Julkaistu: 11.05.2016 klo 08:24
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 11.5.2016

 

Kohtuullinenkin fyysinen kunto vähentää kuolemanriskiä

Rasitus-ekg -tutkimusta käytetään laajasti sepelvaltimotaudin diagnostiikassa. Tuoreen, arvostetussa lääketieteen julkaisusarjassa julkaistun tutkimuksen perusteella potilaan ennusteen kannalta on tärkeää tarkastella myös rasitus-ekg -tutkimuksessa ikään kuin sivutuotteena saatavaa kuntoluokitusta, sillä se näyttää olevan jopa merkittävämpi tekijä kuolemanriskin kannalta kuin muu testin tuottama informaatio.

Tavallisen, huonokuntoisen kansalaisen kannalta tärkeä tulos oli, että jo pienikin fyysisen suorituskyvyn parannus näyttää pienentävän kuolemanriskiä. Kun tutkittavat jaettiin kunnon perusteella neljään eri luokkaan, sekä yleinen kuoleman riski että sydänkuoleman riski laski sitä mukaa, mitä paremmassa kunnossa tutkittavat olivat. Tulos oli erityisen selkeä naisten sydänkuoleman riskin osalta.

Tutkimus toteutettiin Oulun Diakonissalaitoksen, Oulun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä. Tutkimuksessa seurattiin noin 20 vuotta Oulun Diakonissalaitoksella rasitus-ekg -testissä käyneitä naisia ja miehiä, joita oli yhteensä 3033. Tutkimusta johti terveysliikunnan professori Raija Korpelainen ODL Liikuntaklinikasta ja Oulun yliopiston elinikäisen terveyden tutkimusyksiköstä.

Tutkimuksen perusteella tulee kannustaa myös huonokuntoisia, oireilevia henkilöitä kohtuukuormitteiseen liikuntaan, sillä säännöllinen liikunta parantaa kuntoa ja sitä kautta voi myös pienentää kuolemanriskiä. Esimerkiksi kävely on useimmille sopiva liikuntamuoto, jonka tehoa voidaan kunnon kohentuessa myös säädellä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27146022

Lisätietoja:
Raija Korpelainen
puh. 050 3125 746
raija.korpelainen@odl.fi

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs