Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Kansainvälisestä talvikoulusta uusia työkaluja lumitutkimukseen

Ilmatieteen laitos

Kansainvälisestä talvikoulusta uusia työkaluja lumitutkimukseen

Tiedote.
Julkaistu: 12.02.2015 klo 09:00
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitos on mukana järjestämässä ensimmäistä kansainvälistä nuorille tutkijoille ja jatko-opiskelijoille suunnattua talvikoulua. Talvikoulussa tutustutaan uusimpiin lumipeitteen mittauksessa käytettyihin tekniikoihin ja laitteisiin. Viikon mittainen kenttäharjoituksista ja luennoista koostuva kurssi järjestetään 8.-14.2. Lapin Ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa Sodankylässä.

Kurssin tavoitteena on kouluttaa uusia tutkijoita kausittaisen lumipeitteen mittaamisessa ja mallintamisessa käytettyihin menetelmiin sekä tutustuttaa osallistujia lumipeitteen ominaisuuksiin pohjoisella havumetsävyöhykkeellä.

"Kurssin pääpaino on käytännön kenttämittauksissa ja näitä tukevissa luennoissa. Kurssin osallistujat soveltavat oppimiaan mittausmenetelmiä eri maasto- ja lumityyppeihin Sodankylän ja Saariselän ympäristöissä", kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Juha Lemmetyinen.

Monipuolista ja käytännönläheistä menetelmäopetusta

Kurssilla tutustutaan niin perinteisiin kuin uusimpiin havaintolaitteisiin. Esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen kuukausittaiset, manuaaliset lumilinjamittaukset ovat olleet käytössä jo vuosikymmenien ajan. Ne ovat tärkeitä muun muassa keväisten tulvaennusteiden kannalta.

Ilmatieteen laitoksella käytössä olevat mittausmenetelmät puolestaan mahdollistavat lumen kolmiulotteisen mikrorakenteen määrittämisen. "Tämä on olennainen tieto, kun pyrimme mallintamaan lumen termodynaamisia ja mekaanisia ominaisuuksia, kuten lumen eristevaikutusta ilmastomalleissa ja murtumislujuutta lumivyöryennusteissa. Toisaalta tieto mikrorakenteesta on tarpeen myös satelliittimittauksiin perustuvien havaintomenetelmien kehittämisessä", kurssin tieteellisistä tavoitteista vastaava Martin Schneebeli (WSL-SLF, Sveitsi) selittää.

Suosittu koulutusmuoto

1st European Snow Science Winter School -kurssille valittiin suuren hakijamäärän joukosta kaikkiaan 27 osallistujaa eurooppalaisista ja pohjoisamerikkalaisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Opettajina toimii yhdeksän eri alojen asiantuntijaa Yhdysvalloista, Kanadasta, Sveitsistä, Ranskasta ja Suomesta.

Ensimmäisen kurssin pääjärjestäjät ovat Ilmatieteen laitos ja sveitsiläinen WSL-SLF (WSL Institute for Snow and Avalanche Research SLF). Kurssin tukijoihin kuuluvat muun muassa ESF (European Science Foundation), Euroopan avaruusjärjestö ESA, IACS (International Association of Cryosphere Sciences), IASC (International Arctic Science Committee) ja SCAR (the Scientific Committee on Antarctic Research). Kurssi on tarkoitus järjestää jatkossa kahden vuoden välein eri puolilla Eurooppaa.

Lisätiedot:
Ryhmäpäällikkö Juha Lemmetyinen, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 4663, juha.lemmetyinen@fmi.fi.
Tutkija Anna Kontu, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 2725, anna.kontu@fmi.fi
Talvikoulun verkkosivut: http://www.slf.ch/dienstleistungen/events/snowschool/index_EN

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 050 530 3871, viestinta@fmi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs