Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Taidetta, tiedettä, taloutta ja tulevaisuutta Heurekassa

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Taidetta, tiedettä, taloutta ja tulevaisuutta Heurekassa

Tiedote.
Julkaistu: 04.03.2014 klo 08:49
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedekeskus Heurekassa tapahtuu:

 

Aino Suomisen Avaruusmatka-taidenäyttely avautuu 6.3.

Helsingin yliopiston Studia Generalia –sarjan lähetykset jatkuvat 6.3.

Nuorten parlamentti kokoontuu pohtimaan tulevaisuuden metropolia 7.-9.3.

Tietokirjailija Markus Hotakainen vie kuulijansa Marsiin 8.-9.3.

Tutkija Sini Merikallio kertoo aurinkopurjeen mahdollistamasta avaruusmatkailusta 13.3.

Kansainvälisenä planetaariopäivänä 16.3. erityisohjelmaa jättikuvulla

Mielen hyvinvoinnin teemapäivänä 16.3. aiheina ovat uni ja hyvinvointi

 

 

Aino Suomisen Avaruusmatka-näyttely on esillä Heurekan aulassa 6.3. - 20.3.

-Maalauksieni lähtökohtana on usein luonto, jonka tuntematon ja mystinen maailma antaa mielikuvitukselle vallan. Silloin rajana ei ole meren syvyys eikä edes taivaan korkeus, Suominen sanoo.
Taidenäyttelyyn on vapaa pääsy.

 

 

Studia Generalia 6.3.: Tiede, talous ja tulevaisuus

Helsingin yliopiston Studia Generalia –luento näytetään Heurekan auditoriossa suorana lähetyksenä 6.3. kello 17.00-19.00. Tämän kevään teemana on Eurooppa, ja illan aiheena Tiede, talous ja tulevaisuus.

Puhujina ovat:
Johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja, Suomen Pankki: Euroopan talous, riskejä ja mahdollisuuksia. 
Professori Kari Enqvist: Tieteen ja teknologian Eurooppa.
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii professori Sari Lindblom-Ylänne

Auditorio Virtasessa on paikkoja 220 ensimmäiselle, ja luennolle on vapaa pääsy.

 

 

Nuorten parlamentti EUSP kokoontuu pohtimaan tulevaisuuden metropolia 7.-9.3.

Nuorten parlamentti -tapahtumassa 70 iältään 16–19-vuotiasta nuorta kokoontuu Heurekaan keskustelemaan pääkaupunkiseudun tulevaisuuteen vaikuttavista asioista kuten liikkumisesta, demografiasta, digitaalisesta verkottumisesta, kestävästä kehityksestä ja koulutuksesta.
Kolmipäiväisen tapahtuman päätteeksi nuoret esittävät julkilausumansa Vantaan kaupunginvaltuuston salissa ja valitsevat keskuudestaan viisi nuorta edustamaan Suomea Kööpenhaminan lopputapahtumaan, jonne kokoontuu nuoria koko Euroopasta. Julkilausumat julkaistaan Heurekan verkkosivuilla sunnuntaina tapahtuman päätteeksi.
Sinun metropolisi 2020 -teemalla kulkeva tapahtuma on osa eurooppalaista European Student Parliaments -sarjaa. Projektia koordinoi berliiniläinen Wissenschaft im Dialog ja sen tukijana on Robert Bosch Foundation.

 

 

Erityisesityksiä Mars-planeetasta 8. ja 9.3.
Tietokirjailija Markus Hotakainen kertoo ihmiskuntaa jo kauan kiehtoneesta punaisesta planeetasta. Kun kaukoputket kehittyivät, Marsissa nähtiin aivan selvästi älyllisten olioiden rakentamia kastelukanavia. Nyt tiedetään toisin: älyllistä elämää siellä on vasta, kun ihminen sinne laskeutuu. Se voi tapahtua hyvinkin pian...
Matkalla Marsiin -esitykset pidetään Tiedettä pallolla -kohteella. Se sijaitsee Heurekan näyttelyalueella, ja kuuntelemaan ovat tervetulleita kaikki näyttelylipun ostaneet. Esitys kestää noin 40 minuuttia ja sopii hyvin koko perheelle. Lopuksi Mars-asiantuntijalta voi kysellä lisää planeettaan liittyvistä asioista.

Esiintymisjat: 8.3. kello 12.30 ja 15.00 sekä 9.3. kello 12.30.

 

 

Heureka-luennolla planetaariossa 13.3. koetaan avaruusmatkailun tulevaisuus

Tutkija Sini Merikallio: Aurinkopurjeella avaruudessa – suomalainen sähköpurje siivittää tulevaisuuden tutkimusmatkailua

Heureka-luento pidetään torstaina 13.3. kello 18 planetaariossa. Vapaa pääsy. Paikkoja on 135, ja maksuttomia lippuja aletaan jakaa kello 17.30. Heureka-luennot ovat huikeita audiovisuaalisia esityksiä. Niillä käytettävien erikoisefektien vuoksi luentoja suositellaan aikuisille ja vanhemmille lapsille. Luennon jälkeen kello 19-20 kuulijat pääsevät tutustumaan maksutta myös Heurekan näyttelyihin.

-Maa-planeetta tarjoaa asukeilleen melko mukavan täysihoidon kiitäessään avaruuden halki. Toista on Marsissa, jonka olosuhteet ovat ihmiselle vallan vihamieliset, sanoo tutkija Sini Merikallio Ilmatieteen laitokselta. Hän pääsi kokeilemaan marsilaisia hankaluuksia Utahin autiomaassa järjestetyssä kokeessa.

Nyt Merikallion pitämällä Heureka-luennolla kiidetään planetaarion suomin mahdollisuuksin Marsiin ja Uranukseen asti. Samalla nähdään valtaisat aurinkotuulipurkaukset, jotka tuottavat kaiken energian, jonka Suomessa kehitetty aurinkopurje tarvitsee. Enää ei siis tankki tyhjene kesken avaruusmatkan.

-Sähköpurjeella voisi olla tutkimusmatkailun lisäksi muutakin käyttöä. Jopa sellaista, joka saattaisi tulevaisuudessa estää melkoisia katastrofeja. Olemme nimittäin laskeneet, että aurinkopurjeen tekniikka voisi soveltua Maata kohti syöksyvien asteroidien hinaamiseen harmittomammille radoille.

Sini Merikallion matkassa päästään myös tutustumaan suurelta osalta suomalaisista koostuvan opiskelijaryhmän kehittämään kasvihuoneeseen, joka pärjäisi Marsin olosuhteissa. Lisäksi perehdytään karhukaisten käyttäytymiseen ja nähdään Kimi Räikkösen nopeuden suhteellisuus.

Puoli tuntia ennen luentoja ja niiden jälkeen kävijät voivat tehdä mittauksia Vaisalan ilmankosteus- ja hiilidioksidimittareilla. Samaa huipputeknologiaa löytyy Mars-mönkijä Curiosityn laitteistosta.

 

 

Kansainvälinen planetaariopäivä 16.3.

Sunnuntaina 16.3. on tilaisuus päästä näkemään aiempia planetaarion suosikkielokuvia ja uusia lyhytelokuvia. Kansainvälisen planetaariopäivän kunniaksi planetaariossa on erityisohjelmaa aamusta iltaan, ja kaikkiin elokuviin on vapaa pääsy. Etukäteen ei jaeta lippuja, vaan kuhunkin esitykseen pääsee 135 ensimmäistä. Kaikki elokuvat ovat suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä, ja osa myös venäjänkielisiä.
Esitysaikataulu:

Klo 11.00 Kaluoka’hina – lumottu riutta

Klo 11.45 Matkalippu maailmankaikkeuteen

Klo 12.30 Kaksi pientä lasinpalaa

Klo 13.15 Zula-partio ja suuri sääkeikkailu

Klo 14.00 Kosmiset törmäykset

Klo 15.00 Elämää etsimässä: olemmeko yksin?

Klo 16.00 Mustat aukot – matka tuntemattomaan

Klo 17.00 Lyhytelokuvia: Valon varjopuoli, Crossing Worlds, Kilpisjärvellä

 

 

Mielen hyvinvoinnin teemapäivä sunnuntaina 16.3.

Teemana uni ja hyvinvointi

12.00-16.00 Tule testaamaan itsesi ja saa tietoa omista vahvuusalueistasi työmuistin, tunteiden tunnistamisen, päättelykyvyn ja toiminnanohjauksen alueilla.  Paikalla psykologi Katarina Meskanen ja/tai psykiatrian professori, LT Jesper Ekelund, Helsingin Yliopiston psykiatrian laitoksen tutkimusryhmästä.

Naistenlehtien ja netin testaukset - harmitonta hömppää vai ei? Kokeile testejä yhdessä psykiatri Jouni Wilskan kanssa.

Mikä voimaannuttaa sinut –kysely

13.00-14.00 Paneelikeskustelu auditoriossa unen merkityksestä hyvinvoinnille:

Tuuli Viranta-Naulapää, PSM, Certified Business Coach, työnohjaaja ja johtava työterveyspsykologi, Terveystalo Otaniemi

Tiina Paunio, professori, Helsingin yliopiston psykiatrian osasto

Anna-Mari Aronen, uniterapeutti, Helsingin uniklinikka/Uniliitto ry

14.30-15.00 Miten löydän hyvän unen? Tietoisku ja käytännön vinkkejä. Tuuli Viranta-Naulapää, Terveystalo

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Yhteistyössä Terveystalo, Työsuojelurahasto ja Heureka.

 

 

Määränpäänä Mars –näyttely on avoinna 23.3. saakka. Heurekan näyttelyihin on normaalit pääsylippuhinnat.

 

Lisätietoja:

Tapahtumapäällikkö Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi, puh. 040 9015375

Tapahtumatuottaja Siina Vasama, siina.vasama@heureka.fi, puh. 040 9015260

Muutokset tapahtumatietoihin ovat mahdollisia. Kaikki tapahtumat: www.heureka.fi/tapahtumat
Heurekan tapahtumatoimintaa tuetaan veikkausvoittovaroin.

 

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin noin 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs