Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » En ny utställning om psykisk hälsa och psykiskt välbefinnande: Heureka är från vettet!

Heureka, suomalainen tiedekeskus

En ny utställning om psykisk hälsa och psykiskt välbefinnande: Heureka är från vettet!

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.10.2013 kl. 12:28
Utgivare: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heureka är det första vetenskapscentret i världen som lanserar en utställning om psykisk hälsa. Utställningen Heureka är från vettet öppnas den 12 oktober 2013. Avsikten är att bryta fördomar om psykiska problem och uppmuntra människor att ta hand om sitt eget välbefinnande. Heureka vill med utställningen starta en offentlig diskussion om att den psykiska hälsan berör både individen och samhället.

I utställningen kan besökarna ta del av simuleringar av psykiska störningar samt hur befriande det är att låta sina bekymmer fara i problemkvarnen. Där finns också möjligheter att släppa loss och överraska sig själv – ta hand om sin egen psykiska och mentala hälsa. En del av utställningsobjekten har utarbetats speciellt för barn. Besökarna kan även ta del av rörande och trösterika berättelser av personer som drabbats av psykiska problem. Dessutom kan besökarna blicka in i sinnessjukdomarnas historia.

Utställningen har utarbetats i samarbete med experter från ett brett kunskapsområde. Utöver den sakkunskap som erhållits av vetenskapsexperter har innehållet i utställningen berikats genom medverkan av personer som själva lidit av psykiska sjukdomar. Utställningen – som är den första utställningen på vetenskapscenter om detta tema – är ett samarbete med Universcience i Paris och Ciência Viva i Lissabon. Heureka är från vettet visas i Heureka 12.10.2013–21.9.2914. Därefter fortsätter utställningen till Lissabon och Paris.

Heureka är från vettet är både en vetenskapsutställning och en konstutställning. Det visuella uttrycket bygger på unika verk av bildkonstnär Vappu Rossi som målat konstverken direkt på utställningskonstruktionerna. Till upplevelsen bidrar stora porträttfotografier tagna av konstnären Karoliina Bärlund. Bilderna föreställer personer av vilka en del har egna erfarenheter av psykiska sjukdomar. Utställningsbesökarna kan även använda bildkonstnär Pierre-Laurent Cassières akustiska skulptur Schizofon. Den åskådliggör hur det känns att bli distraherad. Miniatyrvärldarna i objektet om sinnessjukdomarnas historia har skapats av scenograf Kimmo Takala. 

Innehållet i utställningen har tagits fram i samarbete med Centralförbundet för Mental Hälsa och Föreningen för Mental Hälsa i Finland. Aktiviteter i anslutning till utställning sponsoreras av Terveystalo och Arbetarskyddsfonden.

Närmare information:
Heidi Ekelund, projektchef, tfn 040 9015 213, heidi.ekelund@heureka.fi
Mikko Myllykoski, upplevelsedirektör, puh. 040 9015 244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Bilder om utställningen finns i Heurekas bildbank på http://kuvapankki.info/heureka/info.php

www.heureka.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs