Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Dassault Systèmes mallinsi ihmissydämen 3D:nä

Dassault Systèmes mallinsi ihmissydämen 3D:nä

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2014 klo 10:08
Julkaisija: Dassault Systemes

Maailman ensimmäinen ihmissydämen personoitu 3D-malli mullistaa sydänsairauksien tutkimuksen ja hoidon. Realistisella mallilla voidaan nopeuttaa oikean diagnoosin saamista ja kehittää hoitokeinoja.  

Maailman johtava tuotteen elinkaaren hallintaratkaisuihin (PLM) ja 3D-mallintamiseen keskittynyt ohjelmistoyritys Dassault Systèmes julkistaa mallintaneensa maailman ensimmäisen realistisen ihmissydämen 3D-simulaation.

Sydän kehitettiin osana The Living Heart -projektia, jonka takana on usealta eri tieteenalalta koostettu sydäneksperttien tiimi. Projektin tarkoituksena on diagnosoida, hoitaa ja ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja personoitujen 3D-virtuaalimallien avulla.

3D-sydämen kehittämisessä käytettiin apuna Dassault Systèmesin 3DEXPERIENCE-alustaa ja SIMULIA-sovelluksia, jotka mahdollistavat erittäin realististen simulaatioiden kehittämisen ja testaamisen. Tekniikan avulla Dassault Systèmes pystyi kehittämään sydämestä kattavan 3D-mallin ja jäljittelemään sydämen sähköistä ja mekaanista käyttäytymistä täydellisesti.

Kun yhdistetään sydämen ultraäänitutkimuksen, magneettikuvauksen, CT-kuvien ja tutkimuksen tarjoama tieto japersonoitu 3D-sydämen malli, voivat terveydenhuollon ammattilaiset pian ymmärtää paljon paremmin potilaan sydämen käyttäytymistä. Näin voidaan tulevaisuudessa säästyä myös sydänleikkauksilta.

- Pystymme testaamaan, miten potilaan sydän reagoi erilaisiin toimenpiteisiin ja säästämme näin monia potilaita tuskaiselta odotukselta ja epävarmuudelta. Sydänsimulaatio auttaa paitsi niitä, joilla on synnynnäinen sydänvika myös niitä, joilla on sydämen vajaatoimintaa, rytmihäiriöitä tai rakenteellisia poikkeavuuksia. Simulaatioiden käyttö auttaa meitä ymmärtämään sydämen toimintaa paremmin ja nopeuttaa uusien parannuskeinojen keksimistä, kertoo sydänsairauksiin erikoistunut professori ja lääkäri James C. Perry amerikkalaisesta San Diegon sairaalasta.

Sydäntutkijoiden työtä vaikeuttaa tänä päivänä se, ettei esimerkiksi sydänlaitteita päästä testaamaan elävillä ihmisillä ennen laitteiden käyttöönottoa. The Living Heart -projekti onkin herättänyt muun muassa lääketieteen tutkijoiden, lääkäreiden ja laitevalmistajien kiinnostuksen, koska 3D-mallien käyttö nopeuttaa tutkimustiedon keruuta, uusien innovaatioiden syntymistä ja parempien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä.

- Dassault Systémes on ollut mukana useissa mallinnusprojekteissa viime vuosina aina autojen turvallisuussunnittelusta urheiluvammojen tutkimiseen. Tämä hanke on jälleen yksi esimerkki siitä, miten 3DEXPERIENCE-ratkaisuillamme voidaan mallintaa ja simuloida uusia tuotteita ja prosesseja. Uskon, että tällä projektilla on kauaskantoisia seurauksia, toteaa Dassault Systèmesin SIMULIAN toimitusjohtaja Scott Berkey.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin 17 miljoonaa ihmistä maailmalla kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vuonna 2008. Luku kattaa 30 prosenttia kaikista maailman kuolemista. Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin on vähentynyt Suomessa huomattavasti 70-luvulta lähtien, nämä sairaudet aiheuttavat edelleen vajaa puolet työikäisten kuolemista Suomessa.

Projektista voi katsoa videon täältä.

Lisää tietoa projektista löytyy täältä.

 

Lisätietoja:

Dassault Systèmes, lehdistön yhteyshenkilöt

Mari Kuusinen, OS/G Viestintä, mari.kuusinen@osg.fi, p +358 40 1964374

Liitetiedostot

Dassault Systèmes on maailman johtava 3D-mallintamiseen ja tuotteen elinkaaren hallintaratkaisuihin (PLM) keskittynyt ohjelmistoyritys. Dassault Systèmesin 3DEXPERIENCE-ratkaisujen avulla on mahdollista digitaalisesti mallintaa ja simuloida sekä tuotteita että prosesseja, mutta myös resursseja, joita käytetään tuotteiden valmistamiseen, ylläpitämiseen ja kierrättämiseen ympäristöystävällisellä tavalla. Dassault Systèmesillä on noin 190.000 asiakasta yli 140 maassa. Suomessa Dassault Systèmes on toiminut huhtikuusta 2010. Lisätietoja: www.3ds.com

 

CATIA, SOLIDWORKS, SIMULIA, DELMIA, ENOVIA, GEOVIA, EXALEAD, NETVIBES, 3DSWYM ja 3D VIA ovat Dassault Systèmesin tai yrityksen alihankkijoiden rekisteröimiä ohjelmistoja.

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs