Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Valinnanvapaus silmäterveydenhoidon palveluissa hyödyttää kuluttajaa

Valinnanvapaus silmäterveydenhoidon palveluissa hyödyttää kuluttajaa

Tiedote.
Julkaistu: 28.09.2016 klo 15:22
Julkaisija: Näkemisen ja silmäterveyden toimiala

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala ry ja Lääkäripalveluyritykset ry ottavat kantaa silmäterveyden palvelujen ja hoidon valinnanvapauteen meneillään olevassa sote-uudistuksessa. Lausunnossa paneudutaan perus- ja erikoistason palveluyksikköjen toimintaa ja työnjakoa parantaviin toimenpiteisiin. Silmäterveyden järjestäminen erilliseksi palveluväyläksi suun terveydenhuollon tapaan sekä olemassa olevan valtakunnallisen palveluverkoston säilyttäminen tuovat monia hyötyjä.

Kannanoton mukaan perustason palveluyksiköiden kohdalla kaikkien silmäterveyden palveluiden tulee kuulua laajan valinnanvapauden piiriin. Asiakkaan pitää saada valita palvelut tuottava yksikkö ilman välikäsiä.

Silmälasimääräyksien ei jatkossakaan tule sisältyä silmäterveyden palveluihin, paitsi lääkinnällisen kuntoutuksen kyseessä ollessa. Erikoistason yksikössä asioidessa asiakkaalla tulee olla mahdollisuus valita laajemmat tai monipuolisemmat palvelut omalla kustannuksellaan.

Silmäterveyden palveluyksiköiden työnjaon sujuvuuteen ja taloudellisuuteen tulee kiinnittää huomiota. Lainsäädäntötoimin voidaan vähentää päällekkäisyyksiä ja hyödyntää terveydenhuollon ammattihenkilöiden osaaminen parhaalla mahdollisella tavalla vaarantamatta potilasturvallisuutta.

Silmien terveyteen sekä näkemiseen liittyvän palvelun ja hoidon laatua sekä saatavuutta voidaan merkittävästi parantaa hoitoketjuja selkeyttämällä. Paitsi ennaltaehkäisevästä työstä, säästöjä syntyy varhaisesta silmäsairauksien tunnistamisesta ja hoitoonohjauksesta.

”Sote-uudistus tarjoaa tilaisuuden muuttaa näkemisen ja silmäterveyden palvelu asiakaskeskeiseksi. Hajallaan olevat palvelut eivät ole kenenkään etu”, sanoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast. ”Sujuva yhteistyö takaa palveluintegraation, joka paitsi kaventaa suomalaisten hyvinvointi- ja terveyseroja, myös pienentää yhteiskunnan kannettavaksi tulevia kustannuksia. Laaja valinnanvapaus ja silmäterveyden käsittely kokonaisuutena suun terveydenhuollon lailla mahdollistavat resurssien parhaan mahdollisen käytön”, Tast sanoo.

Koko kannanotto on luettavissa osoitteessa naery.fi. 

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Panu Tast, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry, p. 040 5422227, panu.tast@naery.fi
Toiminnanjohtaja Ismo Partanen, Lääkäripalveluyritykset LPY ry, p. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi

Liitetiedostot

Seuraa meitä:

naery.fi
Facebook
Twitter
LinkedIn

Näkemisen ja silmäterveyden toimiala (NÄE ry) syntyi keväällä 2016, kun optikkoliikkeet ja yksityiset silmäklinikat sekä niitä palvelevat maahantuojat ja tukkukaupat yhdistivät voimansa. NÄE ry vastaa toimialan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta edunvalvonnasta, hoitaa alan viestintää sekä tuottaa tutkimustietoa ja koulutusta. Jäsenyritykset muodostavat yli 80 % toimialan liikevaihdosta. Yritysten lisäksi järjestöön kuuluu näkemisen ja silmäterveyden ammattilaisia kouluttavia oppilaitoksia ja heitä edustavia yhdistyksiä. NÄE ry on Kaupan liiton ja Suomen Yrittäjien toimialajärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs