Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tutkimus: Kansalaiset eivät usko sote-uudistukseen

Tutkimus: Kansalaiset eivät usko sote-uudistukseen

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2015 klo 13:42
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Kansalaisista 61 prosenttia ei usko siihen, että valmisteilla olevalla sote-palvelurakenneuudistuksella voidaan parantaa kotikunnan terveyspalveluja. Vain 14 prosenttia pitää melko tai erittäin todennäköisenä sitä, että sote-uudistuksella pystytään parantamaan kotikunnan terveyspalveluja.

Tulos käy ilmi Aula Researchin loka-marraskuussa toteuttamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin kansalaisten mielipiteitä terveydenhuollon nykytilasta, kehittämistarpeista ja sote-uudistuksen toteuttamisesta.

– Sote-uudistukselle on asetettu suuria toiveita. Terveyspalveluiden saatavuus erityisesti perusterveydenhuollossa on erittäin huono. Peräti 80 prosenttia suomalaisista asuu kunnissa, joissa ei pääse lääkäriin kahden viikon kuluessa ajan varaamisesta, kertoo Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi.

– Kansalaiset eivät usko sote-palvelurakenneuudistuksen pystyvän vaikuttamaan sille asetettujen keskeisten tavoitteiden, kuten palvelujen saatavuuden parantamiseen. Ymmärrän huolen, sillä uudistuksessa muutetaan lähinnä hallinnon rakenteita, eikä uudisteta palvelutuotantoa ja tuotantotapoja, Järvi kommentoi teetetyn tutkimuksen tuloksia.

Tutkimuksen mukaan kansalaiset seuraavat varsin aktiivisesti sote-uudistukseen liittyvää uutisointia. Aktiivisesti uudistusta ilmoittaa seuraavansa joka viides ja jonkin verran kaksi kolmesta. Tutkimukseen vastanneista viidennes ei seuraa sote-uudistukseen liittyvää uutisointia.

– Peräti 74 prosenttia vastanneista kansalaisista on huolestuneita alueensa terveyspalveluiden tulevaisuudesta. Tulos ei ole mikään yllätys, koska myös asiantuntijat ja kuntapäättäjät ovat samalla tavalla huolestuneita ja eivätkä usko nykyisen sote-uudistuksen tilannetta parantavan, toteaa Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

– Tutkimuksen tulos viestii siitä, että sote-uudistuksen nykyinen valmistelu ei herätä luottamusta kansalaisten keskuudessa, arvioi tutkimuksen tuloksia Terveydenhuollon palveluntuottajat ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Leinonen. 

Tutkimuksen toteutti Aula Research Terveyspalvelualan Liiton, Lääkäripalveluyritykset ry:n ja Terveydenhuollon palveluntuottajat ry:n toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi yli 2000 yli 18-vuotiasta mannersuomalaista.

 

Lisätietoja:

Hanna-Kaisa Järvi
toimitusjohtaja
Terveyspalvelualan liitto
p. 040 754 7728

Ismo Partanen
toiminnanjohtaja
Lääkäripalveluyritykset ry
p. 040 518 5799

Eveliina Leinonen
toiminnanjohtaja
Terveydenhuollon palveluntuottajat ry
p. 044 511 4411

Melina Mäntylä
tutkija
Aula Research Oy
p. 040 821 7842

Liitetiedostot


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs