Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomalaisissa juhlissa ei maksa juhli /Maksaviikko 9.–14.5.

Munuais- ja maksaliitto

Suomalaisissa juhlissa ei maksa juhli /Maksaviikko 9.–14.5.

Tiedote.
Julkaistu: 03.05.2016 klo 07:42
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Suomalaisten alkoholijuhlakauden avasi vappu. Kevään juhlakimaran jälkeen alkaa grillikausi. Kun kesä hellii, niin maksa kärsii. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maksaviikolla 9.–14.5. että alkoholinkäytön vähentäminen on maksasairauksien parasta ennaltaehkäisyä.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Joka viikonloppu toistuva kertajuominen aiheuttaa pysyviä haittoja nopeasti, jopa kuukausissa. Maksa ei toisaalta iloitse päivittäisestä tissuttelusta yhtään enempää. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on pahasta. Miehillä jo 14 ja naisilla 7 alkoholiannosta viikossa lisää riskiä maksan vahingoittumiseen. Iäkkään maksa kestää alkoholia työikäistä vähemmän.

Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon eli alkoholihepatiittiin ja pahimmillaan maksakirroosiin. Runsaasta kertajuomisesta maksa toipuu yleensä muutamassa päivässä, jos se on ennestään terve. Jos jo sairastaa edennyttä maksasairautta, esim. maksakirroosia, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen ja maksasolujen turpoamista. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

Munuais- ja maksaliitto viettää Maksaviikkoa 9.–14.5. Tietoa maksasairauksien ennaltaehkäisystä jaetaan 12 paikkakunnalla. Lisätietoja www.maksa.fi/maksaviikko. Viikon kunniaksi Mahtimaksa-kampanja www.mahtimaksa.fi saa jatkoa. Uudella videolla Mahtimaksa kohtaa viinan kirot. Videon voi katsoa jo nyt Youtubessa https://youtu.be/398EQ4PLfyg.

Alkoholi vaarantaa 500 000 suomalaisen terveyden

Alkoholin kokonaiskuulutus on pysynyt melko tasaisena tai jopa hieman vähentynyt viimeisen 10 vuoden aikana. Se on silti merkittävin työikäisten kuolemien aiheuttaja.

– Arvion mukaan alkoholinkäyttö on terveysriski jopa 500 000 suomalaiselle. Terveydenhuollon asiakkaista miehistä 20 prosenttia ja naisista 10 prosenttia on alkoholin ongelmakäyttäjiä, kertoo LT, professori Hannu Alho Helsingin yliopistosta.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että jos epäilee käyttävänsä liikaa alkoholia, hoitoon kannattaa hakeutua ajoissa. Liian usein palveluiden puuttuminen tai alkoholin käyttöön liittyvä häpeä voi estää avun hakemisen.

– Humalahakuinen juominen on Suomessa hyväksyttyä, mutta jos juominen riistäytyy käsistä, niin ymmärrys loppuu. Taustalla olevaa elämäntilannetta ei osata ottaa huomioon. Kukaan ei valitse ryhtyvänsä alkoholiongelmaiseksi, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

– Vain pieni osa alkoholiriippuvuutta sairastavista saa tehokasta hoitoa. Jopa terveydenhuollossa toimivat ammattilaiset pitävät sairautta itseaiheutettuna ja suhtautuvat epäilevästi hoidon tehoon, Alho paljastaa.

Alkoholin aiheuttamiin haittoihin tulisi puuttua jo ennen niiden syntyä. Valistuksen ja saatavuuden rajoittamisen lisäksi varhainen puuttuminen sekä kaikille avoimet matalankynnyksen palvelut ja hoito ovat avainasemassa alkoholinkäytön vähentämiselle.

Lisätietoja:
Hannu Alho
LT, professori, Helsingin yliopisto
040 582 3339

Hanna Eloranta
Kehittämispäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
050 3715 933
hanna.eloranta@muma.fi

Lisätietoja maksakampanjasta:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 649
petri.inomaa@muma.fi

Mahtimaksa vastaan alkoholi

Mahtimaksan oma piirrosvideo ilmestyy osoitteessa www.mahtimaksa.fi. Katso jo nyt https://youtu.be/398EQ4PLfyg miten Mahtimaksan käy alkoholin kurimuksessa:

Työtahti on ollut jo pitkään tiukka. Maksa on paiskinut hommia urakalla. Kuin huomaamatta harjakaisten maljoittelusta tulee päivittäistä naukkailua. Mutta tissuttelun tulos ei olekaan rentoutus, vaan jatkuva alkoholinkäyttö rasvoittaa maksaa. Jos juominen jatkuu, maksa tulehtuu ja urakka vesittyy maksakirroosiin.

Viime hetkellä apuun rientää elintapojen muutos: Korkki menee kiinni ja pullot lentävät roskiin. Korjausliike toimii. Maksa toipuu, kun alkoholinkäyttö loppu. Kaupan päälle puntarin lukema putoaa.  Maksa saattaa taas jatkaa aherrustaan: myrkkyjen hajotusta, sokerin ja rasvan varastointia, proteiinin tuottamista ja sapen eritystä.

– Nyt korkki kiinni ja pullot piiloon, kannustaa elimistön monitaituri.

Maksaviikko 9.–14.5.2016

Munuais- ja maksaliitto on huolissaan suomalaisten maksoista. Maksaviikolla 9.–14.5. tietoa maksasairauksien ennaltaehkäisystä jaetaan 12 paikkakunnalla yleisöluennoilla, tietoiskuissa ja tapaamisissa. Lisätietoja viikosta www.maksa.fi/maksaviikko.

Helsinki 9.5. klo 17.30 Mitä on hyvä tietää maksasta?
Professori Hannu Alho, gastroenterologi Perttu Arkkila, professori Mika Salminen THL. Biomedicum, Luentosali 2, Haartmanninkatu 8, Helsinki.

Imatra 10.5. klo 17.30 Ruoka, lääkkeet ja maksa.
Gastroenterologi Tarmo Koivisto. Imatran kaupungintalon valtuustosali, Virastokatu 2, Imatra.

Hämeenlinna 10.5. klo 18 Miten ehkäistä maksasairauksia?
Gastroenterologi Juha Laaksonen. Hämeenlinnan pääkirjaston musiikkisali, Lukiokatu 2, Hämeenlinna.

Jyväskylä 11.5. klo 18 Elintärkeä maksa.
Osastonylilääkäri Markku Peräaho. Jyväskylän kansalaisopisto, luentosali 1, Vapaudenkatu 39–41, Jyväskylä.

Kokkola 11.5. klo 18 Maksasairaudet kansantauti?
Luennoi osastonylilääkäri Ilkka Vihriälä. Kokkolan kaupunginkirjaston Hongell-sali Isokatu 3, Kokkola.

Salo 12.5. klo 18 Maksailta
Erikoislääkäri Karri Utriainen. Salon SYTY, Helsingintie 6, Salo.

Munuais- ja maksaliiton jäsenyhdistykset järjestävät tietoiskuja ja tapaamisia maksasairauksista omilla alueillaan:

Joensuu 10.5. klo 15.30 Kahvilatreffit. Kahvila Kauppaneuvos, Taitokortteli, Koskikatu 1, Joensuu.
Kajaani 11.5. klo 11–13 Tietoiskuja. Kajaanin Prisma, Veturitie 1, Kajaani.
Seinäjoki 12.5. klo 10–14 Mahtimaksa-tietoiskuja. Seinäjoen keskussairaalan Y-talon aula, Hanneksenrinne 7, Seinäjoki.
Tampere 14.5. klo 10–13 Mahtimaksa-tietoiskuja. Koskikeskus, Tampere.
Lahti 18.5. klo 10–15 Mahtimaksa-esitepöytä, Päijät-Hämeen keskussairaala, gastron poliklinikka.
Lahti 18.5. klo 18 Maksatreffit. Kahvila Karinranta, Satamakatu 9, Lahti.

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs