Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sepelvaltimotauti pakottaa pysähtymään

Terveystalo

Sepelvaltimotauti pakottaa pysähtymään

Artikkeli.
Julkaistu: 29.02.2012 klo 08:51
Julkaisija: Terveystalo

Sepelvaltimotauti on yleisin sydänsairaus Suomessa. Viime vuosikymmenten aikana taudin ennaltaehkäisy on onnistunut hyvin ja erityisesti työikäisten miesten sepelvaltimotautikohtaukset ovat vähentyneet. Taudin määrä kokonaisuudessaan ei kuitenkaan ole vähentynyt, sillä ihmiset elävät vanhemmiksi. Lisäksi nuorista yhä suurempi osa on ylipainoinen ja kakkostyypin diabetes on lisääntynyt.

Sepelvaltimotautiin sairastuu vuosittain tuhansia suomalaisia. Tyypillisemmin tautiin sairastunut on yli 60-vuotias mies. Naisilla sairastumisen keskimääräinen ikä on estrogeenin suojaavasta vaikutuksesta johtuen 10 vuotta korkeampi.

- Vuonna 1972 käynnistyneen Pohjois-Karjala-projektin arvioidaan säästäneen neljännesmiljoonan ihmisen hengen ja tuoneen keskimäärin 10 elinvuotta lisää suomalaisille. Resepti oli yksinkertainen: tupakka ja kovat rasvat pois. Tämä tehosi etenkin työikäisiin miehiin, kertoo kardiologian erikoislääkäri Antti Saraste Terveystalo Turusta.

Sepelvaltimotaudissa valtimon seinämiin kertyy kolesterolia ja suonet ahtautuvat vähitellen. Tavallisin oire on puristava tai ahdistava rintakipu, joka alkaa usein fyysisen rasituksen aikana sydämen sykkeen kasvaessa. Kipu voi säteillä käsivarsiin, leukaperiin, lapaluiden väliin tai ylävatsaan. Yleensä kipu pakottaa pysähtymään ja ohittuu lepäämällä. Erityisesti naisilla rintakivun sijaan saattaa esiintyä pahoinvointia, hengenahdistusta tai väsymystä.

- Jos rintakipu kestää kauan tai aivan vähäinenkin fyysinen rasitus saa aikaan kivun, kannattaa hoitoon hakeutua kiireesti, Saraste neuvoo.

Terveelliset elämäntavat lääkkeeksi

Elämäntavoilla on suuri merkitys sepelvaltimotaudin kehittymiselle, mutta myös perimä vaikuttaa. Jotkut voivat sairastua tautiin jo nuorena, vaikka riskitekijöitä ei olisikaan. Taudin sairastumisen riskitekijöitä ovat diabetes ja liikalihavuus. Sepelvaltimotaudin kehittymistä edistävät tupakointi, kohonnut LDL-kolesterolin pitoisuus veressä sekä korkea verenpaine, joihin kaikkiin voi itse vaikuttaa elämäntavoillaan.

Säännöllinen liikunta on hyvä lääke moneen eri sairauteen, myös sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisyyn. Tutkimusten mukaan liikunta laskee veren kolesteroliarvoja ja verenpainetta sekä jarruttaa kakkostyypin diabeteksen kehittymistä ja etenemistä. Lisäksi fyysinen aktiivisuus helpottaa painonhallintaa. Liikuntaa suositellaan harrastettavan useita kertoja viikossa vähintään puoli tuntia kerrallaan niin, että hengästyy ja hikoilee. Liikunta on erittäin suositeltavaa myös sepelvaltimotautiin sairastuneelle.

Lääkäri voi arvioida valtimotautiin sairastumisen riskiä ja suositella korkean riskin potilaille tarpeellisia keinoja, esimerkiksi veren rasva-arvoja alentavaa lääkitystä, sepelvaltimotaudin ehkäisemiseksi.

Vähennä riskiä ruokavaliolla ja suosi:

- pehmeitä rasvoja ja rypsiöljyä
- rasvaista kalaa, kuten lohta
- kasviksia, hedelmiä ja marjoja
- täysjyväviljoja

Lisätietoja:  
Terveystalo, viestintäpäällikkö Anni Romu, puh. 030 63 31721, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 000 terveydenhuollon ammattilaista. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs