Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomen Nivelyhdistys ry:n julkilausuma Tule-parlamentissa: Kuntien on tarjottava maksuttomat uimahalli- ja kuntosalikäynnit yli 68-vuotiaille kuntalaisille

Suomen Tule ry

Suomen Nivelyhdistys ry:n julkilausuma Tule-parlamentissa: Kuntien on tarjottava maksuttomat uimahalli- ja kuntosalikäynnit yli 68-vuotiaille kuntalaisille

Tiedote.
Julkaistu: 08.11.2011 klo 10:41
Julkaisija: Suomen Tule ry

Tuki- ja liikuntaelinjärjestöjä ja terveydenhuollon päättäjiä koolle kutsunut Tule-parlamentti vetosi päättäjiin. Kuntien on järjestettävä ikäihmisille subventoituja liikuntapalveluja.

Perjantaina 4.11. Helsingin Musiikkitalolle kokoontui 120 järjestöjen ja terveydenhuollon vaikuttajaa keskustelemaan tuki- ja liikuntaelinterveyden haasteista kansallisella tasolla.

Tule-sairauksien tehokkainta hoitoa on ennaltaehkäisy, jossa keskeisimmällä sijalla on liikunta. Tiedosta toimintaan on pitkä matka, joten Tule-parlamentissa haettiin myös konkreettisia ratkaisuja, kuinka tule-ongelmia voitaisiin vähentää.

Koko parlamenttiväki kannatti Suomen Nivelyhdistys ry:n edunvalvontaryhmän esittämää julkilausumaa, jonka mukaan kuntien tulisi Espoon kaupungin esimerkkiä noudattaen kustantaa uimahalli- ja kuntosalivuorot yli 68-vuotiaille kuntalaisille.

Suomen Nivelyhdistyksen edunvalvontatyöryhmän julkilausuma Tule-parlamenttissa

Ikäihmisten kuntoutukseen on kiinnitettävä erityistä ja entistä suurempaa huomiota.

Parhaat tulokset ja suurimmat säästöt saavutetaan ennaltaehkäisevällä terveyttä edistävällä työllä. Tämän vuoksi myös muiden Suomen kuntien olisi järkevää noudattaa Espoon kaupungin hyvää esimerkkiä: mm. Espoo on jo taannut yli 68-vuotiaille maksuttomat uimahalli- ja kuntosalikäynnit.

Esitämme, että kaikissa Suomen kunnissa siirryttäisiin tähän tehokkaasti terveyttä edistävään käytäntöön niin, että kaikki yli 68-vuotiaat saisivat vähintään maksuttoman sisäänpääsyn uimahalleihin. Tarvittaessa maksuttomat sisäänpääsyt voisi rajata vain tietyille uimahallivuoroille, esimerkiksi tuki- ja liikuntaongelmista kärsiville erittäin hyvin soveltuviin vesijuoksuun tai vesivoimisteluun.

Lihaskuntoa ja tasapainoa parantava liikunta vähentää tutkitusti ikäihmisten kaatumisia ja sen myötä esimerkiksi lonkkamurtumia. Vesiliikuntavuorojen ohella kuntien kannattaisikin kustantaa ikäihmisille myös kuntosalivuoroja. Tämä on ikäihmisille erittäin tärkeää, jotta mahdollisimman moni heistä aktivoituisi omatoimisesti hoitamaan kuntoaan ja siten lisäämään hyvinvointiaan, samalla säilyttäen toimintakykynsä ja välttäen laitoshoidon mahdollisimman pitkään. Mikäli yhä useampi ikäihminen pystyy liikkumalla hoitamaan kuntoaan ja toiminnallisuuttaan, tarjoutuu kuntien alati kiristyvälle taloudelle myös mahdollisuus hillitä sosiaali- ja terveydenhuollon kulujen kasvua.

Tule-parlamentissa keskityttiin teemaan kuntoutus – jos työnantajat ja työntekijät pystyvät asennemuutokseen, voisi työ olla osa kuntoutusta

Suomen Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n koordinoima Tule-parlamentti järjestettiin nyt neljännen kerran, ja tällä kertaa parlamentaarinen työskentely keskittyi teemaan kuntoutus.

Tule-sairauksien kuntoutuksen yleinen ongelma on, että kuntoutuksen saaminen ajoissa, ennen sairauden pahenemista ja kroonistumista, toteutuu nykyisessä monikanavaisessa kuntoutusjärjestelmässä harvoin. Varhain saatu kuntoutus tuottaisi kuitenkin parhaat tulokset.

Tule-parlamentissa todettiin, että tarvittaisiin sekä työnantajien että työntekijöiden asennemuutosta: tule-ongelmaiset pystyisivät usein tekemään töitä osa-aikaisesti, jolloin työ voisi toimia osana kuntoutumisprosessia. Lain suomaa oikeutta osasairauspäivärahaan tulisikin käyttää paljon nykyistä enemmän osana tule-vaivoista kuntoutumista.

Faktat tule-vaivoista

1,7 miljoonaa suomalaista kärsii erilaisista tuki- ja liikuntaelinsairauksista (tules), ja mielenterveysongelmien rinnalla tule-sairaudet ovat yleisin sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden syy. Tule-vaivat kroonistuvine kipuineen aiheuttavat paljon inhimillistä kärsimystä ja yhteiskunnalle useiden miljardien eurojen vuotuiset kustannukset. Väestön ikääntyessä tule-ongelmien taakka kasvaa.

Lisätietoja:

Prof. emeritus, Suomen Tule ry:n pääsihteeri Ilkka Vuori, p.040 867 7707, ilkkavuori@kolumbus.fi
Suomen Tule ry:n puheenjohtaja Hilkka Riihimäki, riihimakih@gmail.com
Suomen Nivelyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jyrki Laakso, p. 044 5544 555, jyrki.laakso@niveltieto.net

Suomen Nivelyhdistys ry tiedottaa, neuvoo ja tukee edistääkseen nivelongelmaisten ihmisten sosiaaliturvaa, hoitoa, kuntoutusta, palveluita ja elinoloja. Yhdistys haluaa lisätä jäsentensä ja alan ammattilaisten tietoutta etenkin nivelrikosta ja tekonivelistä ja tuoda niihin liittyviä ongelmia yhteiskunnan päättäjien tietoon. Keskeiset toimintamuodot ovat edunvalvonta, tiedotus ja vertaistuki. Lisätietoja: www.niveltieto.net, p. 09 271 2312.

 

Suomen Tule ry on tuki- ja liikuntaelinten terveyden ja sairauksien alalla toimivien kuuden kansalais- ja potilasjärjestön, seitsemän tule-alan ammattilaisjärjestön, yhden säätiön ja yhden tutkimus- ja asiantuntijalaitoksen valtakunnallinen yhteistyöjärjestö. Suomen Tulen kansalais- ja potilasjärjestöissä on yli 100 000 jäsentä. Suomen Tule ry:n tavoitteena on edistää tuki- ja liikuntaelinten terveyttä lisäämällä tietoa ja tietoisuutta tuki- ja liikuntaelinten terveyden ja sen ongelmien merkityksestä yksilöille, väestölle ja yhteiskunnalle sekä mahdollisuuksista parantaa tuki- ja liikuntaelinten terveyttä ja toimintakykyä ja vähentää niiden sairauksia ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen keinoin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs