Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Yhä yleistyvä diabetes uhkaa suomalaisten työkykyä – työterveys avainroolissa sairauden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä

Terveystalo

Yhä yleistyvä diabetes uhkaa suomalaisten työkykyä – työterveys avainroolissa sairauden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä

Tiedote.
Julkaistu: 13.11.2014 klo 08:34
Julkaisija: Terveystalo

Maailman diabetespäivää vietetään 14.11. Jo puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Sairaus yleistyy nopeasti ja kymmenen vuoden päästä jopa joka viides suomalainen on sairastunut diabetekseen. Riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen voidaan merkittävästi vähentää ja sairastuminen välttää muuttamalla elintapoja ajoissa ja pureutumalla diabeteksen varhaiseen tunnistamiseen. Työterveyshuollolla on merkittävä rooli diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidon seurannassa.

Diabeteksen ennaltaehkäisyllä ja vaikuttavalla hoidolla on keskeinen merkitys diabetesta sairastavan potilaan lisäksi työnantajayrityksille sekä koko yhteiskunnalle, sillä diabeteksen hoito vie jo noin 15 % Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista. Hoitokustannusten lisäksi yhteiskunta menettää noin miljardi euroa vuosittain diabeteksesta johtuvasta ennenaikaisesta eläköitymisestä sekä sairauspoissaoloista. Erityisen kallista on hoitamattomasta diabeteksesta johtuvien liitännäissairauksien hoito, joka vie noin 70 % diabeteksen hoidon kuluista.

Diabeteksen Käypä Hoito -suositus ei toteudu Suomessa kovin hyvin, sillä lähes puolet tyypin 2 diabetesta sairastavista ei tiedä sairastuneensa. Tyypin 2 diabetes on hoitamattomana vakava sairaus, joka voi johtaa merkittävästi elämänlaatua heikentäviin liitännäissairauksiin, kuten esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktiin, munuaisten toiminnan hiipumiseen, näön menetykseen ja raaja-amputaatioihin.

Suuri osa diabeteksen aiheuttamista kustannuksista olisi vältettävissä, jos riskiryhmään kuuluvat pystyttäisiin tunnistamaan ajoissa ja jo sairastuneet diagnosoimaan varhain.

− Riskiryhmien seulomiseen ei kuitenkaan Suomessa ole yhtenäistä käytäntöä. Työterveyshuollolla on diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidon seurannassa merkittävä rooli, sillä diabetesriski arvioidaan jokaisen terveystarkastuksen yhteydessä, kertoo kehittämisylilääkäri, työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta.

− Potilaan näkökulmasta diabeteksen hoito on usein hajallaan ja potilas jää hoitonsa kanssa helposti ilman tukea. Hoidon vaikuttavuuden ja tuloksien seurannan kannalta olisi tärkeää, että diabeteksen hoidon koordinointivastuu on yhdessä paikassa. Työterveyshuollossa diabetekseen liittyvään mahdolliseen työkyvyn alenemiseen voidaan puuttua jo varhaisessa vaiheessa ja tukea sairastuneen työkyvyn ylläpitämistä, jatkaa Metsäniemi.

Hoidon vaikuttavuuden mittaus on parantanut hoitotuloksia

Diabetesta voidaan hoitaa hyvin ja hoidon vaikuttavuutta seurata mittareilla. Terveydenhuollon toimijat eivät kuitenkaan yleisesti tiedä ja julkaise tietoja hoidon vaikuttavuudesta.

Terveystalossa on kehitetty lääkäreille kansainvälisestikin ainutlaatuinen hoidon vaikuttavuuden seurantatyökalu, joka on parantanut diabeteksen hoitoa. Etydi-työkalun avulla lääkärillä on mahdollisuus tunnistaa hyvässä tai huonossa hoitotasapainossa olevat potilaat, seurata potilaiden diabeteksen hoidon toteutumista Käypä hoito -suosituksen mukaan sekä tunnistaa ihmiset, joilla on riski sairastua ja kutsua heidät tarvittaessa hoitoon.

− Olemme tunnistaneet puolesta miljoonasta työterveyden henkilöasiakkaasta yhteensä yli 40 000 diabetesta sairastavaa tai riskiryhmään kuuluvaa henkilöä. Ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä riskiryhmiin kuuluvien sairastuminen voidaan estää tai sairastumista viivästyttää. Hyvällä hoidolla pystymme ehkäisemään vuosien mittaan kehittyviä liitännäissairauksia.

Työterveyshuollossa tiedetään, että diabetespotilaan hoitotasapaino vaikuttaa myös työkykyyn. Huonossa hoitotasapainossa olevalla diabetesta sairastavalla työntekijällä voi vuosittain olla jopa kymmenen sairauslomapäivää enemmän kuin hyvässä hoitotasapainossa olevalla. Potilaan elämänlaadun lisäksi sairauspoissaolot aiheuttavat merkittäviä kustannuksia yrityksille ja yhteiskunnalle.

− Varmistamalla, että kaikki Terveystalossa hoidossa olevat diabetesta sairastavat ovat hyvässä hoitotasapainossa, voimme säästää vuositasolla jopa 200 miljoonaa euroa asiakasyritysten ja yhteiskunnan varoja, Metsäniemi päättää.

Lisätietoja medialle:
Terveystalo, kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi, puh. 045 633 8858, paivi.metsaniemi@terveystalo.com
Terveystalo, viestintäpäällikkö Jenni Rantanen, puh. 050 386 4381, jenni.rantanen@terveystalo.com

www.terveystalo.com/diabetes

Maailman diabetespäivän yleisötapahtumissa tietoa diabeteksesta:

Maailman diabetespäivänä perjantaina 14.11. usealla paikkakunnalla järjestetään yleisötapahtumia, joissa on tarjolla tietoa diabeteksen hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Tapahtumissa on mahdollisuus maksuttomaan verensokerimittaukseen ja diabetesriskitestiin sekä keskusteluun asiantuntijoiden kanssa.

Terveystalo on mukana yleisötapahtumissa seuraavilla paikkakunnilla:

Kampin kauppakeskus, Helsinki klo 10−14
Iso Omena, Espoo klo 15−18
Koskikeskus, Tampere klo 11−17
Kauppakeskus Hansa, Turku klo 10−15

Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Novo Nordiskin, Rochen, paikallisten diabetesyhdistysten sekä hyvinvointijärjestö WAU ry:n kanssa.

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs