Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Centria avasi oman tutkimusaseman Muonioon

Centria-ammattikorkeakoulu

Centria avasi oman tutkimusaseman Muonioon

Tiedote.
Julkaistu: 08.04.2014 klo 15:43
Julkaisija: Centria-ammattikorkeakoulu

Centria-ammattikorkeakoulussa tämän vuoden alussa käynnistynyt Electric Vehicles Goes Arctic! -hanke (EVGA) etenee hyvää vauhtia. Hankkeen tavoitteena on sähköisten ajoneuvojen ja latausjärjestelmien sekä niihin liittyvien palveluiden ja komponenttien toimivuuden varmistaminen arktisten olosuhteiden ja yritysten liiketoiminnan näkökulmasta. Yhtenä tehtäväkokonaisuutena hankkeessa oleva arktisen tutkimusaseman perustaminen, sen sisällön ja hyödynnettävyyden selvittäminen yhdessä hankkeessa mukana olevien yritystoimijoiden kesken on juuri käynnistetty.

- Arktinen tutkimuskeskus ja siellä sijaitseva Centrian arktinen tutkimusasema palvelevat tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) strategisia pyrkimyksiä kehittää asiakaslähtöisiä toimintamuotoja ja -menetelmiä. Tutkimusaseman perustamisen tavoitteena on jatkuvasti tuoda ja luoda uutta tietoa sekä osaamista. Luonnollisesti Centria haluaa olla mukana tällaisessa toiminnassa jos mukaan pyydetään, kertoo Centria-ammattikorkeakoulun rehtori Pekka Hulkko.

Muoniossa pidettiin Arktisen Tutkimuskeskuksen (ARC) julkistamistilaisuus keskiviikkona huhtikuun 2. päivä. Mukana Northern Engineering Oy:n kutsumassa tilaisuudessa omia tutkimusasemiaan perustamassa olivat mm. Centria-ammattikorkeakoulu, Tampereen Teknillinen Yliopisto, Oulun Yliopisto, Ensto Oy ja Kemppi Oy. Tilaisuuden kansainvälinen seminaariosuus keskittyi erilaisten arktisten tutkimushankkeiden tuloksiin ja uusien tuotteiden ja palveluiden synnyttämiseen. Iltapäivän Showroom-osuudessa esillä oli muun muassa ajoneuvojen latausjärjestelmiä, langattomia testausalustoja ja työkoneiden mittausjärjestelmiä.

- Centria-ammattikorkeakoululla on sekä opetuksessa että TKI-toiminnassa laaja kokemus pitkältä ajalta langattoman sensoritekniikan ja olosuhdeosaamisen sekä niihin liittyvien kehittämishankkeiden osaajana. Tutkimuskeskus ja Centrian tutkimusasema tarjoavat kokeilu ja demonstraatioympäristöjä Botnia-alueen yritysten tietoverkko- ja sisällöntuotantoon, olosuhdetestausprosessien, palveluiden ja liiketoimintaosaamisen kehittämiseen, toteaa yksikönjohtaja Hannu Leppälä.

- Centrian tutkimusasema tarjoaa myös erinomaisen uuden kanavan yrityskumppaniemme uusien tuotteiden ja palveluiden arktiseen testaamiseen eri olosuhteissa, ympärivuotisesti. Lisäksi tutkimusasema toimii mainiona näyteikkunana alueemme osaamisen hyödyntämiseen ja uusien tulevaisuuden ratkaisujen etsimiseen testausliiketoiminnassa, kertoo EVGA-konsortion koordinaattori ja projektipäällikkö Sakari Nokela.

Vuoden 2015 loppuun saakka jatkuva EVGA on tällä hetkellä Centria-ammattikorkeakoulun suurin käynnissä oleva hanke, ja sen kustannusarvio on 836 000 euroa. Tekesin rahoitusosuus hankkeessa on 501 000 euroa. Koko EVGA-konsortion laajuus mukana olevine yritysprojekteineen on kokonaisuudessaan noin 2,6 miljoonaa euroa.

EVGA-konsortion toimintaan osallistuu useita suomalaisia eri alojen yrityksiä ja organisaatioita. Mukana olevat yritykset tulevat muun muassa sähkö-, ICT-, kaupan ja ajoneuvotestausalalta. Konsortiokumppanit tuovat kehittämiseen vahvaa olosuhde-, testaus- ja teknologiaosaamista sekä kansainvälisiä yhteistyöverkostoja. Mukana ovat esimerkiksi sekä Ylivieskan Teknologiakylä YTEK Oy, Satavision Oy, Osuuskauppa Arina ja Pörhön autoliike Oulusta, Northern Engineering Oy Muoniosta, Kemppi Oy Lahdesta sekä Brand Factory Oy Espoosta.

EVGA-hanke on osa Tekesin EVE – Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelmaa, jonka tavoitteena on auttaa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä suomalaisissa yrityksissä vuoden 2010 noin 200 miljoonasta eurosta noin kahteen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. EVE-ohjelman avulla halutaan luoda Suomeen sähköisten ajoneuvojen yrityksistä ja tutkijoista koostuva yhteisö, jolla on kiinteät yhteydet kansainvälisiin tutkimus- ja liiketoimintaverkostoihin. EVE-ohjelman tavoitteena on myös riittävän suurien testiympäristöjen käyttöönotto ja osallistuminen alan standardien kehittämiseen.

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Sakari Nokela 040 729 9933, sakari.nokela@centria.fi
viestintäpäällikkö Paula Erkkilä 044 725 0086, paula.erkkila@centria.fi

Centria-ammattikorkeakoulun ylläpitäjä on Centria ammattikorkeakoulu Oy. Ammattikorkeakouluosakeyhtiön osakkeenomistajina ovat Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä, Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä, Pietarsaaren kaupunki, Keski-Pohjanmaan konservatorion kannatusyhdistys ry ja Raudaskylän Kristillisen Opiston kannatusyhdistys ry.

Centria-ammattikorkeakoulu edistää alueen kehittymistä ja hyvinvointia työelämälähtöisen opetuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteisvaikutuksena. Ammattikorkeakoulun kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuurin aloille.

 

Keskeiset tunnusluvut 2014

 

Koulutusohjelmia                                   16

Opiskelijoita                                          2852

Tutkintoja                                             517

Henkilöstömäärä                                   253

Kokonaistuotot                                      26,2 M€

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs