Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Vinnare av Nordiska medicinpriset i samarbete med Folksam 2014.

Folksam

Vinnare av Nordiska medicinpriset i samarbete med Folksam 2014.

Pressmeddelande.
Publicerad: 21.10.2014 kl. 10:00
Utgivare: Folksam

Forskning om depression och ångest belönas med
Nordiska medicinpriset  i samarbete med Folksam 2014

 

Nordiska Medicinpriset, som 2014 avser forskning om depression och ångest, tilldelas Professor Erkki Isometsä, Helsingfors universitet och Professor Gerhard Andersson, Linköpings universitet och Karolinska Institutet.

Nordiska medicinpriset i samarbete med Folksam är ett av Nordens största medicinpriser och utdelas årligen. Prissumman är på en miljon kronor och ska belöna forskare vars forskning är inriktad på ”medicinska problem som direkt påverkar människors vardag och som medför långvarigt nedsatt arbetsförmåga”. Detta gäller i allra högsta grad årets pristagare, som delar priset.

 

Styrelsens prismotivering:

Nordiska Medicinpriset 2014 tilldelas Erkki Isometsä, professor i psykiatri, och Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi, för deras banbrytande studier vilka på olika sätt analyserat förekomst, orsaker och behandlingsmöjligheter vid depression och ångest. Pristagarnas forskning har bl.a. lett fram till att kliniska behandlingsprogram, baserade på vetenskaplig grund, nu kan användas vid dessa vanligt förekommande sjukdomstillstånd som negativt påverkar många människor privat och i arbetslivet. 

 

För ytterligare information:

Björn Rydevik, professor och ordförande SalusAnsvarstiftelsen, telefon: 0705-73 31 39

Erkki Isometsä, professor, telefon: +358 9 471 637 28

Gerhard Andersson, professor, telefon: 0709-46 52 57

 

Nordiska Medicinpriset kommer att delas ut vid Svenska Läkaresällskapets Riksstämma i Stockholm torsdagen den 4 december 2014.

Om SalusAnsvarsstiftelsen
Stiftelsen har sitt ursprung i Salus fond för medicinsk forskning, som tillkom 1979 vid dåvarande Salus 50-årsjubileum.

Stiftelsen ska främja medicinsk forskning med tyngdpunkt lagd på sådana områden som utmärks av långvariga sjukdomsstillstånd med nedsatt arbetsförmåga, såsom hjärt- och
kärlsjukdomar, ryggsjukdomar, kliniskt psykiatriska samt odontologiska sjukdomstillstånd.

Sedan 2013 administreras stiftelsen inom Folksam.

 

Bilagor

Folksam Skadeförsäkring Ab är en del av svenska Folksam Sak koncernen. Vi erbjuder ett heltäckande försäkringsskydd, både frivilliga och lagstadgade skadeförsäkringar åt privat- och företagskunder samt lantbruk. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld. www.folksam.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs