Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Valokuvanäyttely ja symposium juhlistavat patologian alan 50-vuotista toimintaa Oulussa

Oulun yliopisto

Valokuvanäyttely ja symposium juhlistavat patologian alan 50-vuotista toimintaa Oulussa

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2012 klo 12:58
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopiston diagnostiikan laitoksen patologian yksikkö ja OYS:n patologian osasto juhlivat puolivuosisataista patologian alan toimintaa Oulussa valokuvanäyttelyn ja juhlasymposiumin merkeissä perjantaina 9.11.2012.

Kätketty valo -näyttelyssä on esillä patologien, professori Markus Mäkisen ja ylilääkäri Paavo Pääkön sekä elektronimikroskopian asiantuntijoiden, dosentti Raija Sormusen ja filosofian maisteri Raija Peuran mikroskooppityössään kohtaamia kiehtovia maisemia.

Valokuvanäyttelyn avajaistilaisuus on 9.11. klo 10.00 lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen aulassa (Aapistie 5A). Näyttely on avoinna 15.11. saakka arkipäivisin klo 8-16.

Juhlasymposiumissa 9.11. klo 13–16  tarkastellaan oululaisen patologian menneisyyttä ja alan tulevaisuutta. Tilaisuuden päättää kovaäänisyydestään tunnetun kuoron Patologian huutajien esitys. Tilaisuus pidetään lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen auditoriossa (Aapistie 5A).

Oululaisen patologian toiminnan historiaa

Patologian eli tautiopin toiminta Oulussa käynnistyi 1.10.1962, kun Lars Hjelt aloitti Oulun yliopiston vt. professorina ja käynnisti alan opetuksen tammikuussa 1963. Hjeltin työtä jatkoi syyskuusta 1963 Kai Dammert, joka vuonna 1965 nimitettiin ensimmäiseksi professoriksi.

Potilasnäytteiden tutkimukset aloitettiin vuonna 1964. Elektronimikroskopiaa alettiin soveltaa diagnostiikassa 1970-luvun alussa. Laitoksen sytogenetiikan laboratorio toimi 1973–1984 ja laajeni myöhemmin Oulun yliopistosairaalan genetiikan laboratorioksi. Potilasnäytteiden diagnostiikasta vastasi patologian laitoksen palvelulaboratorio aina vuoteen 1979 saakka, jolloin diagnostiset toiminnat ja henkilökunta siirtyivät tuolloin perustettuun Oulun yliopistosairaalan patologian osastoon.

Nykyisin Oulun yliopistosairaalan patologian osasto ja Oulun yliopiston patologian yksikkö muodostavat Suomen suurimpiin kuuluvan patologian keskuksen. OYS:n patologian osastolla henkilökuntaa on nykyisin noin 50 henkeä ja yliopiston yksikössä tutkimus- ja opetustehtävissä noin 13 henkeä. Osastolla tutkitaan vuosittain noin 40 000 kudos- ja solunäytettä.

Keskeisimpiä alueita diagnostisessa työssä ovat syöpien ja niiden esiastemuutosten toteaminen ja syöpien hoidon valintaan vaikuttavien erityispiirteiden selvittäminen. Keskuksen tieteellinen työ on pyrkinyt selvittämään tautien syitä ja parantamaan tautien diagnostiikkaa. Tärkeitä tutkimuskohteita ovat olleet eri syöpämuodot, krooniset tulehdussairaudet ja kehityshäiriöt.

Viiden vuosikymmenen aikana patologian yksikkö on vastannut tuhansien lääketieteen, hammaslääketieteen, terveystieteen ja lääketieteen tekniikan opiskelijoiden patologian opetuksesta. Patologian erikoislääkäriksi on koulutettu 46 lääkäriä. Väitöskirjoja on valmistunut 69 ja kansainvälisiä tieteellisiä julkaisuja yli 1500.

Lisätietoja:

professori Tuomo Karttunen, puh. 050 516 1291 (Oulun yliopiston patologian yksikkö)

osastonylilääkäri Helena Autio-Harmainen, puh. 08 315 2169 ja professori Riitta Herva, puh. 040 707 2698 (OYS, patologian osasto)

professori Markus Mäkinen, puh. 050 349 1419 (valokuvanäyttely).

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs