Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Simulaatiolla voidaan välttää potilasvahinkoja ja parantaa potilasturvallisuutta

Suomen sairaanhoitajaliitto

Simulaatiolla voidaan välttää potilasvahinkoja ja parantaa potilasturvallisuutta

Tiedote.
Julkaistu: 03.04.2013 klo 09:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Terveydenhuollon opetus on muuttunut viime vuosina nopeasti teknologian tarjoamien uusien harjoitteluvälineiden myötä. Simulointia hyödynnetään uutena opetusmenetelmänä ammattikorkeakouluissa, sairaaloissa ja yliopistoissa. Simulaatio-opetus perustuu tärkeään eettiseen ja potilasturvallisuuden periaatteeseen: potilaalla ei pidä harjoitella.

Nyt julkistettu Simulaatio-oppiminen terveydenhuollossa on ensimmäinen suomenkielinen simulaatiokoulutuksen käsikirja. Kotimaisten asiantuntijoiden lisäksi sen sisällöstä vastaavat korkean tason osaajat Saksasta, Ruotsista ja Tanskasta.

Ei enää ensimmäistä kertaa potilaalla

Saksalainen anestesiologian erikoislääkäri ja simulaatiokoulutuksen kehittäjä Marcus Rall toteaa kirjassa, että simulaatiokoulutuksen avulla voidaan vähentää kokemattomuuden tai käytäntöjen puuttumisen aiheuttamia potilasvahinkoja. Hän näkee, että tulevaisuudessa terveydenhuollon ammattilaisten tulee simuloinnin avulla osoittaa hallitsevansa toimenpiteen, ennen kuin he suorittavat sen aidoilla potilailla. ”Ei enää ensimmäistä kertaa potilailla” on tärkeä perusperiaate nykyaikaisessa terveydenhuollon simulaatioharjoittelussa.

Simulaatio parantaa moniammatillista tiimityötä

Simulaatio-opetus terveydenhuollon koulutuksessa on Suomessa uutta. Se tarjoaa runsaasti etuja verrattuna perinteisiin koulutustapoihin: hoitotilanteita, kuten esimerkiksi elvytystä, harjoitellaan ryhmässä, ja osallistujat arvioivat omaa toimintaansa ja ryhmän kommunikointia varsin aidoissa olosuhteissa.

Simulaation avulla voidaan harjoitella erityisesti moniammatillista tiimityötä ja toisten ammattiryhmien tarpeiden ymmärtämistä kriittisissä tilanteissa. Keskeistä oppimisessa on tilanteiden jälkipuinti, jossa harjoittelijat ja ohjaajat ratkovat yhdessä ryhmän suoritusta.

Useimmat hoitovirheet johtuvat inhimillisistä tekijöistä. Simulaatiolla hoitoryhmät oppivat ennakoimaan tulevia ongelmia ja valmistautumaan odottamattomiin ja kriittisiin tilanteisiin. Ryhmät pystyvät parantamaan suoritustaan ja yhteistyötään niin, että mahdolliset hoitovirheet vähenevät.

Kirja sisältää tietoa oppimisesta ja ohjauksesta sekä käytännön esimerkkejä, miten simulaatioharjoituksia toteutetaan ja laitteita hankitaan. Kirjassa esitellään paitsi simulaation mahdollisuuksia myös sen rajoitteita niin yksittäisten taitojen kuin kokonaisten simulaatiokoulutustenkin näkökulmasta.

Kirjan ovat toimittaneet:
Per Rosenberg, LKT, professori (emer. anestesiologia), Helsingin yliopisto
Minna Silvennoinen, KM, kognitiotieteen tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto
Minna-Maria Mattila, sairaanhoitaja, opetushoitaja, HYKS, Helsinki
Jorma Jokela, FT, yliopettaja, Laurea ammattikorkeakoulu, Hyvinkää

Lisätietoja
Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi,
puh. 050 373 8602

Kirjan arvostelukappaleet
Mallu Salkonen, markkinointisuunnittelija, mallu.salkonen@fioca.fi, puh. 044 5290027

Kirjan tiedot
Simulaatio-oppiminen terveydenhuollossa
ISBN 978-951-8944-51-8
Fioca Oy, 2013
Nid. 219 sivua
69,50 eur.

Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea je edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Sairaanhoitajaliittoon kuuluu yli 51 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs