Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tiede ja tutkimus » Arkeologit tutkivat hirttopaikkaa Oulussa

Oulun yliopisto

Arkeologit tutkivat hirttopaikkaa Oulussa

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2014 klo 08:41
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, arkeologia
Tiedote 18.8.2014                                                                                                                                   

Arkeologit tutkivat hirttopaikkaa Oulussa

Oulun yliopiston arkeologit tutkivat maanpetoksesta tuomitun ja venäläisten lokakuussa 1916 hirttämän Taavetti Lukkarisen hirttopaikkaa kaivauksin 19.–22.8.2014. Hirttopaikka sijaitsee Oulun Kontinkankaalla (kartta), missä tapahtumasta muistuttaa Oulun seudun rintamamiesyhdistyksen sinne vuonna 1935 pystyttämä muistomerkki.

Pienimuotoisten kaivausten toivotaan tuovan uutta tietoa paitsi Taavetti Lukkarisen hirttämisestä myös hirttopaikan ja muistomerkin merkityksestä oululaiselle kaupunkiyhteisölle tapahtumasta kuluneen vuosisadan aikana. Lisäksi tutkijat keräävät hirttopaikkaan liittyviä tarinoita ja kokemuksia. Yleisö onkin tervetullut vierailemaan paikalla kaivausten aikana tai seuraamaan niiden edistymistä Facebook-ryhmässä.

Hirttopaikan kaivaukset organisoiva arkeologi, FT Janne Ikäheimo luonnehtii tutkimusten merkitystä: ”Tieto Taavetti Lukkarisen viimeisistä hetkistä on välittynyt nykypäivään vankilapastori Arvi Järventauksen silminnäkijäkertomuksena, mutta arkeologia tarjoaa tapahtumaan vaihtoehtoisen näkökulman, jonka kautta voimme hakea selitystä muun muassa teloituspaikan valinnalle. Lisäksi tapahtuman kohta käsillä oleva satavuotismuistopäivä on hyvä syy muistomerkin ja sen ympäristön perusteelliseen dokumentointiin.”

Kontinkankaan kaivauksilla työskentelevä arkeologi, FT Tiina Äikäs on erityisen kiinnostunut hirttopaikan käytöstä muistomerkkinä ja siihen liittyvistä kertomuksista: ”Taavetti Lukkarisen hyytävä kohtalo on elänyt paikallisyhteisön mielessä läpi vuosisadan ja moni on tietoinen paikan olemassaolosta, vaikka ei olisi koskaan siellä vieraillutkaan. Me olemme kiinnostuneita paikalla käyneiden ihmisten tarinoista, muistoista ja kokemuksista, sillä vasta ne antavat merkityksen synkkänä ja myrskyisenä yönä lokakuussa 1916 koetuille tapahtumille.”

Kaivausten tavoitteisiin kuuluu myös muistomerkillä ympäröidyn hirttopuuna pidetyn männyn iän määrittäminen. Puun ikä antaa tarkempaa pohjaa arvioida hirttopaikan todennäköistä sijaintia ja sitä, millaista puusto on alueella sata vuotta sitten ollut. Iänmäärityksestä vastaa arkeologi, FT Titta Kallio-Seppä.

Median edustajilla mahdollisuus tutustua kaivauksiin

Median edustajilla on mahdollisuus tutustua kaivauksiin jahaastatellakaivauksilla työskenteleviä arkeologeja. Varsinaista tiedotustilaisuutta ei kaivausten yhteydessä järjestetä. Paras ajankohta haastatteluille on torstai 21.8.2014. Vierailusta pyydetään sopimaan etukäteen (yhteystiedot alla).

Tutkimusten alustavista tuloksista on lisäksi mahdollista kuulla tuoreeltaan lauantaina 23.8.2014 Kierikkikeskuksen organisoimassa arkeologisessa seminaarissa (ohjelma). Kansainväliselle tutkijayhteisölle Taavetti Lukkarisen hirttopaikka tulee tutuksi marraskuun alussa Pilsenissä Tsekin tasavallassa järjestettävässä nykyisyyden arkeologian tutkijatapaamisessa (ohjelma).

Lisätietoja:

Kaivausten organisaattori, FT Janne Ikäheimo, Oulun yliopisto, arkeologia, puh. 040 589 5055

 

Hae kategoriasta

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs