Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sexpo-säätiö: Lapsen pahoinpitelyn tulee aina olla rangaistavaa

Sexpo

Sexpo-säätiö: Lapsen pahoinpitelyn tulee aina olla rangaistavaa

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2016 klo 12:53
Julkaisija: Sexpo

Korkein oikeus on linjannut päätöksessään (31.3.), että ilman lääketieteellistä syytä tehtävä ympärileikkaus täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Päätöksessä kuitenkin todetaan, että ympärileikkauksen tekemisestä ei rangaista, mikäli se voidaan katsoa lapsen edun mukaiseksi ja molemmat vanhemmat puoltavat siihen ryhtymistä.

Sexpo-säätiö katsoo, että kaiken lapseen kohdistuvan pahoinpitelyn tulee aina olla rangaistavaa. Vanhempien toive lapsen sukupuolielinten silpomisesta ei saa koskaan ylittää lapsen perus- ja ihmisoikeuksia, joissa kehon koskemattomuus on yksi keskeisimmistä periaatteista. Jo olemassa oleva lainsäädäntö määrittää lapsen edun selväsanaisesti: lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolaki turvaavat lapsen oikeuden koskemattomuuteen ja turvalliseen kasvuympäristöön kaikissa olosuhteissa.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus asettaa lapsen hyvinvoinnin ja kehityksen vanhempien kulttuuristen oikeuksien edelle. Myös kuritusväkivallan kielto perustuu tälle periaatteelle. Vaikka lapsen ruumiillista kurittamista pidettiin pitkään suomalaiseen kulttuuriin kuuluvana kasvatuskeinona, kiellettiin se Suomessa jo 30 vuotta sitten. Nykyisin lainsäädäntö suojaa lasta luunapeilta ja tukistamiselta, mutta lapsen sukupuolielinten silpominen nähdään korkeimmassa oikeusasteessa lapsen edun mukaisena.

Sexpo-säätiö pitää tilannetta kestämättömänä ja lapsen oikeuksia rikkovana. Leikkaus on aina riski ja ympärileikkauksen tuottama vaurio on pysyvä. Sexpo-säätiön kanta on se, että lapsen liittäminen yhteisöön sukupuolielimille tehtävällä väkivallalla on eettisesti väärin sukupuolesta riippumatta.

Suomi on aiemmin toiminut lapsen oikeuksien edelläkävijänä kieltäessään kuritusväkivallan toisena maana maailmassa. Sexpo-säätiö katsoo, että Suomen tulisi rohkeasti edistää lapsen oikeuksien toteutumista ja asettaa 18 vuoden ikäraja kaikille ei-lääketieteellisille sukupuolielimiin kohdistuville leikkauksille.

Lisätietoja
Tiina Vilponen, viestintävastaava
050 363 2852, tiina.vilponen@sexpo.fi

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö. Koulutamme seksuaalineuvojia, -terapeutteja ja -kasvattajia sekä ylläpidämme seksuaalineuvontaa, johon tulee tuhansia yhteydenottoja vuosittain. Pyrimme siihen, että jokainen voisi toteuttaa seksuaalisuuttaan tyydyttävästi ja tasapainoisesti. Edistämme seksuaalisen vapauden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien toteutumista sekä rakennamme avointa ja myönteistä seksuaalikulttuuria. Kannatamme moniarvoista yhteiskuntaa, jossa seksuaalisuuden, sukupuolen ja ihmissuhteiden moninaisuus saa kukoistaa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs