Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Ilmatieteen laitoksen massamuisti säilyttänyt tietoja Philaen toiminnasta

Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksen massamuisti säilyttänyt tietoja Philaen toiminnasta

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2015 klo 10:12
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ensimmäisiä Philaen lähettämiä tietoja on nyt ehditty analysoida. Ilmatieteen laitoksen massamuisti näyttää keränneen ja säilyttäneen tietoja Philaen toiminnasta todennäköisesti vuoden alusta lähtien.

Ensimmäinen elonmerkki Philaesta saatiin illalla 13. kesäkuuta, jolloin heikko mutta selkeä radiolinkki syntyi emoalus Rosettan ja laskeutujan välille. Yhteys kesti yhteensä 85 sekuntia. Tietoja on nyt ehditty alustavasti analysoida ja tilanne näyttää erittäin hyvältä. Lyhyen radiolinkkiyhteyden aikana maahan saatiin 300 tietopakettia ja 8000 lisäpakettia on odottamassa siirtoa maahan.

Kerätyt tiedot sisältävät järjestelmän tilannetiedot, lämpötilan ja sähköjärjestelmän tiedot. ”Tällä hetkellä näyttää siltä, että Philae aloitti toimintansa jo tämän vuoden alussa ja on tallentanut tietoja massamuistiin siitä lähtien”, tutkimuspäällikkö Walter Schmidt kertoo. Täällä hetkellä Philae näyttää toimivan noin 70 minuuttia komeetan reilun 12 tunnin mittaisen päivän aikana.

Ilmatieteen laitoksen rakentama massamuisti kriittisessä roolissa
Philaen CDMS (Command and Data Management System) sisältää Ilmatieteen laitoksessa kehitetyn ja rakennetun massamuistin. Massamuisti on nyt osoittautunut erittäin arvokkaaksi, sillä se on kerännyt ja säilyttänyt dataa jo vuoden alusta vaikka radioyhteyttä maahan ei ole saatu. ”Tämä on oikea jymyuutinen paitsi mission, myös Ilmatieteen laitoksen kannalta”, tutkimusprofessori Minna Palmroth sanoo.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn tiimit pohtivat nyt, miten toimintaa jatketaan mahdollisimman tehokkaasti. Ennen kuin ensimmäisiä komentoja tieteellisiä mittauksia varten voidaan Philaelle antaa, tarvitaan kuitenkin pysyvämpi yhteys Rosettan ja Philaen välille. Ensimmäiset mittaukset tulee tekemään Ilmatieteen laitoksen PP-mittalaite. PP-mittalaite keskittyy veden etsintään komeetan pinnalta.

Sunnuntaina 14. Philaeen saatiin lyhyt, muutaman sekunnin mittainen yhteys, josta voitiin todeta, että Philaen lämpötila on noussut -5 asteeseen.  Suurin osa Philaen aurinkopaneeleista toimii tällä hetkellä niin, että saatava teho on parhaimmillaan noin 24 wattia. Radioyhteys vaatii noin 19 wattia toimiakseen. ”Tästä voidaan päätellä, että ollaan lähellä sitä, että pysyvämpi radioyhteys voidaan muodostaa Rosettan ja Philaen välille, Walter Schmidt arvioi.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, puh. 050 324 3107, walter.schmidt@fmi.fi 

Tutkimusprofessori Minna Palmroth, puh 040 5311 745, minna.palmroth@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/rosetta

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

 

 

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Toimittajapalvelua myös Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs