Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Euroopan avaruusjärjestö tutkii sähköpurjeella tehtävää asteroidien kiertoajelua

Ilmatieteen laitos

Euroopan avaruusjärjestö tutkii sähköpurjeella tehtävää asteroidien kiertoajelua

Tiedote.
Julkaistu: 18.01.2016 klo 09:00
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Sähköpurje on Ilmatieteen laitoksella keksitty käänteentekevä avaruusalusten propulsiomenetelmä. 15. tammikuuta Ilmatieteen laitoksessa käynnistyi Euroopan avaruusjärjestön ESA:n rahoittama kaksivuotinen hanke, jossa tutkitaan sähköpurjeen käyttöä asteroidivyöhykkeen kiertoajelu-tyyppisessä missiossa.

Koska sähköpurje ei tarvitse lainkaan ajoainetta, se pystyy etenemään asteroidilta toiselle periaatteessa loputtomasti. Asteroideja on suuri määrä ja niitä kaikkia tai edes edustavaa otosta niistä on vaikea tutkia perinteisellä menetelmällä kuten ionimoottorialuksella, koska silloin jokaista kiinnostavaa asteroidia varten tarvitaan tyypillisesti uusi avaruusalus laukaisuineen. ”Tämän takia on tehokkaampaa tutkia asteroidivyöhykettä käyttämällä sähköpurjetta, koska silloin samalla missiolla voidaan tutkia suurempaa määrää asteroideja”, toteaa tutkija Pekka Janhunen.

Samaan aikaan NASAn Marshall Space Flight Centerillä Alabamassa on käynnissä oma HERTS-niminen sähköpurjeprojekti. Siinä tutkitaan sähköpurjeen käyttöä missiossa, jonka tarkoitus on lentää ulos aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen, puh. 029 539 4635, pekka.janhunen@fmi.fi

Lisätietoja sähköpurjeesta: http://www.electric-sailing.fi

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs