Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Vaivaako selkäkipu, nivelrikko tai osteoporoosi?

Suomen Tule ry

Vaivaako selkäkipu, nivelrikko tai osteoporoosi?

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2013 klo 09:28
Julkaisija: Suomen Tule ry

Suosittu Vastaisku vaivoille -luentokiertue ennaltaehkäisee liikuntaelinten vaivoja

Vuosina 2011 ja 2012 suuren suosion saaneet Vastaisku vaivoille -yleisöluennot tavoittavat tänä vuonna jälleen 40 paikkakuntaa eri puolilla Suomea. Luennoilla käsitellään monipuolisesti tuki- ja liikuntaelinten ongelmia, kuten selkä- ja nivelvaivoja sekä osteoporoosia. Tarkoituksena on herättää ihmiset itse huolehtimaan liikuntaelintensä kunnosta, ennaltaehkäisemään vaivoja ja vammoja sekä tarttumaan ripeästi jo ilmenneiden ongelmien hoitamiseen.

Luentokiertueen järjestävät Huoltoliitto ry, Invalidiliitto ry, Suomen Nivelyhdistys ry, Suomen Osteoporoosiliitto ry, Suomen Selkäliitto ry ja Suomen Tule ry yhteistyössä. Luentokiertueen mahdollistaa RAY:n tuki.  

Luentokonsepti syntyi järjestöjen yhteistyönä

Järjestöyhteistyönä käynnistetyt Vastaisku vaivoille -luennot ovat onnistuneet yli odotusten: salit ovat täyttyneet ja yleisön kommentit ovat olleet erittäin positiivisia. Jotta luentokonseptia voitaisiin tarpeen mukaan jalostaa, luentoyleisöltä on kerätty järjestelmällisesti palautetta. Pääosin palaute on ollut kiittävää ja vastaavia luentotilaisuuksia on toivottu lisää. Tässä muutama poiminta palautelomakkeiden vapaista kommenteista:

”Hyvä, että järjestetään tällaisia yleisöluentoja, joihin ihmisillä on matala kynnys tulla.”

”Tämä luento aktivoi entistä enemmän liikkumaan ja katsomaan ruokalautasta.”

”Miten saataisiin nuoret näihin tilaisuuksiin – kunpa heille menisi perille tieto ennaltaehkäisyn, elämäntapojen, ravinnon ym. tekijöiden merkityksestä.”

”Hienoa toimintaa, ennaltaehkäisy on niin tärkeää.”

Harkiten laadittu luentomateriaali on pitänyt huolen siitä, että luentojen pääviestit ovat olleet eri paikkakunnilla samat. Kuulijat saavat luentomateriaalin mukaansa vihkosena, jossa on tilaa myös omille muistiinpanoille. Luennoijiksi on pyydetty paikallisia tuki- ja liikuntaelinasioiden asiantuntijoita, useimmiten fysioterapeutteja tai lääkäreitä.

Luentokiertueen suunnittelu ja toteutus on vahvistanut järjestöjen ja niiden paikallisyhdistysten välistä yhteistyötä. Luennoilla yleisöä palvellaan varsinaisen tietosisällön lisäksi esittelemällä paikallisyhdistysten ja -osastojen tarjoamia vertaistuki- ja toimintamahdollisuuksia.

Suurin osa tänä vuonna järjestettävistä luennoista pidetään uusilla paikkakunnilla, jotta itsehoitoon ja oman kunnon vaalimiseen kannustava tieto tavoittaisi mahdollisimman monia uusia ihmisiä eri puolilla maata.

Keväällä 2013 järjestettävien luentojen aikataulu löytyy liitteenä olevasta pdf-tiedostosta.

Ajantasaiset tiedot luennoista löytyvät myös osoitteesta www.vastaiskuvaivoille.fi.

Ehkäise, tunnista ja hoida ajoissa

Tuki- ja liikuntaelinten (tule) oireet ja sairaudet sekä niiden aiheuttama heikentynyt toimintakyky ovat yksi kansanterveytemme suurimmista ongelmista. Eri asteisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja ilmenee joka kuukausi joka kolmannella suomalaisella aikuisella eli noin 1,7 miljoonalla henkilöllä. Yli miljoonalla suomalaisella
on jokin pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinsairaus (tules).

Tule-sairaudet ovat suomalaisten yleisin syy lääkärissä käyntiin ja eniten työstä poissaoloja aiheuttava sairausryhmä. Ne ovat myös toiseksi yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Yhteiskunnalle ne maksavat kaikkiaan yli 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Tule-sairaudet ovat siis kallis, ja väestön yhä ikääntyessä myös kasvava kansanterveysongelma.
Niiden vähentämiseksi voidaan kuitenkin tehdä paljon, kuten Vastaisku vaivoille -luennot todistavat.

Lisätietoja Vastaisku vaivoille -luentokiertueesta:
Suomen Nivelyhdistys ry, toiminnanjohtaja Jyrki Laakso, p. 044 5544 555, jyrki.laakso@niveltieto.net

8.4.2013 alkaen myös:
Suomen Tule ry, Merja Lartamo, p. 041 435 0103 tai 09 3487 0833

                                                   

 

 

Liitetiedostot

Suomen Tule ry on tuki- ja liikuntaelinten terveyden ja sairauksien alalla toimivien kuuden kansalais- ja potilasjärjestön, seitsemän tule-alan ammattilaisjärjestön, yhden säätiön ja yhden tutkimus- ja asiantuntijalaitoksen valtakunnallinen yhteistyöjärjestö. Suomen Tulen kansalais- ja potilasjärjestöissä on yli 100 000 jäsentä. Suomen Tule ry:n tavoitteena on edistää tuki- ja liikuntaelinten terveyttä lisäämällä tietoa ja tietoisuutta tuki- ja liikuntaelinten terveyden ja sen ongelmien merkityksestä yksilöille, väestölle ja yhteiskunnalle sekä mahdollisuuksista parantaa tuki- ja liikuntaelinten terveyttä ja toimintakykyä ja vähentää niiden sairauksia ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen keinoin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs