Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Seminariet Ett rökfritt Finland 2040: Nikotin orsakar permanenta förändringar i hjärnan

Savuton Suomi 2030

Seminariet Ett rökfritt Finland 2040: Nikotin orsakar permanenta förändringar i hjärnan

Artikel.
Publicerad: 13.05.2014 kl. 14:13
Utgivare: Savuton Suomi 2030

Nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne som kan jämföras med heroin. En nikotinberoendes liv styrs av en fortgående spiral att få en tillräcklig mängd nikotin.

Under seminariet Ett rökfritt Finland 2040 fördjupade man sig i nikotinberoende under temat ”Koukussa ollaan – haasteena nikotiiniriippuvuus” (”Är beroende–nikotinberoende som utmaning”).

– Graden av nikotinberoende påverkas förutom av exponeringen för nikotin även av arvsanlag och miljöfaktorer. Människans hjärna vänjer sig vid en viss nikotindos och utan den börjar abstinenssymptomen. Nikotinberoende som orsakas av rökning har diagnostiserats som en kronisk sjukdom, konstaterade FD, docent Tellervo Korhonen från Helsingfors universitet i sin presentation. Docent Outi Salminen från farmaceutiska fakulteten vid Helsingfors universitet berättade noggrannare om nikotinets effekter på hjärnan. – Då nikotinet binds i hjärnvävnaderna frigörs dopamin som ger upphov till välbehag och med tiden till att toleransen utvecklas. Nikotinberoende är en sjukdom som kräver engagerad och långvarig vård och uppföljning, berättar Salminen.

Under evenemanget fanns experter från olika branscher, beslutsfattare och påverkare från primärvårdens enheter, organisationer, kommuner och statliga institutioner på plats. Under dagens lopp diskuterades nikotinets effekter, praktiska erfarenheter, vård av nikotinberoende, vem som bär ansvaret och vem som borde betala vårdkostnaderna. Ordförande under förmiddagen var akademiprofessor Jaakko Kaprio, ordförande under eftermiddagens paneldiskussion var chefen Tommi Vasankari från UKK-institutet.

Medicinalrådet Taito Pekkarinen berättade om sin egen erfarenhet av nikotinberoende. Sirkku Vilkman, expert på tobaksavvänjning och specialist på lungsjukdomar, kommenterade och speglade Pekkarinens erfarenheter med de erfarenheter som hon fått i sitt eget arbete.

– Det är bra att försöka sluta när man kommit till insikt om att man borde göra något åt sitt eget rökande. Om det inte lyckas kan man nästa gång förbereda sig på nytt med avvänjningskurer och stödåtgärder. Man kan lära sig av återfall. När man har hittat motivation och verkligen vill lyckas man till slut, försäkrade Vilkman.

Under seminariet belönades årets Bästa rökfria arbetsplats, vilket redan har blivit en tradition.

EU-kommissionens vice ordförande, ekonomikommissionär Olli Rehn delade ut prisen för Bästa rökfria arbetsplatsen 2014 och presenterade motiveringarna som lett till valet.

Tobaksproducenterna får svara för hälsovårdens kostnader

I panelen som leddes av UKK-institutets chef Tommi Vasankari dryftades vem som ansvarar för de kostnader som nikotinberoende orsakar hälso- och sjukvården och hur de borde betalas. I panelen deltog Maija Anttila, fullmäktigeledamot i Helsingfors och ordförande för social- och hälsovårdsnämnden, pol. dr och docent Ari Haukkala från socialvetenskapliga institutionen vid Helsingfors universitet, Jouko Isolauri, sjukvårdsdistriktsdirektör i samkommunen Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt, Kari Paasio, direktör vid social- och hälsovårdsministeriets amt jur. dr Michael Saarikoski.

Professor Heikki Hiilamo tog i sin videohälsning ställning till temat för paneldiskussionen och tobaksindustrins verksamhet. Han betonade särskilt tobaksindustrins ansvar för sina produkter och samhällets ansvar att utveckla tobaksregleringen.

Professor Kari Reijula, ordförande för projektet Ett rökfritt Finland 2040, sammanfattade dagens program. Han lyfte fram att nätverket Ett rökfritt Finland 2040 närmar sig alla politiska partier och föreslår att tobaksproducenterna i fortsättningen borde stå för de kostnader tobaksprodukter orsakar hälsovården.

Projektet Ett rökfritt Finland 2040 får ett nytt utseende

Målet för projektet Ett rökfritt Finland 2040 är en rökfri livsmiljö för alla. Med hjälp av projektet strävar man efter konkreta åtgärder för att främja rökfrihet och efter att på ett positivt sätt lyfta fram rökfrihet. Detta syns också i det nya utseendet som fräscht grön natur, blå himmel och solens klara strålar. I den nya logotypen är rökfrihetens nya era redan närmare. Vi kommer med framtiden till dig.

 

 

Bilagor

Finland's ASH är en folkhälsoorganisation som grundades år 1989 för att utveckla tobakspolitiken.  För närvarande är ett viktigt föremål för arbetet att påverka alkoholpolitiken. Vi koordinerar Ett Rökfritt Finland 2040 -projekt.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs